10 Nasihat (wasiat) Imam Shafie:

sayyidul_istighfar

https://youtu.be/GM_rqeCi_qs

10 Nasihat Imam Syafie:

SEBELUM Imam Syafie pulang ke rahmatullah,beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya seperti berikut:

Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh (10) perkara.

PERTAMA: HAK KEPADA DIRI.

Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT

Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat
persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA : HAK KEPADA KUBUR

Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR

Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

KELIMA : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)

Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM : HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT)

Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH : HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)

Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

KELAPAN : HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)

Iaitu : Berasa redha dengan Qadha’ Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

KESEMBILAN : HAK KEPADA NABI S.A.W

Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH : HAK KEPADA ALLAH SWT

Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

http://cetusanmuallim.blogspot.my/2013/02/10-nasihat-imam-syafie.html

10 Wasiat Imam Shafie

 

ea793-indukhikmah

Advertisements

permudahkanlah, Ya Ilahi..

in syaa Allah, mudah2an dengan terbenamnya mentari hari ini (16 Syawal, 1437h) – memasuki waktu Maghrib di Malaysia, dapat mencukupkan posa qada’ Ramadhanku di tahun ini sebanyak 15 hari… aameen…

inilah ekspedisi pertamaku mengganti posa secara direct sejak Syawal ke-2!(dengan izinNya!)

images

Alhamdulillah…

tentulah tenang dan merasa layak sedikit untuk merayakan lebaran di tahun ini kerana posa dah cukup sebulan..aameen.. agar diterimaNya amalan kerdil ini yang tersangat celanya, Ya Ghafur.. Ya Rauf..

walau agak terlewat, pastinya akan terbit kepuasan dan kesyukuran kerana diberiNya kekuatan menjalaninya di lebaran ini.. hutang terbayar, mestilah lega kan?

aameen…

Ilahi, irhamni…

permudahkanlah… Ya Wadood!

images

rumi1

Salam Eidul Fitri 1437h!

eid_mubarak3.jpg

assalaam wbt.

MAAF ZAHIR BATIN, YE!!

Saya mengambil peluang ini memohon kemaafan dari kalian atas segala ketelanjuran bicara dan sikap sepanjang perkenalan di sini..

eid_mubarak 1433h

Harap sudi juga dihalalkan segala bentuk perkongsian ilmu yang disentap tanpa rela.. uhh2x.. sekadar niat pengamatan diri untuk semua..

SALAM EID MUBARAK, 1433H

MAAF ZAHIR BATIN, k!

EID MUBARAK!

EID MUBARAK!

Eid-Mubarak-Greeting-Cards

wassalaam wbt.

#1Syawal,1437h=6Julai,2016(Khamis)

 

Promosi Nuzul Qur’an

Ramadhan Bulan Al Qur’an..

bulan nuzul (turunnya) Al Qur’an..!!

NEW OFFER!!

Promo: Tafsir Qur’an Per Kata 

Penerbit : Maghfirah

    
“Tafsir Qur’an Per Kata, Dilengkapi Dengan Asbabun Nuzul danTerjemah”

Penyusun : Dr. Ahmad Hatta, MA

Kelebihan Tafsir Qur’an Per Kata ini adalah :

* Tafsir ijmali (global) yang ringkas, bukan sekedar terjemah, yang disusun berdasarkan kata per kata dari setiap ayat al-Qur’an
* Mudah dibaca dan dipahami, baik secara terpotong-potong kata per kata atau pun secara utuh ayat per ayat.
* Disusun dengan merujuk kepada buku-buku Tafsir yang mu’tabar (diakui)
* Dilengkapi dengan Asbabun Nuzul, yang memberikan informasi tentang kondisi dan latar belakang turunnya setiap ayat.
* Dilengkapi juga dengan terjemahan Departemen Agama.
* Tersedia 4 pilihan warna cover: merah, biru, hijau, dan ungu (tergantung persediaan)
* Cocok untuk hadiah (kado) kepada orang yang anda kasihi.
* Lengkap 30 Juz al Qur’an hanya dalam satu buku

Tafsir Qur’an per kata adalah salah satu solusi terbaik bagi mereka yang ingin belajar memahami tafsir Alqur’an kata per kata dengan mudah dan cepat. Tafsir ini sangat ringkas (hanya satu jilid) yang disusun berdasarkan kata per kata dari setiap ayat al Qur’an sehingga mudah untuk dibaca dan dipahami, baik secara terpotong-potong kata per kata maupun secara utuh ayat per ayat. Anda tak perlu khawatir, kitab tafsir ini disusun dengan merujuk kepada sumber-sumber terpercaya dari berbagai kitab tafsir yang mu’tabar (diakui) seperti tafsir ibnu katsir, dan lainnya.

Meskipun ringkas, Tafsir Qur’an perkata dilengkapi dengan asbabun nuzul (sebab-sebab turunnya ayat al Qur’an) dan terjemahan lengkap bahasa Indonesia sehingga sangat mudah untuk dibaca dan dipahami oleh orang awam sekalipun. Wajar bila kitab ini mendapat banyak pujian dari ulama dan ahli tafsir di Indonesia.

Tebal 624 halaman

Justeru, sukacita ingin dikongsi kesempatan ini bagi menyemarakkan kecintaan kita kepada kitab suci, mukjizat sepanjang zaman ~ AlQur’an Kareem; untuk rujukan & amalan kita bersama..

Mudah-mudahan usaha kecil ini diterimanya sebagai amal soleh yang dapat menghapuskan dosa-dosa yang tidak sunyi pada diri.. aameen…

Silakan kengkawan yang berminat untuk membeli naskah terhad ini, menghubungi segera (emel/teleg/wsapp/sms) saya di ruangan komen di bawah, ye?

#kos penghantaran percuma

Harga Tafsir Qur’an Per Kata Super Special Mampu Milik!

# buku di bawah juga dalam promosi RAMADHAN kali ini jer! 

PAT, EDISI TERHAD!!

   

Sinopsis

Isi buku INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT ini merupakan panduan untuk diri sendiri (fardu ain), seisi keluarga, masyarakat dan umat sejagat (fardu kifayah). Ia merangkumi syariat ketika kelahiran, fardu ain kanak-kanak, penekanan pendidikan remaja, hukum-hakam muamalat (jual beli), munakahat (nikah kahwin dan rumah tangga) serta amalan zikir, doa dan adab. Semua ilmu bersumberkan al-Quran dan hadis sahih. Teknik penyampaian buku ini ringkas dan tepat dalam bentuk carta, jadual dan rajah.

Semua doa, bacaan dan zikir boleh dibaca dan dihafal dengan mudah. Langkah amalan disampaikan mengikut turutan step by step. Media fotografi warna penuh digunakan untuk menunjukkan perkara yang realistik. Buku ini seharusnya menjadi kewajipan untuk dimiliki oleh setiap rumah, pusat sumber, sekolah dan individu.

 

Sonyuum yo!

hee..

SONYUUM YO!!

SMILING IS INFECTIOUS…

The Smile Starter :

Smiling makes you happy

When you are feeling blue.

When someone smiled at me today, I started smiling too.

I passed around the corner

And someone saw me grin.

When he smiled, I realized I’d passed it on to him.

I thought a lot about that smile …

And realized its worth!

A simple little smile like mine,

Could travel round the earth…

So, if you see a smile begins…,

Don’t leave it undetected !

Share that smile with everyone..

Let no-one be neglected!

LET'S SMILE

SMILE K

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

 

Tirai 2016 disingkap!

ros

 

xtahu ke mane ghoibnye mukaddimah Tirai 2016 disingkap sebentar tadi!?
huhu.. malaslah nak ulang typing semula.. hee..

inna lillahi wa inna ilaihi raji’un…

btw, saya mengucapkan salam ceria 2016 untuk semua yang sudi berkunjung ke sini.. terimakasih kerana sudi (bertahan) bertandang lagi..

lama x jenguk di sini, sejak pc meragam selepas musim hujan ribut sewaktu kami tiada di rumah.. xberminat jugak nak posting dari laptop.. walaupun ipad dah diblok kerana terlupa password!.. haha.. padan muka.. lambat lagi lah nak unlocking it.. biarlah..

since, desktop dah bole diguna semula walau setting x berapa ok g, so dicubalah ni coret-coret sedikit latihan jari… ngeh!

barangkali, saya hanya sempat titipkan musafir ini yang dirasa mungkin bermanfaat buat terokaan kalian, ye?

do visit,

https://www.salingsapa.com

wassalaam wbt

9f6a8-10006974_482921978502394_1159695583_n

 

doa

 

Ahlan Wasahlan, wa Marhaban Bikum, ya Ukhti Tim!

Alhamdulillah…

cer teka sapo ni??

tim @ garden kita di belakang lab sttj dolu2

huhu..

Berita gembira , kemunculan Tim setelah sekian lamanya kami mencari..

Terdengar desus daripada Naai melalui mesejnya tadi,

wah, Nickey dah dapat jejaki geng Pilah  tuu..!!

X sabar nak tau…

Pl. Share lah ngan kami ye awak..

Bolehkah Tim joining our next gathering this 12th September, 2015?

Please do, okay?

Tim, rindu kamu.. Ada cadangan nak mintak tolong ejen 007 cai awak di Kay Pea! ..

Syukurlah Nickey dah jumpo awak lu yo!

Kabony cam anak daro slim meliim yo 30’s..  Huhu.. Jangan lupo share petuo tau kat ese…

Xmo tun2 kg ni.. Uhh2..

Tim, jgn lupo mai reunion tau.. Rmai yg nk intbiu awk t..

InsyaAllah, kalu awak soheh joining RU sttjspm80,

akan kami usahakan jumpa awak di sana k!

Aameen..

Jzkk@ Tim

#missionfullyaccomplished:detected#

😀

copy-cropped-cropped-start-e1387431126246.jpg

cropped-cropped-cropped-sttjp22.jpg cropped-cropped-cropped-cropped-p2-e138326764494411.jpg

Raye Day~

huhu..

i raye @ my own kampung yesterday! huhu.. smpai gak hjat walau smp a bit lewat!

bertolak bout 3pm fo kmman on 2nd rye n smp mlka bout 3pagi (3rd rye!)… kesian kNgah sorang je yg mndu!

jzkk.

opqrst…..xyz,

banyak kesah rye thun ni…

i.A. lpang2 t den smbung citer kat sni lg!

penat tp fulfilled!

Alhamdulillah..

eh2.. u all dh start posa 6 ko?

mesti cuba posa tau..!!

Alhamdulillah,

i’ve started qadha my posa ramadhan this year snc 2nd rye g.. sementara masih larat lg ni.. i.A. jika selesai berposa smp msuk mghrib ni, dh dpt byar 3hari (ganti)! ada hutang lg bout seminggu, wc i expcted ’em to be settled (aameen!) by 29/july’15 t! itupun jika diziniNya posa direct since day 2rye!!

uhh2.. rse x sdap/ selesa nk gumbira beraye sbb posa xponuh bganti g wl sbb Abc!

hee… semoga dapat ganti posa hbih directly n dapat dikira ALLAH  jugak sbg sebahagian posa sunat 6, isnin, khamis bl mne bersamaan mse tsbt. aameen…

tolong doakan same, bole?

ngeH!!

smile

MAAF ZAHIR BATIN, tau!

Eid-Mubarak-Greeting-Cards

Kelainan Beraya di tahun ini@ 1436h.

assalaam wbt.

Eid Mubarak, all!

