10 Nasihat (wasiat) Imam Shafie:

https://youtu.be/GM_rqeCi_qs 10 Nasihat Imam Syafie: SEBELUM Imam Syafie pulang ke rahmatullah,beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya seperti berikut: Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh (10) perkara. PERTAMA: HAK KEPADA DIRI. Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada. KEDUA:…

Rate this:

permudahkanlah, Ya Ilahi..

in syaa Allah, mudah2an dengan terbenamnya mentari hari ini (16 Syawal, 1437h) – memasuki waktu Maghrib di Malaysia, dapat mencukupkan posa qada’ Ramadhanku di tahun ini sebanyak 15 hari… aameen… inilah ekspedisi pertamaku mengganti posa secara direct sejak Syawal ke-2!(dengan izinNya!) Alhamdulillah… tentulah tenang dan merasa layak sedikit untuk merayakan lebaran di tahun ini kerana posa…

Rate this:

Salam Eidul Fitri 1437h!

assalaam wbt. Saya mengambil peluang ini memohon kemaafan dari kalian atas segala ketelanjuran bicara dan sikap sepanjang perkenalan di sini.. Harap sudi juga dihalalkan segala bentuk perkongsian ilmu yang disentap tanpa rela.. uhh2x.. sekadar niat pengamatan diri untuk semua.. MAAF ZAHIR BATIN, k! EID MUBARAK! EID MUBARAK! wassalaam wbt. #1Syawal,1437h=6Julai,2016(Khamis)  

Rate this:

apa kata anda?

ahah, cer tengok kat bawah ni dan komen, tau? apa kata anda? setuju ke? camno ngan yang gambo satu lagi kat bawah ni? betui ke?? awak pilih yang mane? mana lebih power; bluetooth ke wifi? hihiik.. suka-suka jer.. sonyuum lah sikit!!

Rate this:

Sonyuum yo!

hee.. SONYUUM YO!! SMILING IS INFECTIOUS… The Smile Starter : Smiling makes you happy When you are feeling blue. When someone smiled at me today, I started smiling too. I passed around the corner And someone saw me grin. When he smiled, I realized I’d passed it on to him. I thought a lot about…

Rate this:

Tirai 2016 disingkap!

  xtahu ke mane ghoibnye mukaddimah Tirai 2016 disingkap sebentar tadi!? huhu.. malaslah nak ulang typing semula.. hee.. inna lillahi wa inna ilaihi raji’un… btw, saya mengucapkan salam ceria 2016 untuk semua yang sudi berkunjung ke sini.. terimakasih kerana sudi (bertahan) bertandang lagi.. lama x jenguk di sini, sejak pc meragam selepas musim hujan ribut…

Rate this:

Ahlan Wasahlan, wa Marhaban Bikum, ya Ukhti Tim!

Alhamdulillah… cer teka sapo ni?? huhu.. Berita gembira , kemunculan Tim setelah sekian lamanya kami mencari.. Terdengar desus daripada Naai melalui mesejnya tadi, wah, Nickey dah dapat jejaki geng Pilah  tuu..!! X sabar nak tau… Pl. Share lah ngan kami ye awak.. Bolehkah Tim joining our next gathering this 12th September, 2015? Please do, okay?…

Rate this:

Raye Day~

huhu.. i raye @ my own kampung yesterday! huhu.. smpai gak hjat walau smp a bit lewat! bertolak bout 3pm fo kmman on 2nd rye n smp mlka bout 3pagi (3rd rye!)… kesian kNgah sorang je yg mndu! jzkk. opqrst…..xyz, banyak kesah rye thun ni… i.A. lpang2 t den smbung citer kat sni lg! penat…

Rate this:

Kelainan Beraya di tahun ini@ 1436h.

assalaam wbt. Eid Mubarak, all! Wah, sekejap jer rasanye berposa tahun inikan, kini Syawal pula muncul kembali .. Alhamdulillah… Bagaimanakah kita  di malam raya semalam (malam mustajab doa, tau?) Hee.. Tak balik kampung ke? nGeH… Surely we all sume nk balik kampung kan walau parents dah tiada lagi, but, some of our siblings are still there, including…

Rate this:

tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan…

insyaAllah… sekira panjang umur, ingatan masih jelas tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan, titipan keamanan, keharmonian hati dari jauh, namun dekat buat sahabat! hadirlah, bersama nur suci mengharum: bagai ikatan dengan penjual minyak wangi yang menjelas meski tanpa bekas… terkelas! suatu waktu, jika ada ruang temu jangan lagi menunggu – cukuplah Allah bagi…

Rate this:

PESTA BUKU ANTARABANGSA KL (KLIBF) 2015 @ PWTC bermula esOk! (24 April – Jumaat)

YES, KLIBF’15 is BACK!! KLiBF Organised by the Ministry of Education, Malaysia through the National Book Council of Malaysia (MBKM), together with the six associations of Malaysian Book Industry and with the participation of the major players of the local book industry, KLiBF is definitely one of the major events in the global publishing calendar. Now…

Rate this:

Ahlan wa sahlan, Ya Rajab 1434h!

