U ALL tahu x ada banyak version tang bab masak asam pedas ni…???
(my mom told me…hee..)
tapi saya memang suka asam pedas melaka ~ especially kalu kita guna bahan asli
(ie. cili keing & kunyit hidup – blend sendiri sebab warna kuahnya mengancam..!! .. haha..)..
anyway, bila dah sesak bantai je cili mesen packeted tu pun bole..
nak letak daun limau purut/kesum/kantan/ kunyit/kari/serai/halia/kunyit hidup/jintan manis/lada hitam/putih/rempah kari pun bole & sedap… pilih jer n pandai2 pilih bahan…
(kombinasi bahan patut ngam, tau!!?)
tapi, bahan utama(spices) yang patut letak:
cili kering, shallots, garlic, shrimp paste(belacan), air asam jawa, kunyit hidup –
(optional_ xde pun bole rasa asam pedas g cuma warna kuahnya kurang mengancam sikit di mata orang yang arif’ bab asam pedas ni.. hee..).
garam/gula(kalau xtahan podeh)/ajiNO~stok kiub bilis will enhance the taste..(optional)
#mostly suit sume jenis ikan ..
terserah nak kuah banyak(cair) atau sedikit (pekat),,,
kalu masak ikan yang sedikit berhanyir (ie.pari, sembilang, bawal, dll) – gunalah halia, ladahitam, halba(tumis), kunyit hidup, kerisik (asam pedas ni better known as masak lada in Melaka).. hee..
tambah sayur like bendi ( lady’s fingers), tomatoes wedges, cili hijau (slices) will complete ur diet in 1 lauk ( hehe.. bukan 1 malaysia je)…
nak2 kalu rajin goeng ikan keing/ masin yang boleh semerbak 1 rumah harumnya…( BEST PARTNER!)… 🙂
ouhh… sure nak tambah dempol’ kalu makan bersama sedikit ulam2an, cencalok (versi melaka) dan nasi panas!!
x caya? cubalah…
hee…
hah, ni dia dah siap….