SALAM EID MUBARAK, 1433H

Wah, sekejap jer rasanye berposa tahun inikan, kini Syawal pula muncul kembali ..

Alhamdulillah…

Bagaimanakah kita  di malam raya semalam (malam mustajab doa, tau?)

Hee.. Tak balik kampung ke?

nGeH… Surely we all sume nk balik kampung kan walau parents dah tiada lagi, but, some of our siblings are still there, including too, our relatives!! so, be kind, fair n square, right men? We never know; how & when our turns r next?!

Memperbaharui & mempereratkan silaturrahmi amat dituntut di dalam Islam sehingga diberi kita amaranNya bahawa tidak termakbul doa bagi mereka yang memutuskan pertalian persaudaraan, kerana Umat Islam itu bersaudara!!

I left home last evening  and headed for Lpt and having iftar at RnR just on time  ..

Alhamdulillah, we safely reached kampung at nine. Bout 4hrs journey from Shahlm to Kmman with an iftar stop jamak/qasar prayer! Rase mcm nek f1 jer nk terbang… Huhu.. Orang muda bwk mcm depa men racing kete kat playstn .. Orang tua macam saye pejam mata xlena nk tido @ kete, bukak mata, doa2 agar Allah permudahkan lah perjalanan kami ke destinasi..  Alhamdulillah… smp selamat!eid_mubarak  : MAAF ZAHIR BATIN, ye?

Aameen…

For the first time, i prayed rye openly outside the musolla.. A saff only with 13 women plus children! (ruang dalam muslimah dh ponuh!)

The newly built musolla here couldn’t accommodate many jemaah, esplly after the heavy flood season this year.. Remember, the worst Ganu’s floods this year?

InnaLillahi..

Sound terrific but not actually..  Feeling a bit of masyhar on that situation with a bright sunny morning bout 8am. (terik mentari..)

However, i felt fulfilled this raye with the spread khutbah given by the guest speaker..

Alhamdulillah.. He concluded the meaning of Ramadhan n Syawal comprehensively with the stressed on Alquran as the Muslim’ s referer as what quoted by Saidina Abu Bakr AsSidiq

Tiada masalah yang tidak kurujuk melainkan kepada AlQuran jua!

AlQuran adalah cahaya kehidupan!

Jom bersama kita pertingkat penghayatan kepada AlQuran samada  pembacaan, pemahaman pengamalan, dan sumber kebenaran!

Bukankah kalimah2 syurga itu Kitabullah, mukjizat yang terpelihara ke akhir zaman ini?

Jika kita ingin berbicara dengan Allah, dirikanLah solat, 

Jika ingin Allah berkata2 dengan kita, bacalah AlQuran!!,

Salam Idilfitri, k!

eid_mubarak 1433h Maafkan zahir batin ye!!

tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan…

ros

insyaAllah…

sekira panjang umur, ingatan masih jelas

tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan,

titipan keamanan, keharmonian hati

dari jauh, namun dekat

buat sahabat!

hadirlah,

bersama nur suci mengharum:

bagai ikatan dengan penjual minyak wangi

yang menjelas meski tanpa bekas…

terkelas!

suatu waktu,

jika ada ruang temu

jangan lagi menunggu –

cukuplah Allah bagi kita, DIAlah sesebaik wakil!

Maha Pengadil!

mari sucikan Sya’aban.

bulan kecintaan Rasul Pilihan saw.

bulan kelahiran kita kini

bersama doa & kesyukuran

munajatkan keampunan / keberkahan,,,,

aameen,,,

#tiadalagidisini,tapikekaldihatimendoakan…

fren-n-me

smile..
smile..

sahabat sejati

awek 4tune.. hehe..   awek7.. huhu..

marhaban-ya-ramadhan

MAAF ZAHIR BATIN, ye..!!

PESTA BUKU ANTARABANGSA KL (KLIBF) 2015 @ PWTC bermula esOk! (24 April – Jumaat)

YES, KLIBF’15 is BACK!!

KLiBF

Organised by the Ministry of Education, Malaysia through the National Book Council of Malaysia (MBKM), together with the six associations of Malaysian Book Industry and with the participation of the major players of the local book industry, KLiBF is definitely one of the major events in the global publishing calendar. Now in its 34th year, KLIBF provides a networking opportunity to meet with the local and international publishing community.

 http://kualalumpurbookfair.my/about-klibf/ 

Wah, KLIBF 2015 kali ini adalah yang ke-35 berlangsung di Malaysia sekarang!

cepatnya masa berlalu ye?

EVENT: KL International Book Fair 2015

DATE:  24 April, 2015 (Friday) – 03 May, 2015 (Sunday) @ 10 Days

TIME:  10am – 7pmMonday to Thursday)
10am – 9pm (Friday to Sunday & Public Holiday)

VENUE: PUTRA WORLD TRADE CENTRE (PWTC) KL

Kuala Lumpur International Book Fair is a 10 day event being held from 24th April to the 3rd May 2015 at the Putra World Trade Centre (PWTC) in Kuala Lumpur, Malaysia. This event showcases products like publication, books, to that of book seller based products and services associated with this field etc. in the Education & Training industry.

Jangan lepaskan PELUANG cepumas ke PWTC sok, tau..??

huhu., jom jumpa di sana, sok?? amcam??

hee..

🙂

InsyaAllah..

Pesta Buku : sana – sini..

hi!

Pesta Buku sana-sini..??

korang dah p ke sana lom?

Ada BIG BAD WOLF BOOKS 2014 @ 278 HOURS NON STOP! di MIECC!

http://bigbadwolfbooks.com/2014/kl/about-the-sale

JOM P SANA!

Di PWTC pun khabarnya, akan berlangsung pesta buku akhir tahun bermula minggu ini ( 10 – 14 Disember ’14 )..?? betul ke?? huhu.. xpasti sangat sebab xjumpa info tepat kat google… hee..

btw,

bagi yang berkelapangan untuk mencari buku-buku Islamik yang komprehensif, jemput sahaja ke Jakarta Islamic Book Fair, 2015 nanti, InsyaAllah, pasti terhibur!

🙂

Ahlan wa sahlan, Ya Rajab 1434h!

Alhamdulillah, esok 1 RAJAB, 1434h!

Malam ini bermula malam pertama Rajab (tonite?) ( 5 malam barakah )yang sedang dinanti penuh rindu oleh sang pencinta kalbu!

Malam penyucian yang diberkahi – JOM PERBAHARUI NIAT, ILMU, AMAL & IMAN dengan CEPUMAS ini!

doa-rejab-syaaban

memasuki bulan2 mulia Rejab, Sya’aban & Ramadhan…ibarat membeli tiket ke syurga… ???

Banyak hadis Rasulullah S.A.W. yang telah diriwayatkan oleh para sahabat Baginda mengenai kelebihan bulan Rejab, bulan ketujuh di dalam kalendar Islam. Rejab bermaksud ta’azim (kebesaran, keagungan, kemuliaan) kerana Allah S.W.T. akan melimpahkan rahmat-Nya, kemurahan-Nya.

Bulan Rejab mengandungi peristiwa-peristiwa bersejarah kepada orang Islam di mana berlakunya peperangan Tabuk, pembebasan Al-Aqsa dari tangan tentera Salib dan juga bulan inilah berlakunya peristiwa Isra’ dan Mi’raj Nabi Muhammad saw.

رجب شهر الله ، وشعبان شهري ، ورمضان شهر أمتي

hadis drp. Abi Said al-Khudriy : bahawa Rasulullah s.a.w bersabda :

“Rejab adalah bulan Allah, Sya’ban adalah bulanku dan Ramadhan pula adalah bulan umatku”.

DOA BULAN REJAB

 

copy-doa-rejab.jpg

Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya. Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang patut disembah kecuali Engkau yang mencipta aku. Aku adalah hambaMu dan aku dalam genggamanMu. Aku dalam perjanjian (beriman dan taat) kepadaMu sekadar kemampuan yang ada padaku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang (mungkin) aku lakukan. Aku mengakui atas nikmat yang engkau berikan kepadaku dan mengakui dosa-dosaku. Kerana itu aku memohon keampunan-Mu dan sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa seseorang kecuali Engkau Ya-Allah.

Penghulu Istighfar

Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.

doa tolak bala

Rejab merupakan sebuah bulan yang banyak keistimewaannya yang dijanjikan oleh Allah S.W.T kepada hamba2-Nya, kerana Rejab adalah bulan Allah. Pintu rahmat terbuka luas  untuk bertaubat dan memohon ampun di atas dosa-dosa yang lepas  dengan sifat ikhlas, rendah diri dan tawwaduk agar ganjaran yang akan diperolehi itu ada keberkatannya jua. In shaa Allah.

rejab bulan ALlah

Sabda Nabi s.a.w:

Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

..SELAMAT BERHIJRAH..

 Ahlan wa Sahlan, Ya Rajab 1434h!

MAKLUMAN: MEGA REUNION STTJ ’13

Assalaam..wbt. & selamat sejahtera buat semua bekas pelajar STTJ, Seremban, Negeri 9.

sttj

Majlis Mega Reunion STTJ’13

Tempat:  Sekolah Teknik Tuanku Jaafar, Seremban, Negeri 9

Tarikh: 11 Mei, 2013 (1 REJAB, 1434H )

AGENDA UTAMA:

2.30 p.m. – Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Bekas Pelajar STTJ

di Bilik Mesyuarat STTJ

8.00 p.m. – Majlis Makan Malam Mega Reunion Alumni STTJ 2013 

di Dewan Besar STTJ

dinner fee : RM1500/table @ RM150/pax.

?????

participation/ booking/ payment 

feel free to call us , k!
 01123366881 , 01129082106, 0132081276

ralat:

Kehadiran x-STTJ pada 11 Mei, 2013 ini amatlah bererti dan diharapkan dapat lebih memeriahkan majlis, mengeratkan silaturrahmi sesama kita & sesama menyumbang dana untuk RUMAH ALUMNI & Tabung Kebajikan Alumni STTJ.

Jika terdapat gambar & info sahabat STTJ batch kita yang telah meninggal dunia/ sakit silalah emelkan ke mansoradam_pgtm@yahoo.com untuk dimuatkan ke slide mega reunion nanti. Catatkan sekali nama/batch/tarikh/sebab kematian/penyakit yang dideritai sahabat tersebut. Ianya sempena pelancaran Tabung Kebajikan Alumni pada Malam Mega Reunion STTJ’13 Sabtu ini.   TERIMA KASIH & penghargaan drp kami; AJK Mega Reunion STTJ’13 & Presiden Alumni (Mansor Adam)

kalu ada sumur di ladang,

molek sangat kalu bertani,

jika umur ditakdir panjang,

di Mega Reunion STTJ bertemu kembali.. 

.. In Shaa Allah ..

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @

DOA HADRAT HIDHIR):

Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah..

ameen..

“Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi Hidhir (as). Doa Kumail diajarkan oleh Imam Ali bin Abi Thalib (ra) kepada Kumail bin Ziyad salah seorang murid dan sahabat kepercayaannya.

Menurut Sayyid Ibn Thawwus dalam kitab Iqbal,riwayat ini disampaikan oleh Kumail:

” Pada suatu hari, saya duduk di masjid Basrah bersama Maulana Amirul Mu’minin Ali ra. membicarakan hal Nisfu Sya’ban. Ketika ditanya tentang ayat,

” Fiha yufraqu kullu amrin hakim,” (Surah al-Dukhaan:4),

Imam Ali ra. mengatakan bahawa ayat ini mengenai Nisfu Sya’ban; orang yang beribadat di malam itu, tidak tidur, dan membaca Doa Hadrat Hidhir ra. akan diterima doanya.”