Alhamdulillah, esok 1 RAJAB, 1434h! Malam ini bermula malam pertama Rajab (tonite?) ( 5 malam barakah )yang sedang dinanti penuh rindu oleh sang pencinta kalbu! Malam penyucian yang diberkahi – JOM PERBAHARUI NIAT, ILMU, AMAL & IMAN dengan CEPUMAS ini! memasuki bulan2 mulia Rejab, Sya’aban & Ramadhan…ibarat membeli tiket ke syurga… ??? Banyak hadis Rasulullah…

Rate this:

MAKLUMAN: MEGA REUNION STTJ ’13

Assalaam..wbt. & selamat sejahtera buat semua bekas pelajar STTJ, Seremban, Negeri 9. Majlis Mega Reunion STTJ’13 Tempat:  Sekolah Teknik Tuanku Jaafar, Seremban, Negeri 9 Tarikh: 11 Mei, 2013 (1 REJAB, 1434H ) AGENDA UTAMA: 2.30 p.m. – Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Bekas Pelajar STTJ di Bilik Mesyuarat STTJ 8.00 p.m. – Majlis Makan Malam Mega Reunion Alumni…

Rate this:

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @ DOA HADRAT HIDHIR): Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah.. ameen.. “Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi…

Rate this:

terasa ingin mengenalimu… huhu..

pertemuan di KLIBF @ PWTC kelmarin dulu ( hari terakhir ) bukanlah kebetulan atau memang ditakdirkan.. meski sedikit kehairanan kerana namamu, dipamer di sana semacam diagungkan… tidak begitu tererat untuk membeli karya berjodol namamu kerana kejahilanku, uhhh2.. malunya.. RUMI, maaf, hanya sempat kuabadikan mutiara katamu di sini .. Alhamdulillah, foto bicaramu yang menyentuh hati menyeret…

Rate this:

4 Mei, 2013 : hari terakhir KLIBF @ PWTC!

MAKLUMAN: HARI INI ( SABTU: 4MEI, 2013 ) ADALAH HARI TERAKHIR KLIBF @ PWTC! (sepatutnya tamat esok – jadual asal 5/5/2013) so, JOM, P KLIBF @ PWTC hari ini..  JANGAN TERLEWAT lak, t…  sebab; PARKING  DEKAT2 bese2nye udey FULLY OCCUPIED .. coz, Malaysian loves last minute bargains very2 much… ELAKKAN~KESESAKAN… & PILIH UNDI TEPAT & BIJAK di hari PRU13 ; ESOK (5.5.2013)…..

Rate this:

KLIBF ‘s BACK!! DON’T MISS IT!

huhu… dalam sibuk2 hari penamaan calon PRU13 bermula sok;  kita janganlah terlupa untuk set a date for KLIBF@ PWTC tau.. KLIBF’13 tu bout a week after hari penamaan calon PRU13 sok (starts on 26 April’13) and ends on 5 May, 2013 (HARI MENGUNDI!) @ PWTC! Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Ministry of Education (Malaysia) in collaboration…

Rate this:

Bicara ini Demi Ilahi

Alhamdulillah, seronok tahu mengenai pelancaran buku terbaru Bicara ini Demi Ilahi karya Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) terbitan Karya Bestari Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Media Karangkraf yang telah selamat dilancarkan pada 15 April, 2013 Pelancaran tersebut adalah seiring dengan program anjuran Sinar Harian – wacana intelek – Bicara Minda yang kerap…

Rate this:

CARA MAKAN IKUT SUNNAH RASULULLAH saw.