“Ketika Imam Ali pulang ke rumahnya, di malam itu, saya menyusulinya. Melihat saya, Imam Ali bertanya,” Apakah keperluan anda ke mari?” Jawab saya, ” Saya ke sini untuk mendapatkan Doa Hadrat Hidhir.”
” Imam mempersilakan saya duduk, seraya mengatakan,

” Ya Kumail, apabila anda menghafal doa ini dan membacanya setiap malam Juma’at,cukuplah itu untuk melepaskan anda dari kejahatan, anda akan ditolong Allah, diberi rezeki, dan doa ini akan dimakbulkan.

Ya Kumail, lamanya persahabatan serta perkhidmatan anda, menyebabkan anda dikurniai nikmat dan kemuliaan untuk belajar (doa ini).”

Terjemahan DOA KUMAIL:

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang
Sampaikan shalawat kepada Rasulullah saw.dan keluarganya

Ya Allah, aku bermohon pada-Mu dengan rahmat-Mu yang meliputi segala sesuatu
Dan dengan Kekuatan-Mu yang dengannya Engkau taklukkan segala sesuatu
Dan merunduk segala sesuatu
Dan merendah segala sesuatu
Dan dengan keagungan-Mu yang mengalahkan segala sesuatu
Dan dengan kemuliaan-Mu yang tak tertahankan oleh segala sesuatu
Dan dengan kebesaran-Mu yang memenuhi segala sesuatu
Dan dengan kekuasaan-Mu yang mengatasi segala sesuatu
Dan dengan wajah-Mu yang kekal setelah fana segala sesuatu
Dan dengan asma-Mu yang memenuhi tonggak segala sesuatu
Dan dengan ilmu-Mu yang mencakup segala sesuatu
Dan dengan cahaya wajah-Mu yang menyinari segala sesuatu
Wahai Nur, Wahai Yang Maha Suci

Wahai Yang Awal dari segala yang awal dan Wahai Yang Akhir dari segala yang akhir,
Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku yang meruntuhkan penjagaan
Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku penyebab hukum karma
Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku yang merusak nikmat
Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku yang merintangi doa
Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku yang menurunkan bencana
Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku yang memutuskan tali harapan
Ya Allah, ampunilah segala dosa yang telah kulakukan
Dan segala kesalahan yang telah kukerjakan

Ya Allah, aku datang menghampiri-Mu dengan berdzikir (kepada)-Mu
Kumohon pertolongan pada diri-Mu
Aku bermohon kepada-Mu dengan kemurahan-Mu agar Kau dekatkan daku ke haribaan-Mu
Sempatkan daku untuk bersyukur kepada-Mu
Bimbinglah daku untuk selalu mengingat-Mu
Ya Allah, aku bermohon kepada-Mu dengan penuh kerendahan, hina dan kekhusyukan
Agar Engkau maafkan dan sayangi daku
Dan jadikan daku rela dan puas akan pemberian-Mu
Dan dalam segala keadaan tunduk dan patuh (kepada-Mu)

Ya Allah, aku bermohon kepada-Mu laksana permohonan orang-orang yang terdesak oleh kesulitannya
Yang menghampiri-Mu ketika terpojok urusannya
Yang besar dambaannya untuk meraih apa yang ada disisi-Mu

Ya Allah, Maha Besar kekuasaan-Mu
Maha Tinggi kedudukan-Mu
Selalu tersembunyi rencana-Mu
Selalu tampak kuasa-Mu
Selalu tegak kekuatan-Mu
Selalu berlaku kodrat-Mu
Tak mungkin lari dari kekuasaan-Mu

Ya Allah, tiada kudapat pengampun bagi dosa-dosaku
Tiada penutup bagi kejelekan-kejelekanku
Dan tiada yang dapat menggantikan amalku yang jelek dengan kebaikan melainkan Engkau

Tiada Tuhan selain Engkau Maha Suci Engkau dengan segala puji-Mu
Telah aku aniaya diriku
Dan telah berani aku melanggar, kerana kebodohanku
Tetapi kusandarkan diri pada ingatan dan karunia-Mu yang berkekalan atasku

Ya Allah, pelindungku
Betapa banyak kejelekanku yang Kau tutupi
Betapa banyak malapetaka yang telah Kau hindarkan
Betapa banyak rintangan yang telah Kau singkirkan
Betapa banyak bencana yang telah Kau gagalkan
Betapa banyak pujian baik yang tak layak bagiku telah Kau sebarkan

Ya Allah, besar sudah bencanaku
Berlebihan sudah kejelekan keadaanku
Sedikit sekali amal-amalku
Berat benar belenggu (kemalasan)ku
Angan-angan panjang telah menahan manfaat dariku
Dunia telah memperdayaku dengan tipuannya
Dan jiwaku (telah terpedaya) oleh pengkhianatan serta kelalaian

Wahai Junjunganku, kumohon kepada-Mu dengan kemuliaan-Mu janganlah Kau halangi doaku pada-Mu
(oleh kerana) kejelekan amal dan perangaiku
jangan Kau ungkap dengan pantauan-Mu rahsiaku yang tersembunyi
jangan Kau segerakan siksa atas perbuatanku dalam kesendirianku
dari jeleknya perbuatanku dan kejahatanku
dan berkekalannya aku dalam dosa dan kebodohanku
dan banyaknya nafsu dan kelalaianku

Ya Allah, dengan kemuliaan-Mu, sayangilah aku dalam segala suasana
Dan kasihi aku dalam segala perkara

Illahi, Rabbi, siapa lagi bagiku selain Engkau yang kumohon
Agar melepaskan deritaku dan memperhatikan urusanku
Illahi, Pelindungku, akankah Kau tetapkan hukuman padaku kala kuikuti hawa nafsuku
Dan ketidakwaspadaanku terhadap tipuan musuhku
Hingga kuterbujuk oleh (selera) nafsuku
Dan terlena dalam impianku
Lalu kulanggar sebahagian peraturan-peraturan yang Kau tetapkan bagiku
Dan kulanggar sebahagian perintah-perintah-Mu

Cukup sudah bagi-Mu bukti (dalam menjatuhkan hukuman) padaku atas semua kelakuanku itu
Dan tiada alasan bagiku (menolak) hukuman yang akan Kau jatuhkan padaku atas semua salahlaku itu
(demikian pula) atas hukum dan bencana yang harus menimpaku

kini aku datang menghadap kepada-Mu, ya Illahi
setelah semua kecerobohan dan pelanggaranku atas diriku
memohon maaf, mengungkapkan penyesalan dengan hati luluh
merasa serik, mengharap ampunan menginsafi kesalahan
mengakui kelalaian, menyedari kecerobohan menginsafi kesalahan
tiada kutemui tempat melarikan diri, dari (dosa-dosa) yang telah kulakukan
dan tiada tempat berlindung agar kuterlepas dari segala noda dan beban
melainkan Kau kabulkan permohonan ampunanku
dan memasukkan daku ke dalam lautan kasih-Mu

Ya Allah, terimalah alasan (pengakuan)ku ini
Dan kasihanilah beratnya kepedihanku
Dan bebaskanlah daku dari kekuatan belengguku

Ya Rabbi, kasihanilah kelemahan tubuhku 3X

Kelembutan kulitku dan kerapuhan tulangku
Wahai Yang mula-mula menciptakanku, menyebut dan mendidikku
Memperlakukanku dengan baik dan memberiku kehidupan
Berikanlah aku kurnia-Mu kerana Engkau telah mendahuluiku dengan kebaikan-Mu kepadaku

Ya Illahi, Tuhanku, Pemeliharaku
Apakah Engkau akan menyiksaku dengan api-Mu setelah aku mengesakan-Mu
Setelah hatiku tenggelam dalam makrifat-Mu
Setelah lidahku bergetar menyebut-Mu
Setelah jiwaku terikat dengan cinta-Mu
Setelah segala ketulusan pengakuanku dan permohonanku seraya tunduk bersimpuh pada kekuasaan-Mu?

Tidak, Engkau terlalu mulia untuk mencampakkan orang yang Engkau belai
Atau menjauhkan orang yang Engkau dekatkan
Atau menyisihkan orang yang Kau naungi
Atau menjatuhkan pada bencana orang yang Engkau cukupi dan sayangi

Aduhai diriku, ya Tuhanku, Illahi, Pelindungku
Apakah Engkau akan melemparkan ke neraka wajah-wajah yang tunduk rebah kerana kebesaran-Mu?
Dan lidah-lidah yang dengan tulus mengucapkan keesaan-Mu
Dan dengan pujian mensyukuri nikmat-Mu?
Kalbu-kalbu yang dengan sepenuh hati mengakui ketuhanan-Mu?
Hati nurani yang dipenuhi ilmu tentang Engkau sehingga bergetar ketakutan?
Tubuh-tubuh yang telah biasa tunduk untuk mengabdi-Mu?
Dan dengan merendah memohon ampunan-Mu?

Tidak sedemikian itu dugaan (kami) pada-Mu
Dan juga tidak demikian kami diberitahukan tentang kemuliaan-Mu
Wahai Pemberi Kurnia, Wahai Pemelihara 3X

Engkau mengetahui kelemahanku dalam menanggung beban dunia serta (derita) akibatnya
Serta kesusahan-kesusahan yang menimpa penghuninya
Padahal semua bencana dan kesusahan itu singkat masanya
Sebentar lalunya, pendek usianya

Maka apakah mungkin aku sanggup menanggung bencana akhirat
Dan siksaan-siksaan yang dahsyat di sana … ?
Bencana yang panjang masanya
Dan kekal posisinya
Serta tidak diringankan bagi penghuninya
Sebab semuanya tidak terjadi kecuali kerana murka, balasan dan amarah-Mu
Inilah yang bumi dan langit pun tak sanggup memikulnya

Wahai Tuhanku, bagaimana (mungkin) aku (menanggungnya)?
Padahal aku hamba-Mu yang lemah, rendah, hina, malang, dan papa
Ya Illahi, Rabbi, Tuhanku, Pelindungku
Urusan apa lagi kiranya yang aku adukan kepada-Mu
Mestikah aku menangis, menjerit
Apakah kerana pedihnya azab dan beratnya siksa … ?
Ataukah kerana lamanya derita dan langgengnya bencana … ?

Sekiranya Engkau siksa aku beserta musuh-musuh-Mu
Dan Kau himpunkan aku bersama penghuni siksa-Mu
Dan Engkau ceraikan aku dari para kekasih dan kecintaan-Mu

Oh,  seandainya aku, Ya Illahi, Tuhanku, Pelindungku, Pemeliharaku
(anggaplah) aku dapat bersabar menanggung siksa-Mu
mana mungkin aku mampu bersabar berpisah dari-Mu?

Dan (anggaplah) aku dapat bersabar menahan panas api-Mu
Mana mungkin aku dapat bersabar melihat pada kemuliaan-Mu?
Mana mungkin aku tinggal di neraka padahal harapanku hanyalah maaf-Mu?

Demi kemuliaan-Mu, wahai Tuhanku, Pelindungku
Aku bersumpah dengan tulus
Sekiranya Engkau biarkan aku berbicara (di sana)
Di tengah penghuninya aku akan menangis, seperti tangisan mereka yang menyimpan harapan
Aku akan menjerit, jeritan mereka yang memohon pertolongan
Aku akan merintih, rintihan orang yang kehilangan (harapan)
Sungguh aku akan menyeru-Mu di manakah Engkau, wahai Pelindung kaum mukminin
Wahai tujuan harapan kaum arifin
Wahai Lindungan kaum yang memohon perlindungan 3X
Wahai Kekasih hamba-hamba(Mu) yang tulus
Wahai Tuhan seru sekalian alam
Akankah Engkau perlakukan demikian … ?

Maha Suci Engkau Ya Illahi, dengan segala puji-Mu
Kala Kau dengar suara hamba muslim (di dalam neraka) yang terkurung kerana keingkarannya
Yang merasakan siksa kerana kedurhakaannya
Yang terperosok ke dalamnya kerana dosa dan nistanya …?
Sedangkan ia merintih kepada-Mu dengan mendambakan rahmat-Mu
Ia menyeru-Mu dengan lidah ahli tauhid-Mu
Ia bertawassul kepada-Mu dengan Ketuhanan-Mu

Wahai Pelindungku, bagaimana mungkin ia kekal dalam siksa …?
Padahal ia berharap pada kebaikan-Mu yang dahulu
Mana mungkin neraka menyakitinya …?
Padahal ia mendambakan kurnia dan kasih-Mu
Mana mungkin jilatannya menghanguskannya …?
Padahal Engkau dengar suaranya dan Engkau lihat posisinya
Mana mungkin kobarannya mengurungnya …?
Padahal Engkau mengetahui kelemahannya
Mana mungkin ia jatuh bangun di dalamnya …?
Padahal Engkau mengetahui ketulusannya
Mana mungkin Malaikat Zabaniyyah menghempaskannya …?
Padahal ia memanggil-Mu Ya Rabbi … Ya Allah …
Mana mungkin ia mengharapkan kurnia kebebasan daripadanya
Lalu Engkau meninggalkannya di sana … ?

Tidak, tidak demikian itu sangkaku kepada-Mu
(juga) tidak pula menunjukkan kesohoran kurniaan-Mu
(juga) tidak seperti itu dengan kebaikan serta kurniaan-Mu Engkau akan perlakukan orang-orang yang bertauhid
dengan yakin ..

aku berani berkata; kalau bukan kerana keputusan-Mu untuk menyiksa orang yang mengingkari-Mu
dan ketetapan dari-Mu agar mengekalkan di sana orang-orang yang melawan-Mu
niscaya Kau jadikan neraka seluruhnya sejuk dan damai
tidak akan ada lagi di situ tempat tinggal dan menetap bagi siapa pun
tetapi Maha Kudus asma-Mu
Engkau telah bersumpah untuk memenuhi neraka dengan orang-orang kafir dari golongan jin dan manusia seluruhnya
Engkau akan mengekalkan di sana kaum durhaka
Engkau dengan segala kemuliaan puji-Mu, Engkau telah berkata
Setelah menyebut nikmat yang Engkau berikan,
“Akan samakah orang mukmin seperti orang durjana/fasiq? Sungguh tidak sama mereka itu.”

Illahi, Tuhanku
Aku memohon kepada-Mu dengan kodrat yang telah Engkau tentukan
Dengan Qadha yang telah Engkau tetapkan dan putuskan
Dan yang telah Engkau tentukan berlaku pada orang yang berkenaan
Limpahkanlah (ampunan-Mu) padaku di malam ini, disaat ini
Pada semua nista yang pernah aku kerjakan
Pada semua dosa yang pernah aku lakukan
Pada semua kejelekan yang pernah aku rahsiakan
Pada semua kejahilan yang pernah aku kerjakan
Yang aku sembunyikan atau aku tampakkan
Yang aku tutupi atau aku tunjukkan
(ampuni) semua keburukan yang telah Engkau suruhkan malaikat yang mulia mencatatnya
mereka yang Engkau tugaskan untuk merakam segala yang ada padaku
mereka yang Engkau jadikan saksi-saksi bersama seluruh anggota badanku
dan Engkau sendiri pengawas di belakang mereka
dan saksi bagi apa yang tak terpantau oleh mereka
dengan rahmat-Mu sembunyikanlah (keburukan-keburukan itu)
dengan kurnia-Mu tutupilah itu
dan perbanyaklah bahagianku pada setiap kebaikan yang Engkau turunkan
atau setiap kurnia yang Kau limpahkan
atau setiap keberuntungan yang Kau sebarkan
atau setiap rezeki yang Kau curahkan
atau setiap dosa yang Kau ampunkan
atau setiap kesalahan yang Kau sembunyikan
Wahai Tuhanku, wahai yang menciptakanku, wahai yang memeliharaku
Ya Illahi, Tuhanku, Pelindungku, Pemilik Nyawaku
Wahai Zat Yang di Tangan-Nya ubun-ubunku
Wahai Yang mengetahui kesengsaraan dan kemalanganku
Wahai Yang mengetahui kefakiran dan kepapaanku
Wahai Tuhanku, Wahai Yang menciptakanku, Wahai Yang memeliharaku
Aku memohon kepada-Mu demi kebenaran dan kesucian-Mu
Dan demi keagungan sifat dan asma-Mu
Jadikan waktu malam dan siangku dipenuhi dengan dzikir pada-Mu
Senantiasa mengabdi kepada-Mu
Diterima amal-amalku di sisi-Mui
Sehingga perbuatan dan ucapan-ucapanku seluruhnya menyatu
Dan kekekalan selalu keadaanku dalam berbakti kepada-Mu
Wahai Tuanku, Wahai Zat yang kepada-Nya aku percayakan diriku
Yang kepada-Nya aku adukan keadaanku
Wahai Tuhanku, Wahai Yang menciptakanku,Wahai Yang memeliharaku 3X

Kokohkan anggota badanku untuk berbakti kepada-Mu
Teguhkan tulang-tulangku untuk melaksanakan niatku
Kurniakan kepadaku kesungguhan agar takut kepada-Mu
Sentiasa untuk berbakti kepada-Mu
Sehingga aku bergegas menuju-Mu bersama pendahulu
Dan berlari ke arah-Mu bersama orang-orang yang berpacu
Merindukan dekat kepada-Mu bersama yang merindukan-Mu
Jadikan daku dekat pada-Mu, dekatnya orang-orang yang ikhlas
Dan takut pada-Mu, takutnya orang-orang yang yakin
Dan berkumpul di hadirat-Mu bersama kaum mukminin

Ya Allah siapa saja bermaksud buruk kepadaku, tahanlah dia
Siapa saja yang memperdayaku, perdayakanlah dia 3X

Jadikan aku hamba-Mu yang paling baik nasibnya di sisi-Mu
Yang paling dekat kedudukannya dengan-Mu
Yang paling istimewa tempatnya di dekat-Mu
Sungguh semua ini tidak akan tercapai kecuali dengan karunia-Mu

Limpahkan kepadaku kemurahan-Mu
Sayangi daku dengan kebaikan-Mu
Jaga diriku dengan rahmat-Mu
Gerakkan lidahku untuk selalu berdzikir pada-Mu
Penuhi hatiku supaya selalu mencintai-Mu
Berikan kepadaku dari yang terbaik dari ijabah-Mu
Hapuskan bekas kejatuhanku
Ampunilah ketergelinciranku

Sungguh Engkau telah wajibkan hamba-hamba-Mu beribadah kepada-Mu
Dan Engkau perintahkan mereka untuk berdoa kepada-Mu
Dan Engkau jaminkan kepada mereka ijabah-Mu
(kerana itu) kepada-Mu ya Rabbi kini kuhadapkan wajahku
kepada-Mu ya Rabbi kupanjatkan tanganku

demi kebesaran-Mu perkenankanlah doaku sampaikan daku pada cita-citaku
jangan putuskan harapanku akan karunia-Mu
lindungi aku dari kejahatan jin dan manusia musuh-musuhku

Wahai Yang Maha Cepat ridha-Nya

Ampunilah orang yang tidak memiliki apa pun kecuali hanya doa
Kerana sesungguhnya Engkau akan melakukan apa-apa yang Kau kehendaki

Wahai Yang Asma-Nya adalah penawar dan dzikir (pada-Nya) adalah obat dan ketaatan kepada-Nya adalah kekayaan
Sayangilah orang yang modalnya hanya harapan dan senjatanya hanya tangisan

Wahai Penabur kurnia, Wahai Penolak Bencana
Wahai Nur yang menerangi mereka yang terhempas dalam kegelapan
Wahai Yang Maha Tahu tanpa diberitahu

Kurniailah Muhammad s.a.w. dan keluarga Muhammad s.a.w.
Lakukan padaku apa yang layak bagi-Mu

sesungguhnya Engkau layak memberi ampunan

Semoga Allah melimpahkan kesejahteraan kepada Rasul-Nya serta pada Imam yang mulia dari keluarganya dan sampaikan sebanyak-banyaknya salam kepada mereka, dengan rahmat-Mu wahai Dzat yang Paling Pengasih di antara para pengasih.

Dengan Rahmat-Mu Wahai Yang Maha Pengasih…

irhamna…

ameeen….

terasa ingin mengenalimu… huhu..

pwtc1
pertemuan di KLIBF @ PWTC kelmarin dulu ( hari terakhir ) bukanlah kebetulan atau memang ditakdirkan..

meski sedikit kehairanan kerana namamu, dipamer di sana semacam diagungkan…

turkey

JALAL.DIN.RUMI

tidak begitu tererat untuk membeli karya berjodol namamu kerana kejahilanku,

uhhh2.. malunya..

RUMI,

maaf, hanya sempat kuabadikan mutiara katamu di sini ..

j.rumi

JALAL.D.RUMI

Alhamdulillah, foto bicaramu yang menyentuh hati menyeret naluri ingin mengenali..

lanjutnya, aku terpana dengan mu yang jauh pergi tapi mendekati..

betapa, besarnya perjuangan seangkatan kalian menebar kalam Ilahi

menelusi hati nurani

menidakkan diri..

berbahagialah dalam dakap ridha Ilahi….

aameen…

4 Mei, 2013 : hari terakhir KLIBF @ PWTC!

MAKLUMAN:

HARI INI ( SABTU: 4MEI, 2013 ) ADALAH HARI TERAKHIR KLIBF @ PWTC!

(sepatutnya tamat esok - jadual asal 5/5/2013)

so,

JOM, P KLIBFPWTC hari ini.. 

JANGAN TERLEWAT lak, t... 

sebab;

PARKING  DEKAT2 bese2nye udey FULLY OCCUPIED ..

coz, Malaysian loves last minute bargains very2 much...

ELAKKAN~KESESAKAN…

come 0n, men!

&

PILIH UNDI TEPAT & BIJAK

di hari PRU13 ; ESOK (5.5.2013)..

MASA DEPAN MALAYSIA,

TANGGUNGJAWAB KITA !!

SELAMAT MENGUNDI!

MasyaAllah… a must link u should CLICK, k!

SubhanAllah… Alhamdulillah…

i’m sure this is not a coincidence in life … it’s gifted & destined on this blissful nite of Jumaat… may Allah blesses us ALL for sharing this…

a wonderful link :

http://www.youtube.com/watch?v=PDHI-coE2og&list=UUIuUOdkiW3uUD3ITS5PCK_A

come on ALL,

my dearest brothers & sisters….

nsyaAllah..

u won’t regret by clicking to this site!!