Banyak penyakit bermula daripada penyalah-gunaan makanan seperti penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung & keracunan makanan. Diriwayatkan, Rasullulah s.a.w. tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah saw., anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan. JANGAN MAKAN: SUSU bersama DAGING; DAGING bersama IKAN; IKAN…

Rate this:

DOA BUAT AYAHBONDA…

masyaAllah.. Alhamdulillah… tertemukan doa yang amat simfonis sebentar ini… apakah kalian juga dapat  merasakan kekerdilan insan yang bergelar anak? JOM HAYATI DOA INI.. DOA UNTUK KEDUA ORANGTUA Ya Allah… Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad; hamba-Mu sekaligus rasul-Mu, dan juga teruntuk keluarganya yang suci. Istimewakanlah mereka dengan kesejahteraan-Mu, rahmat-Mu, keselamatan-Mu, dan keberkahan-Mu yang paling mulia. Dan…

Rate this:

BerSEDIAlah – PR13! hari ini 3/4/2013 dirasmi Parlimen Malaysia dibubar)

KLIK TAU: REALITI SENSASI! Alhamdulillah… akhirnya, 3April, 2013– diumumkan rasmi– Parlimen Malaysia dibubar – welcome PR13! GEMPAQ GAK.. hihi.. terkejut gak den bila Pak Najib umumkan tadi di tv.. DENGAQ HATI2, BUKAK HATI-BIAR TELITI, JAGA HATI JANGAN MATI!  😀 xcaya, bukak tv, tenet ke pape.. tgok sendirile.. hee..   Berkenaan pilihanraya di Malaysia, infonya klik di sini,…

Rate this:

wahai anak kesayanganku..

  “Wahai anak kesayanganku, dirikanlah solat, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang amat besar dan penting untuk dilakukan”. [Luqman 31: 17] Ibnu Abbas ra. berkata: Nabi saw. bersabda: Allah ta’ala berfirman: “Sesungguhnya Aku hanya…

Rate this:

EKSPO SELANGKAH KE UiTM 2013 (23&24 MAC, 2013)

MESTI RAMAI YANG TERNANTI-NANTI KEDATANGAN EKSPO SELANGKAH KE UiTM’13 ini, terutamanya bakal-bakal siswa/i ; termasuklah ayah-bonda & famili masing-masing.. SILALAH DATANG BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN MUSIM PERMOHONAN BAGI KEMASUKAN AKADEMIK TERDEKAT @ UNTUK MENGETAHUI TERLEBIH LANJUT MENGENAI UiTM & KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN BERSERTA SYARAT KELAYAKAN KEMASUKAN.. ENTRI ADALAH TOTALLY GRATIS! 😉 Ekspo Selangkah Ke UiTM 2013    …

Rate this:

sharing is caring is sharing!

C, E & P… Menangani Tipu Helah Makhluk Halus-saka Ayat2 di bawah ini di susun oleh Rahim bin Md. Salleh atas keizinan Ustaz Prof Dr Ustaz Jumadi Mustar Ayat Ruqyah: Pesakit mula-mula baca 1) Al-Isti’adzah, kemudian bacalah 2) Wala haula wala kuuwata illa billahill aliyil azhim 3) Bismillaa-hil ladzii laa yadurru ma asmihii shai’un fil…

Rate this:

bermula di hati ~

indah sungguh pertemuan yang menyatu: MasyaAllah SubhanAllah.. Alhamdulillah, ALLAHU AKBAR!! ~ bermula di hati ~ satu hala menuju ikhlas: berperang nafsu mengangkat tulus, menebarkan sayap ilmu… bermulanya di hati, kalian berkelana ke serata alam; menawan salaam, di bumi ALLAH Islam mesti diangkat!! terimakasih saudara2ku.. semoga Allah membalas TERBAIK usaha kalian!

Rate this:

EBI (Ekspo Buku Islam) 6 @ PUTRAJAYA ‘s BACK!

  JOM BERAMAI KE EBI6 BERMULA 24/2/2013! (jika belum sampai lagi semalam/kelmarin..) 😉   TARIKH: 22 FEBRUARI – 3 MAC, 2013 ( 10 HARI) TEMPAT: DEWAN CEMPAKA SARI, KOMPLEKS PERBADANAN PUTRAJAYA PRESCINT 3. MASA: 9 PAGI – 9 MALAM ( SABTU-AHAD ); : 9 PAGI – 8 MALAM ( ISNIN – JUMAAT ) Kesempurnaan Ilmu…

Rate this:

passport renewal on9 masih lembap!

hah, korang pernah x cuba laguuu niii… hoho…ngatkan rock upenya ca_ca_haru_biru…, u knOw… ……ngeh….. just nak share something weird ngan u all … mana tau korang pun tergerak nak renew pape on9  someday t ‘an? x salah mencuba, even kalu u all g kat IMI pun bole wat kat kiosk machine renewal passport tu gak…

Rate this:

O, koc wanita lagi!?