 

SPREAD THIS….

NJOY UR SHARING!

true

 

 aameeen..

KLIBF ‘s BACK!! DON’T MISS IT!

huhu…

dalam sibuk2 hari penamaan calon PRU13 bermula sok;  kita janganlah terlupa untuk set a date for KLIBF@ PWTC tau..

KLIBF 2013 @ PWTC
KLIBF 2013 @ PWTC

KLIBF’13 tu bout a week after hari penamaan calon PRU13 sok (starts on 26 April’13) and ends on 5 May, 2013 (HARI MENGUNDI!) @ PWTC!

Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Ministry of Education (Malaysia) in collaboration with 6 Industry association in this Country will be organizing International Book Fairs, the theme for this year is “Buku Menjana Kepintaran Kreatif”. This 32nd Kuala Lumpur International Book Fairs will be started from 26th April 2013 to 5th May 2013 at Dewan Tun Hussein On, Dewan Tun Dr. Ismail, Dewan Tun Razak 3, 4 and Legar Putra Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.

The gate will be open to the public on 26th April 2013, from 10.00am to 9.00pm. Admission is FREE. The opening ceremony of this Kuala Lumpur International Book Fairs will be held on 27thApril 2013 (3.00pm) at Main Stage of Legar Putra, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur

meskipun, KLIBF tu akan tamat pada hari mengundi (5.5), tapi,diharapkan tiada sesiapa yang ketinggalan menunaikan kewajiban mengundi pada hari membuang undi t, k!!

MENGUNDI HAK ANDA & BIJAKLAH MEMANGKAH PILIHAN CALON YANG TEPAT SUPAYA TIDAK MENYESAL!

PILIHAN DI TANGAN ANDA _ MASA DEPAN GENERASI MALAYSIA  KEBIJAKSANAAN ANDA!

BUKU MENJANA KEPINTARAN KREATIF

SELAMAT MENGUNDI,buat SEMUA RAKYAT MALAYSIA..

 

Bicara ini Demi Ilahi

Alhamdulillah,

seronok tahu mengenai pelancaran buku terbaru Bicara ini Demi Ilahi karya Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) terbitan Karya Bestari Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Media Karangkraf yang telah selamat dilancarkan pada 15 April, 2013
Pelancaran tersebut adalah seiring dengan program anjuran Sinar Harian – wacana intelek – Bicara Minda yang kerap mendapat tempat sebagai medium alternatif terpecaya (orait le daripada yang sediada tuu… hee..) mengenai isu-isu semasa yang sangat relevan!

 SINOPSIS BUKU:

ALLAH Maha Benar.
Firman-NYA benar dan janji-NYA juga benar.
Cuma ada kala, sebagai hamba kita terlupa
merenungi kalam-NYA, al-Quran. Ya, di situlah kita
mengenali diri, di situ jugalah kita kenal siapa DIA…
Seorang Muslim, langkahnya adalah perjuangan.
Fikirannya adalah tajam. Bicaranya adalah kebaikan.
Ya, bicara yang penuh berhemah.
Namun, ada yang kurang mengerti. Teguran disangka bisa.
Nasihat dikatakan tiada gunanya.
Maka biarkanlah diri ini berbicara
hanya demi DIA, Maha Pencipta.
Moga BICARA INI DEMI ILAHI mampu menjentik rasa
untuk kita membimbing diri, menjadi Mukmin sejati.
Mudah-mudahan hidup di dunia diberkati,
di akhirat pula Jannah menanti. Insya-ALLAH.

Antara Pengisian Menarik:

• Izinkan Aku Berbicara
• Bicara Ini Demi DIA
• Bicara Ini Demi Umat
• Bicara Ini Demi Nurani
• Bicara Ini Demi Akhlak
• Bicara Ini Demi Anak Kita
• Bicara Ini Demi Hari Pengadilan
• Andai Mampu Lagi Aku Bicara

HARGA BUKU: RM19.90

ISBN : 978-967-86-0413-0
Halaman : 304 mukasurat
Berat : 400 gm
Tarikh Terbit : 31 Mac 2013
Kategori : Agama

MasyaAllah!

let’s explore it!

CARA MAKAN IKUT SUNNAH RASULULLAH saw.

Banyak penyakit bermula daripada penyalah-gunaan makanan seperti penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung & keracunan makanan. Diriwayatkan, Rasullulah s.a.w. tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah saw., anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

cropped-ilmu.jpg


JANGAN MAKAN:

SUSU bersama DAGING; DAGING bersama IKAN; IKAN bersama SUSU; AYAM bersama SUSU; IKAN bersama TELURIKAN bersama DAUN SALAD; SUSU bersama CUKA; BUAH bersama SUSU ( i.e. KOKTEL)

SUNNATULLAH:

  MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU,sebelum MAKAN NASI.
 TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.

 JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . ( DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN BERGANDA)

 Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.

Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. Kerana akan cepat mendapat penyakit.

Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosak usus kita. 

AMALKAN:

Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

 Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit setelah membaca doa).

Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.

 Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah, so, bersujud membantu darah mengalir ke ruang tersebut.

 Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.

Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda dari yang  terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)

wallahu’alam..

JOM, mari berusaha sesama mengamalkannya!

amalan2 membawa ke syurga

nsyaAllah..

masyaAllah..

Alhamdulillah… tertemukan doa yang amat simfonis sebentar ini…

apakah kalian juga dapat  merasakan kekerdilan insan yang bergelar anak?

JOM HAYATI DOA INI..

doa ibubapa

DOA UNTUK KEDUA ORANGTUA

Ya Allah…

Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad; hamba-Mu sekaligus rasul-Mu, dan juga teruntuk keluarganya yang suci.
Istimewakanlah mereka dengan kesejahteraan-Mu, rahmat-Mu, keselamatan-Mu, dan keberkahan-Mu yang paling mulia.
Dan istimewakanlah pula kedua orangtuaku dengan kemuliaan dan kesejahteraan-Mu,
Wahai Yang Maha Penyayang.
Ya Allah,
Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad beserta keluarganya.
Berilah aku petunjuk untuk mengetahui apa yang harus aku lakukan kepada keduanya,
Berilah aku kemampuan untuk mengetahui semua kewajiban itu secara sempurna,
Lalu bawalah aku menuju apa yang Engkau tunjukkan.
Berilah aku kemampuan melaksanakannya sesuai dengan yang Engkau putuskan padaku,
Sehingga aku tak luput mengamalkan apa pun yang Engkau telah ajarkan kepadaku,
Dan tidak pula diberatkan oleh beban kewajiban yang Engkau limpahkan padaku.
Ya Allah,
Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad beserta keluarganya, sebagaimana Engkau muliakan kami dengannya
Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad beserta keluarganya, sebagaimana Engkau wajibkan setiap hamba-Mu melaksanakan kewajibannya kepada kami berkat Rasul-Mu.
Ya Allah,
Buatlah aku takut kepada kedua orangtuaku seperti rasa takut menghadapi penguasa
Buatlah aku berbakti kepada kedua orangtuaku seperti kebajikan seorang ibu yang pengasih
Jadikanlah ketaatan dan kebaktianku kepada kedua orangtuaku sebagai rasa kasih yang lebih menyenangkan hati daripada tidurnya orang yang mengantuk,
Dan lebih terasa segar di dada daripada segarnya minuman orang yang kehausan.
Sehingga aku bisa mendahulukan keinginan mereka daripada keinginanku sendiri,
Sehingga aku bisa mengutamakan keridhaan mereka daripada keridhaanku sendiri.
Sehingga aku selalu menganggap banyak kebaikan mereka padaku meskipun itu sedikit,
Sehingga aku selalu menganggap sedikit kebaktianku kepada mereka meskipun itu banyak.
Ya Allah,
Rendahkanlah suaraku di hadapan mereka
Hiasailah ucapanku dengan kata-kata manis kepada mereka
Lembutkanlah setiap tingkah dan kelakuanku terhadap mereka
Isilah hatiku dengan rasa kasih dan sayang kepada mereka
Dan biarlah aku tetap menyertai mereka dan tetap merindukan mereka.
Ya Allah,
Terimalah rasa syukurku kepada mereka selama mereka merawatku
Tetapkanlah rasa hormatku kepada mereka
Dan peliharalah mereka seperti dulu mereka telah memeliharaku di waktu kecil.
Ya Allah,
Apapun duka dan derita yang telah menimpa mereka;
apakah itu dikarenakan kesalahan yang aku perbuat,
apakah itu dikarenakan tingkah lakuku yang tidak menyenangkan mereka,
apakah itu dikarenakan kelalaian yang aku lakukan,
Jadikanlah semua penderitaan mereka itu sebagai penebus dosa-dosa mereka,
sebagai pengangkat derajat mereka, dan sebagai penambah kebaikan mereka.
Wahai Yang Maha Kuasa merubah segala kesalahan menjadi kebaikan yang berlipat-lipat.
Ya Allah,
Apapun kesalahan yang pernah mereka perbuat kepadaku;
apakah itu berupa perkataan dan perbuatan mereka yang kelewat batas terhadapku,
apakah itu berupa kelalaian yang mereka lakukan terhadapku,
Maka semuanya itu aku serahkan segala yang baik kepada mereka
dan aku berharap Engkau mengampuni kesalahan mereka.
Aku tidaklah menuduh mereka, tidak pula melalaikan kewajibanku berbakti terhadap mereka
Karena justru merekalah yang lebih berhak atas diriku ini,
Karena justru merekalah yang lebih mulia berbuat baik kepada diriku ini,
Karena justru merekalah yang merupakan karunia terbesarku
daripada aku menuntut keadilan atau membalas sesuai apa yang diperbuat oleh mereka terhadapku.
Bagaimana Ya Ilahi,
Panjangnya masa penderitaan mereka sewaktu mereka mengurusiku
Bagaimana Ya Ilahi,
Dahsyatnya kelelahan mereka dahulu dalam menjaga dan memeliharaku
Bagaimana Ya Ilahi,
Beratnya pengorbanan mereka dalam memberikan yang terbaik bagi diriku
Sungguh besar jasa mereka dalam mencukupi semua kebutuhan-kebutuhanku
Aku tak mampu membalas kebaikan mereka, walau aku baktikan seluruh hidupku untuk mereka
Sedangkan aku tiada pula mampu melaksanakan semua kewajiban berbakti dan mengabdi kepada mereka
Ya Allah,
Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad beserta keluarganya
Wahai Yang Terbaik dimintai pertolongan,
Tolonglah aku
Wahai Yang Terbaik dimintai harapan,
Tunjukilah aku
Janganlah Engkau masukkan aku ke dalam golongan orang-orang yang durhaka kepada ayah dan ibunya di hari di mana semua jiwa akan dibalas sesuai dengan amal perbuatannya, sedang mereka tidaklah akan dizalimi.
Ya Allah,
Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad dan keluarganya beserta keturunan-keturunannya
Istimewakanlah pula kedua orangtuaku dengan keistimewaan-Mu yang paling mulia dari yang Engkau berikan kepada ayah dan ibu dari hamba-hamba-Mu yang beriman
Wahai Yang Maha Penyayang.
Ya Allah,
Janganlah Engkau membuat aku lupa mengingat kedua orangtuaku di setiap akhir sholat-sholatku
Ya Allah,
Janganlah Engkau membuat aku lupa mengingat kedua orangtuaku di setiap saat di malam hariku
Ya Allah,
Janganlah Engkau membuat aku lupa mengingat kedua orangtuaku di setiap waktu di siang hariku
Ya Allah,
Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad saw. beserta keluarganya
Ampunilah aku dengan doaku kepada kedua orangtuaku
Ampunilah pula mereka karena kebaktianku terhadap mereka, dengan sebuah pengampunan yang pasti.
Ya Allah,
Relakanlah kedua orangtuaku dengan syafaatku ini, sebuah kerelaan yang meyakinkan.
Ya Allah,
Bawalah kedua orangtuaku dengan kemuliaan-Mu ke tempat yang paling aman dan tenteram.
Ya Allah,
Bila ampunan-Mu Engkau dahulukan kepada kedua orangtuaku,
maka berilah mereka kesempatan untuk memberikan syafaat mereka kepadaku.
Namun apabila ampunan-Mu Engkau dahulukan kepadaku,
maka berilah aku kesempatan untuk memberikan syafaatku kepada kedua orangtuaku.
Sehingga kami dapat berkumpul di negeri kemuliaan-Mu dan menikmati maghfiroh-Mu berkat kasih sayang-Mu.
Sesungguhnya Engkaulah pemilik karunia nan agung
Engkaulah pemilik keberkahan yang tiada pernah henti
Engkaulah Yang Maha Penyayang dari segala yang Menyayangi.

doa buat diri

KLIK TAU: REALITI SENSASI!

Alhamdulillah… akhirnya,

3April, 2013– diumumkan rasmi– Parlimen Malaysia dibubar –

welcome PR13!

GEMPAQ GAK.. hihi.. terkejut gak den bila Pak Najib umumkan tadi di tv..

DENGAQ HATI2, BUKAK HATI-BIAR TELITI, JAGA HATI JANGAN MATI!

 😀

xcaya, bukak tv, tenet ke pape.. tgok sendirile.. hee..

 

Berkenaan pilihanraya di Malaysia, infonya klik di sini, ye!

wahai anak kesayanganku..

 

Wahai anak kesayanganku,

dirikanlah solat, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang amat besar dan penting untuk dilakukan”.

[Luqman 31: 17]

Ibnu Abbas ra. berkata: Nabi saw. bersabda: Allah ta’ala berfirman:

“Sesungguhnya Aku hanya menerima salat dari orang yang merendahkan diri kerana keagongan-Ku dan tiada menyombongkan dirinya di atas makhluk-Ku, tiada terus menerus bermaksiat pada-Ku, menghabiskan masa harinya berdzikir kepada-Ku, berbalas kasih kepada orang miskin, orang musafir-ibnussabil- perempuan janda dan orang yang terkena musibah. Ia bercahaya laksana matahari. Aku lindungi ia dengan kesabaran-Ku dan memerintahkan malaikat-Ku menjaganya. Aku berinya cahaya dalam kegelapan dan kesabaran dalam kesukaran. Ia di antara makhluk-makhluk-Ku laksana “firdaus” di antara barisan syurga”.
(Hadis Riwayat Al-Bazzar dari Ibnu Abbas)
http://al-ummah-islamic-media.blogspot.com/2013/02/6-fakta-unik-mengenai-adzan.html

EKSPO SELANGKAH KE UiTM 2013 (23&24 MAC, 2013)

MESTI RAMAI YANG TERNANTI-NANTI KEDATANGAN EKSPO SELANGKAH KE UiTM’13 ini, terutamanya bakal-bakal siswa/i ; termasuklah ayah-bonda & famili masing-masing..

SILALAH DATANG BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN MUSIM PERMOHONAN BAGI KEMASUKAN AKADEMIK TERDEKAT @ UNTUK MENGETAHUI TERLEBIH LANJUT MENGENAI UiTM & KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN BERSERTA SYARAT KELAYAKAN KEMASUKAN..

ENTRI ADALAH TOTALLY GRATIS!

😉

Ekspo Selangkah Ke UiTM 2013

Attention: open in a new window. PDF Print E-mail

Universiti Teknologi MARA (UiTM) akan menganjurkan Ekspo Selangkah Ke UiTM 2013 seperti butiran berikut:

Tarikh : 23 & 24 Mac 2013 (Sabtu & Ahad)
Masa : 8.30 pagi hingga 5.30 petang
Tempat : Dewan Agung Tuanku Canselor, UiTM Shah Alam~ datang awal untuk elak kesesakan, k~

Objektif Penganjuran Ekspo Selangkah Ke UiTM 2013 adalah sebagai paltform untuk bakal mahasiswa khususnya mendapatkan informasi berkaitan program-program yang disediakan oleh UiTM dan secara langsung membantu bakal mahasiswa dalam memastikan mereka mempunyai pengetahuan dalam bidang yang dipilih serta mengurangkan kadar ‘tersalah pilih program’ dan ‘pertukaran program’. Bakal mahasiswa juga amat digalakkan untuk membuat semakan kelayakan melalui laman web http://www.selangkah.uitm.edu.my

Ekspo Selangkah Ke UiTM 2013 turut menyediakan slot Taklimat Fakulti. Taklimat Fakulti ini  akan memberi pendedahan dan ruang kepada bakal mahasiswa untuk mendapatkan maklumat terperinci mengenai program yang disediakan oleh 25 buah fakulti di UiTM.

Ekspo Selangkah Ke UiTM 2013 ini juga diadakan di seluruh UiTM Kampus Cawangan.

SUMBER: http://www.uitm.edu.my/images/stories/events/posterekspo2013.jpg

24/mac/2013 juga di Masjid UiTM ada tetamu jauh! MEET HIM!

MASJID UiTM SHAH ALAM ( 24MAC, 2013)

sharing is caring is sharing!

C, E & P…

Menangani Tipu Helah Makhluk Halus-saka

Ayat2 di bawah ini di susun oleh Rahim bin Md. Salleh atas keizinan Ustaz Prof Dr Ustaz Jumadi Mustar

Ayat Ruqyah:

Pesakit mula-mula baca
1) Al-Isti’adzah, kemudian bacalah
2) Wala haula wala kuuwata illa billahill aliyil azhim
3) Bismillaa-hil ladzii laa yadurru ma asmihii shai’un fil ardi wa laa fis samaa-i-wahuwas samii-‘ul-aliim 3x
4) A’u-dzu-bikalimaa-til-laa-hit-taam-maati minsh-sharri maa kholaq 3x

Kemudian baca ayat ayat Ruqyah:-

1) Surah Al-Fatihah ayat 1 – 7
2) Surah Al-Baqarah ayat 1 – 5
3) Surah A-Baqarah ayat 102 di ulang sebanyak 7x
4) Surah Al-Baqarah ayat 163 – 164
5) Surah Al-Baqarah ayat 255
6) Surah Al-Baqarah ayat 285 – 286
7) Surah Aali-Imraan ayat 18 – 19
Surah Al-‘Araf ayat 54 – 56
9) Surah Al-A’raaf ayat 117 – 122 di ulang sebanyak 7 x kemudian ayat 120 di ulang sebanyak 30x secara bersendirian
10) Surah Yunus ayat 81 – 82 di ulang 7 x, selepas itu di ulang ayat innallaha sayub tiluh sebanyak 7x bersendirian
11) Surah Taha ayat 69 di ulang 7x
12) Surah Al-Mukminin ayat 115 – 118
13) Surah As-Soffaat ayat 1 – 10
14) Surah Al-Ahqaaf ayat 29 – 32 ulang ayat pendek ini 7 x – yakau manaa ajiibuu daiyallah
15) Surah Ar-Rahman ayat 33 – 36
16) Surah Al-Hasyr ayat 21 – 24
17) Surah Al-Jin ayat 1 – 9
1 Surah Al-Ikhlas
19) Surah Al-Falaq, di ulang surah ini 9 x
20) Surah An-Naas

Ayat-ayat Wirid Mangsa Sihir:

1) Surah Yunus ayat 80 – 81
2) Surah Al-A’raf ayat 117 – 121
3) Surah Taha ayat 67 – 70
4) Surah Al-Furqan ayat 32
5) Surah Anbiya’ ayat 70
6) Surah An-Nur ayat 39
7) Surah Al-Israk ayat 81
Surah Fussilat ayat 42
9) Surah Fatir ayat 10
10) Surah Anbiya ayat 18
11) Surah Al-A’raf ayat 18
12) Surah Kahfi ayat 98
13) Surah Taha ayat 69
14) Surah Al-Falaq

Ayat-ayat Wirid Mangsa Hasad :

1) Surah Al Fatehah 7 x
2) Ayat Kursi 7 x
3) Surah Mulk 1 x
4) Surah Al-Qalam 7 x (ayat 51)
5) Ayat 3 Qul 7 X

Ayat-ayat Azab

1) Al-Baqarah surah 2 : ayat 206
2) Al Maidah surah 5 : ayat 33 – 37
3) An Nisa’ – surah 4 : ayat 166 – 169
4) Al Anfal – surah 8 : ayat 9 – 14
5) Al Isra’ – surah 17 : ayat 110 – 111
6) Al Hijr – surah 15 : ayat 16 – 18
7) Al Anbiya’ – surah 21 : ayat 70
As Saffat – surah 37 : ayat 1 – 10
9) Ad Dukhan – surah 44 : ayat 43 – 50
10) Al Jathiya – surah 45 : ayat 7 – 11
11) Al Ahqaf – surah 46 : ayat 29 – 34
12) Ar Rahman – surah 55 : ayat 32 – 44
13) Al Haqqah – surah 69 : ayat 25 – 37
14) Al Buruj – surah 85
15) Al A’la – surah 87
16) Az Zalzalah – surah 99
17) An Nasr – surah 110

Ayat-ayat Shifa’

1) At Taubah – surah 9 : ayat 14 – 15
2) Yunus – surah 10 : ayat 57
3) An Nahl – surah 16 : ayat 67 – 69
4) Al Isra’ – surah 17 : ayat 82
5) As Syu’ara – surah 26 : ayat 75 – 80
6) Al Fushilat – surah 41 : ayat 44

Pesakit yang tidak mampu membaca ayat2 ruqyah keseluruhannya atau yang tidak dapat membaca Al-Quran dengan baik cukup mengamalkan doa2 dan zikir di bawah ini sebagai perisai untuk dirinya :

1) Baca doa ini setiap selepas solat subuh dan solat asar:

A’u-dzu-bikalimaa-til-laa-hit-taam-maati minsh-sharri maa kholaq 3x
Aku berlindung dengan kalimah2 (ayat) Allah yang sempurna dari semua kejahatan yang di ciptakan-Nya.

2) dan doa ini

Bismillaa-hil ladzii laa yadurru ma asmihii shai’un fil ardi wa laa fis samaa-i-wahuwas samii-‘ul-aliim 3x
Dengan nama Allah yang dengan-Nya segala sesuatu yang ada dibumi dan langit tidak sekali2 akan membahayakan. Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

3) dan zikir ini 100x pagi (lepas subuh) dan petang (lepas asar atau magrib)

Laa ilahaa illaulaah wahdahu laa shariika lah lahul mulku walahul hamdu wahuwa’ alaa kulli shai-inq-qodiir. 100x
Tiada tuhan selain Allah Yang Maha Esa, tiada sekutu bagiNya hanya Allah yang mempunyai semua kerajaan dan semua puji2an dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu.

Selain doa di atas baca Ayat Kursi 313 x sekali gus dan banyakkan baca Tasbih Nabi Yunus

Laa ilaaha illa anta subhaanaka innii kuntu minadh-zhaalimiin
Tiada tuhan yang di sembah melainkan Allah, Maha Suci Engkau, akulah orang yang membuat zalim atas diriku.

Kalau tak dapat membaca kerana gangguan terlalu kuat, boleh juga pasang CD ayat ruqyah dan ayat shifa, pasangkan di rumah dan konsentrasi sambil pejamkan mata. Jika keadaan sukar di kawal, saudari bacakan ayat kursi 70 x di dalam botol berisi air dan suruhlah suami minum sambil niat supaya Allah sembuhkannya, tetapi air itu jangan di tambah jika habis, buatlah yang baru. Selain pada itu bacalah Al-Fatehah 70 x dan Al Baqarah selama 40 hari, inshallah keadaan akan lebih baik……

4 pintu besar untuk jin memasuki tubuh manusia

1) Terlalu marah
2) Terlalu gembira
3) Terlalu sedih
4) Nafsu syahwat terlalu kuat

in progress

bermula di hati ~

indah sungguh pertemuan yang menyatu:

MasyaAllah

SubhanAllah..

Alhamdulillah,

ALLAHU AKBAR!!

~ bermula di hati ~

satu hala menuju ikhlas:

berperang nafsu

mengangkat tulus,

menebarkan sayap ilmu…

bermulanya di hati,

kalian berkelana ke serata alam;

menawan salaam,

di bumi ALLAH

Islam mesti diangkat!!

terimakasih saudara2ku..

semoga Allah membalas TERBAIK usaha kalian!

EBI (Ekspo Buku Islam) 6 @ PUTRAJAYA ‘s BACK!

 

JOM BERAMAI KE EBI6 BERMULA 24/2/2013!

(jika belum sampai lagi semalam/kelmarin..)

😉  

TARIKH: 22 FEBRUARI – 3 MAC, 2013 ( 10 HARI)

TEMPAT: DEWAN CEMPAKA SARI, KOMPLEKS PERBADANAN PUTRAJAYA PRESCINT 3.

MASA: 9 PAGI – 9 MALAM ( SABTU-AHAD );

: 9 PAGI – 8 MALAM ( ISNIN – JUMAAT )

Kesempurnaan Ilmu Mencorak Ketinggian Pekerti

http://ekspobukuislam.com/poster-ebi/

passport renewal on9 masih lembap!

hah, korang pernah x cuba laguuu niii…

hoho…ngatkan rock upenya ca_ca_haru_biru…, u knOw…

……ngeh…..

just nak share something weird ngan u all … mana tau korang pun tergerak nak renew pape on9  someday t ‘an?

x salah mencuba, even kalu u all g kat IMI pun bole wat kat kiosk machine renewal passport tu gak lepas isi borang... 2nd choice tercepat kot kalu maleh nak queuing kat kaunter depa tuu .. hee..

Last 2days ago, I tried renewing someone passport on9 due to time constraint!

manually, suasana @ kaunter IMI camni: sabo jer lah bbnyak, k..

iF ON9 , di hujung jari jer..

Alhamdulillah, it worked out after uploading passport size photo and paying the fees of RM 300 (5 years) on9 using credit card. I was notified the process was succeeded and the bearer has to collect his passport himself within 9.30 am – 4.30 pm at the selected IMI office ; together with old passport /myKad and on9 official receipt of the fees paid (to be self-printed) for verification!

In fact, I didn’t print the official receipt coz there’s a warning when I tried to print it! (…this could HARM your computer!).. I just discarded it! Anyway, I took photos of the details (id, /receipt’s number, and other vital details that would support his identity.

I feel relieved coz this will eliminate many steps in the passport renewal procedures! However, it turned out differently coz the passport’s bearer has to submit his new photo instead.(He received a call from IMI before 9 am. yesterday before reaching there!)

Actually, I  think if the renewal application was rejected since the beginning of the procedures (due to unsuitable uploaded photo) then things ‘ll be much easier! The applicant didn’t have to pay using credit card and he could pay cash himself and arrived early for this purpose at the IMI office!

 p/s banyak komen yang ghoib tetiba di sini

ajaib dOL!

haha… kesian…

nape agaknye ye? ..

.. lol..

upenye masih x tactful langsung  terutama nak nilai kelemahan sediada ~

bilalah nak maju camni?

open-minded le … kan bagui lagu tuuuu…

😉

hee…

O, koc wanita lagi!?

WANITA SAHAJA! nGeH!!!!

hee..

korang pernah ke nek komuter mmane?

ngeh.., patutnya u all joined me siang tadi ronda2 midvalley.. orait gak r.. cuma malas nak pok-pek je dalam train tadi..!! solo…haha…

den p & balik duk kat ladies coach je.. Alhamdulillah, dapat r seat cuma bank negara-segambut ~ jual mahai kit sebab masih larat berdiri!

ada sister offered her seat tapi i preferred berdiri..

 

kawasan menunggu ladies only

sihir & ruqyah syariah (c&P)

MAKLUMAT BERKAITAN SIHIR Takrif Dan Pengertian Sihir:

Syeikh al-Zahri menafsirkan sihir sebagai berikut: “Sihir ialah amal perbuatan yang dilakukan dengan cara mendekatkan diri kepada syaitan dan meminta tolong kepadanya.” Pengertian asal kalimat ‘sihir’ itu sendiri ialah ‘memalingkan sesuatu dari hakikatnya kepada selainnya.’ Maka, orang yang kena sihir melihat kebatilan sebagai kebenaran dan membayangkan sesuatu tidak menurut yang sebenarnya.

Pendapat Ibnu Qadamah: ‘Sihir ialah ikatan, jampi dan perkataan yang diucapkan atau ditulis atau dibuat sesuatu yang mendatangkan kesan dan akibat buruk terhadap tubuh orang yang disihir atau terhadap hati dan akalnya tanpa menyentuhnya secara langsung.’

Teknik Merawat Orang Yang Kena Sihir:

Doa Abu Darda'

Firman Allah s.w.t yang bermaksud. :

“Dan Kami turunkan dari Al Qur’an suatu yang menjadi penawar (penyembuh) dan rahmat bagi orang-orang yang beriman.” (QS. Al Israa’:82)

Sesetengah ulama mengatakan bahawa maksud ‘syifa’ (penawar) di sini ialah syifa’ maknawi (ubat spiritual) seperti keraguan, unsur syirik, kefasikan dan kejahatan. Ada juga mengatakan syifa’ maknawi sekaligus sebagai syifa’ hissi (ubat fizikal).

Dalam hadis yang diriwayatkan dari A’isyah r.ha. bahawa Rasulullah s.a.w. masuk kepadanya ketika ada seorang wanita yang sedang dirawat dan dibacakan ruqyah, lalu Rasulullah s.a.w. bersabda kepadanya:” Ubatilah dengan kitab Allah.’

Dari hadis di atas dapat diperhatikan Rasulullah s.a.w. menyebutkan secara umum dan baginda tidak menyebutkan ayat-ayat tertentu atau surah-surah tertentu. Dengan itu jelas sekali bahawa al-Quran seluruhnya adalah syifa’ (penawar/ubat). Pengertian Ruqyah: Ruqyah biasa dikenali sebagai jampi-jampi atau mantera. Ruqyah secara syar’i (Ruqyah Syar’iyah) adalah jampi-jampi yang dibacakan oleh seseorang untuk mengubati penyakit atau menghilangkan gangguan jin atau sihir atau untuk perlindungan dan sebagainya dengan HANYA menggunakan ayat-ayat Al-Quran dan doa-doa yang bersumber dari hadis-hadis Rasulullah s.a.w. yang dapat difahami maknanya selama tidak mengandungi unsur kesyirikan

. Jenis-jenis Sihir: 1.Sihir Pemisah

Takrif: Sihir pemisah ialah sihir yang digunakan untuk memisahkan pasangan suami-isteri atau untuk menimbulkan kebencian dan permusuhan antara dua sahabat atau antara dua rakan kongsi. Jenis-jenis Sihir Pemisah: – Memutuskan hubungan antara seseorang dengan ibunya. – Memutuskan hubungan antara seseorang dengan ayahnya. – Memutuskan hubungan antara seseorang dengan saudaranya. – Memutuskan hubungan antara seseorang dengan kawannya. – Memutuskan hubungan antara seseorang dengan rakan kongsinya dalam perniagaan atau seumpamnya. – Memisahkan hubungan antara seorang suami dengan isterinya. Inilah jenis yang palng bahaya dan paling banyak berlaku di dalam masyarakat. Tanda-tanda Sihir Pemisahan: – Perubahan tiba-tiba dari cinta menjadi benci. – Berlaku keraguan antara suami-isteri. – Enggan meminta maaf. – Membesar-besarkan perselisihan walaupun penyebabnya amat kecil. – Pandangan yang buruk seorang suami terhadap isterinya dan sebaliknya. sehingga seseorang suami melihat isterinya sangat hodoh, walalupun di mata orang lain isterinya itu sangat cantik. Berlaku juga isteri melihat suaminya dalam keadaan wajah yang menakutkan. – Orang yang kena sihir pemisah akan merasa benci setiap perbuatan yang dilakkan oleh isterinya atau suaminya. – Orang kena sihir pemisah ini benci kepada suaminya ada di rumah, misalnya isteri melihat suami di luar rumah seperti biasa, tetapi ketika masuk rumah, dia merasa amat benci

. Al-Hafiz Ibnu Kathir menjelaskan: Sebab perceraian antara suami isteri akibat sihir ialah bayangan suami atau isteri terhadap pasangannya dalam rupa atau perilaku yang buruk atau sebab-sebab lainnya yang boleh menimbulkan perceraian.

 

PROMOSI : ALQURAN PERKATA & INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT (STOK TERHAD)

RECOMMENDED!

BERMINAT x

NAK BELI

aLQURAN

PERKATA (1)

&

INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT (2)

DENGAN HARGA LESS DARI KLIBF

(PESTA BUKU ANTARABANGSA !!

 

NAPE, X CAYA??

HARGA PROMOSI KAMI :

(RM48 – RM97 =RM145 SAHAJA UNTUK 2BUKU)!!

CEPAT, STOK TERAMAT TERHAD!!

KOMEN & TINGGALKAN CONTACT :

TEL. NO. @ EMAIL ADD. UNTUK PESANAN…

HARGA MEMBER JE..

🙂

TQVM

nice knowing u all… :D

my tenet tenat… haha.. so xleh on9 sllu..

so, i switch on 2 texting kt hp mraba2, kalu xjmp speks… huhu.. tpaksa r bli sim bru sbb yg lmo sume dh xpired!

i sms mis, fred n skodeng mis’s opis, msgg fb rhmah unt mntk no. bru  dia kok ada tp dbtau msih guna no.lmo… molek r tu.. 😉

lps calling miss xberangkat, i tried dialed her offc n was informed she’s on leave ri ni… hoho.. suspense je.. mcik ni shat ke? coz dlu sllu pkai sweather ‘an? haha..

dgn ihsan her secr kot, dpt le no tpon umah miss yg i requested… sorry gang.. mnjejak ksih.. k3.. xdne call, miss replied my msg btau ada tugas2 khas tuang opis ri ni… haha.. ( miss, i knew what u did last weekN, tu sbb ur vvip awal nk fly ppagi.. hee..).. actually miss escorted vvip siang td le!

actually, kalu u all nk tau _ miss Alhamdulillah, makin sihat (aameeen) bru blik dr mkn angin d’bayu.. huhu.. 3 ank bujang (kekg mnntu le tu..;) ), youngest dh sweet17! fuyooo.. big boss r miss sekarang… fb miss kalu nk add kne buang 4first letters kt dpn nme dia tau .. xxxxx & co.

mse called fred lak (now duk kt subang murni)dia citer tang few friends yg smpt g kwin anak don dlu.. (sorry den xdbtau)… neil, jue,dimple, rahimah p1, kabonya ada p sne.. fred pun xtau tang reunion yg u all nk buek this 2nd march, 2013… jadi ke?

miss ajak wat reunion kite2 je around kl/shahlm/ptjya udey le..  siang tau.. any suggestion?

lat, bole ke awk pakat2 ngan geng2 dlu unt nxt reunion – ajak r ain, parti, neem dll… nnt kmi pertimbangkan unt join tp mmg on 2/3/13 t den ada hal xterelakkan… sorry..

ps. rhmah, kalu awk free nk tlg arrange kt klsentral ase ok gak nk mai.. amcm?

mkasih sume..

wassalaam wbt.

happy-morning

Mega Reunion of STTJ’s coming ~

WANTED!!

tim n miss

Tentu ramai yang dah tau hal Mega Reunion of STTJ yang bakal diadakan di Dewan Besar STTJ pada 2 Mac, 2013 (8.30 malam), kan??

tapi, saya baru saja tau hal ni bila taip ‘sttj_reunion’ @ google.. Alhamdulillah, dapatlah info sikit ‘tang ni..

koma dah lama tau pun xhabaq …sampai ati korang.. uwahhh…

( xmo datang! uhh2..)

nape le korang wat malam2 reunion ni… siang kan cerah & panjang kit nak pok-pek2… leceh tol r camni..

“ada ssapa ke geng s’gor nk p, bole numpang skaki x?”

naai, art, neem, lat, mariah abdullah, rahmah, missripah & semua p2sttjspm80 (nak tulis sume orang nye name ke kat sni..hee..) _ jom r join.. (tim jer x sohih di mana…)..

tentu grand kalu sume kelas lama kita mai kan jue, zee..? suh neil reserved 2/3/2013 ni tau..

zainab, geng2 melaka, n9, selangor, johor, perak,, penang and ALL 1Malaysia’ pun jemput ye… hehe..

saya harap dapat join sama di STTJ’s gathering kali ni.. nsyaAllah…

aameeen..

 

..SMILE..

 

Image

contact BOSS di sini ye...

Kepada yang nak membuat pembayaran Mega Reunion STTJ 2013 samada bayar penuh atau partial payment boleh berhubung dengan Mansor Adam (AJK Proteem Mega Reunion STTJ 2013 di 017-3895082 / 019-3465394 untuk mendapatkan no akaun Maybank/CIMB Bank. Kos RM100/seorang atau RM150/couple. 

Kos adalah termasuk kutipan dana untuk projek menaik taraf rumah lama HM untuk dijadikan Pejabat Alumni.

do u like apples?

hoho…

APPLES, anyone?

stay healthy with these simple tips, k!

an apple a day, keep your doctor away!

which apples do you prefer?

pilih yo!

EPAL ~

DOKTOR SEMULAJADI?

Banyak hasil kajian menunjukkan bahawa epal sangat besar manfaatnya:

1) Menurunkan kolesterol darah
2) Menurunkan tekanan darah
3) Menstabilkan gula darah
4) Meningkatkan high density lipoprotein (HDL=kolesterol baik)
5) Membunuh virus infeksi
6) Mengurangkan selera makan
7) Memperlancarkan pencernaan
8) Mempertahankan kesihatan saraf
9) Agen antikanser
10) Menjaga kasihatan jantung

hee…

green apples

MALAYSIA ISLAMIC BOOK FAIR @ PWTC (21-23DISEMBER’12)

 

 

ada x ssapa yang dah sampai ke  Pameran Buku Islam di PWTC hari ini?

 

huhu… berhajat gak nak pergi tapi hari ini agak sibuk sikit, mungkin esok atau lusa (hari penutup _ 23/12/2012 Ahad), nsyaAllah… harap2 dapatlah menjenguk ke Islamic BookFair di Legar Putra & Tun Dr Ismail Hall, Tun Hussein Onn.. 

 

oooPPPpsss… wait a minute, ye!!

kelmarin masa tengok jadualnya 21-23 Disember, 2012 ni (today till sunday)..

TAPI,

awat dah berubah lak masa nak confirmkan locationnya kat sini….

haru-biru lak jadinya event @ PWTC’s calendar ni… seb baik ambo x done mai ri ni, agenda tu dah basi upenya…..!!

innalillahi…

 

so, cancel le nak ke pwtc sok ;  lusa baru teringat x bole mai gak kalu betul2 adapun pameran tu sebab p’we 2run ke selatan.. hee.. driver cuti, kamipun …??

 

anyway, ada banyak g bookfairs sana-sini, pergilah kalu free t… nsyaAllah..

MEMBACA JAMBATAN ILMU!

MAAF DAKU! huhu..

 

 

11 Disember, 2012 ~ bermulanya AgroFest di Shah Alam ~

JOM!
Alhamdulillah,

Kebanyakan warga Shah Alam bercuti umum di hari Selasa ini bersempena Hari Keputeraan (Birthday’s) Sultan Selangor!

Agrofest Selangor juga bermula hari ini (10 pagi- jam 10 malam) di Stadium Shah Alam , Seksyen 13, (kawasan parking _sekitar pasar tani) !

Ada pelbagai acara menarik disediakan, so, silalah ke Shah Alam yo! hehe… den sempat terjah pagi tadi sehingga menjelang zuhur ( selepas ntar anak ke tuisyen…  🙂

Best gak window shopping kat sane…

almaklum Agrofest tu baru bukak kedai, parking pun masih banyak giler (ni yang paling disukai.. hee…) dan  suasana memey kurang sesak sebab x sume orang Shah Alam tau, kot…

hujung minggu ni baru le geger’  area Stadium Shah Alam  ni…

lebey2 Ustaz Azhar Idrus pun akan (nsyaAllah) berceramah pada malam 15/dis/2012 ni… On 13/12/2012 lak, ada Malam Mengenangi GAZA! jemput mai, yo!

 

SMILE~

 

korang x ke M.A.H.A. @ M.A.E.P.S. ke?

Alhamdulillah,

cuaca nampak molek pagi ni di shah alam… semoga cerah sampai ke petang.. aameeen!

energetic,good 4 outing’kan? so, cadangannya ke mana ye ?

I neglected my own plan nak ke MAHA pagi ni asalnya….huhu… the others r there right now!

 😦

it’s not because of i don’t want to go there this time, but, i’ve something else to do this afternoon

…rahsia r…

 🙂

actually, i ‘d never visited MAEPS before  (oooppss_pecah rahsia… hee..)!

kabonye parking area jauh gak nak sampai ke situ kalu bertolak lewat2 sikit ni .. haha, that’s one of the main reasons i kurang tertarik nak ke situ, a bit crowded  place di hujung minggu!

hee…agak alergic ngan haiwan gak (eeeee..) _even quite adorable to plants! hopefully,  my little girl won’t bring back any hamster (her cousin’s order) home t… otherwise, i’ll become a monster lak .. hee..

 

@@@@

kalu u all free & larat, bagui kalu wat family outing ke sana… terutamanya musim cuti sekolah ni.. my little girl & her dad always don’t miss MAHA! hehe.. nnt tunggu depa balik r, bole dengor kabo sne..

 

 🙂

ni  peta bagi yang berminat ke maeps!

njoy n hv FUN k!

19 PERISTIWA di 10 MUHARRAM, tahukah anda?

MENGENANGI ~

10 MUHARRAM @ ASSYURA:

APAkah sekadar hari atau tersembunyi pelbagai indikasi?

renungkan & ambillah iktibar & rebutlah peluang sedaya berkesempatan….

nsyaAllah..

antara 19 PERISTIWA BERSEJARAH ISLAM 10 muharram yang tercatat dalam kitab Mukasyafatul Qulub inisiatif Imam al-Ghazali iaitu :

(1) Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala’.

(2) Diterima taubat Nabi Adam a.s.

(3) Dicipta Adam a.s.

(4) Dimasukkan Adam a.s ke dalam syurga.

(5) Dicipta arasy, Kursi, langit, matahari, bulan, bintang-bintang.

(6) Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s.

(7) Selamat Nabi Ibrahim daripada api Namrud.

(8) Selamatnya Musa dan pengikutnya.

(9) Lemasnya Firaun.

(10) Dilahirkan Nabi Isa a.s.

(11) Diangkat Nabi Isa ke langit.

(12) Diangkat Nabi Idris ke langit.

(13) Mendaratnya kapal Nabi Nuh dengan selamat di atas bukit Judy.

(14) Nabi Sulaiman diberi kerajaan yang besar.

(15) Dikeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan Nun.

(16) Nabi Ya’kub dapat melihat kembali selepas daripada menjadi buta.

(17) Dikeluarkan Nabi Yusuf daripada telaga buta.

(18) Disembuhkan Nabi Ayyub daripada penyakitnya.

(19) Hujan yang pertama turun dari langit ke bumi.

REMINDER: Things should do on Assyura’s Day!

Asyura diambil dari perkataan ‘ASYARAH’ dalam bahasa Arab yang bermaksud 10 (sepuluh).

Jadi Hari Asyura itu bermakna hari yang kesepuluh bulan Muharam!

Ia merupakan hari agung yang amat digalakkan berpuasa, bersolat, berzikir dan mengerjakan amalan sunat lain seperti:

puasa sunat hari assyura 

mandi awal pagi serta niat mandi sunat assyura

pakai celak

solat sunat assyura 4 rakaat ( alfatihah diikuti dengan 11 x surah al-ikhlas di setiap rakaat- sebelum ruku’)

baca doa hari assyura 

Don’t Miss 10 Muharram’s nite! (malam ni..in shaa Allah)

Rasulullah SAW bersabda:

Lima waktu tidak ditolak sesuatu doa itu iaitu pada malam Jumaat, malam 10 Muharram, malam Nisfu Syaaban, malam Aidilfitri dan malam Aidiladha.

(Riwayat Bukhari dan Muslim)

 

posa sunat 9 & 10 muharram (assyura) : tuntutan, kelebihan & ganjaran

Seafdhal-afdhal puasa selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang diharamkan (Muharram). Seafdhal-afdhal solat selepas solat fardhu ialah solat malam.

 

kisah sirahnya KLIK di sini…

 

اَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سُئِلَ عَنْ صِيَامِ يَوْمِ عَاشُوْرَاءَ فَقَالَ : يُكَفِّرُ السَّنَةَ الْمَاضِيَّةَ

Bahawasanya Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam ditanya tentang puasa Assyura, maka Baginda saw.bersabda:

Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu”.

(Hadis Riwayat at-Tirmizi)

 

MAKLUMAT LANJUT TENTANG FAKTA & KELEBIHAN PUASA SUNAT2 MUHARRAM DI SINI…

INFO TENTANG TUNTUTAN & GANJARAN PUASA SUNAT2 MUHARRAM PULA, KLIKlah DI SINI, k!

🙂

hehe…

tentang HOT MUHARRAM pula di sini, ye!

 

SELAMAT BERPUASA &

SEMOGA DIPERMUDAHKANNYA BUAT KITA…

Aameeen…..

~ SMILE ~