hee.. korang pernah ke nek komuter mmane? ngeh.., patutnya u all joined me siang tadi ronda2 midvalley.. orait gak r.. cuma malas nak pok-pek je dalam train tadi..!! solo…haha… den p & balik duk kat ladies coach je.. Alhamdulillah, dapat r seat cuma bank negara-segambut ~ jual mahai kit sebab masih larat berdiri! ada sister…

Rate this:

sihir & ruqyah syariah (c&P)

MAKLUMAT BERKAITAN SIHIR Takrif Dan Pengertian Sihir: Syeikh al-Zahri menafsirkan sihir sebagai berikut: “Sihir ialah amal perbuatan yang dilakukan dengan cara mendekatkan diri kepada syaitan dan meminta tolong kepadanya.” Pengertian asal kalimat ‘sihir’ itu sendiri ialah ‘memalingkan sesuatu dari hakikatnya kepada selainnya.’ Maka, orang yang kena sihir melihat kebatilan sebagai kebenaran dan membayangkan sesuatu tidak…

Rate this:

PROMOSI : ALQURAN PERKATA & INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT (STOK TERHAD)

BERMINAT x NAK BELI aLQURAN PERKATA (1) & INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT (2) DENGAN HARGA LESS DARI KLIBF (PESTA BUKU ANTARABANGSA !!   NAPE, X CAYA?? HARGA PROMOSI KAMI : (RM48 – RM97 =RM145 SAHAJA UNTUK 2BUKU)!! CEPAT, STOK TERAMAT TERHAD!! KOMEN & TINGGALKAN CONTACT : TEL. NO. @ EMAIL ADD. UNTUK PESANAN… HARGA MEMBER JE…..

Rate this:

nice knowing u all… :D

my tenet tenat… haha.. so xleh on9 sllu.. so, i switch on 2 texting kt hp mraba2, kalu xjmp speks… huhu.. tpaksa r bli sim bru sbb yg lmo sume dh xpired! i sms mis, fred n skodeng mis’s opis, msgg fb rhmah unt mntk no. bru  dia kok ada tp dbtau msih guna no.lmo……

Rate this:

Karnival Karangkraf ’13 berulang lagi ~

Jangan ketinggalan ke Karnival Karangkraf di Shah Alam bermula 1-3 FEBRUARI, 2013 nanti ye! Pekarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf No. 1, Jalan Renggam 15/5, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor Membarakan Jiwa dan Minda @Karnival Karangkraf 2013! Peta ke Karnival Karangkraf di sini:

Rate this:

Mega Reunion of STTJ’s coming ~

WANTED!! Tentu ramai yang dah tau hal Mega Reunion of STTJ yang bakal diadakan di Dewan Besar STTJ pada 2 Mac, 2013 (8.30 malam), kan?? tapi, saya baru saja tau hal ni bila taip ‘sttj_reunion’ @ google.. Alhamdulillah, dapatlah info sikit ‘tang ni.. koma dah lama tau pun xhabaq …sampai ati korang.. uwahhh… ( xmo…

Rate this:

Tasbih Tangan ~

handy! portable! trendy… hee.. known yours… jom zikir..  

Rate this:

do u like apples?

hoho… APPLES, anyone? stay healthy with these simple tips, k! which apples do you prefer? EPAL ~ DOKTOR SEMULAJADI? Banyak hasil kajian menunjukkan bahawa epal sangat besar manfaatnya: 1) Menurunkan kolesterol darah 2) Menurunkan tekanan darah 3) Menstabilkan gula darah 4) Meningkatkan high density lipoprotein (HDL=kolesterol baik) 5) Membunuh virus infeksi 6) Mengurangkan selera makan…

Rate this:

ambang 2013 di shah alam ~

ada x sesiapa yang sempat bersama di malam ‘ambang 2013 di dataran shah alam’  ? saya sendiri x berkesempatan ke sana, tapi Alhamdulillah, terasa jugak ke sana selepas mengikutinya di youtube… huhu.. u all pun bole gak review detik awal 1 januari, 2013 masihi di sini, k! ~buka minda, buka jiwa~

Rate this:

welcome home, missripah s!

Alhamdulillah..   MISSRIPAH S. is BACK!    Subhanallah..she’s coming on this barokah Friday~like aina!! I feel TOUCHED! THANK U, ALLAH for this BEST EVER GIFTED FRIDAY on my b/day.. ( huhu.. tuo doh, tp lom smp 1/2 ye, bad! k3..) SMILE, all..

Rate this:

MALAYSIA ISLAMIC BOOK FAIR @ PWTC (21-23DISEMBER’12)

    ada x ssapa yang dah sampai ke  Pameran Buku Islam di PWTC hari ini?   huhu… berhajat gak nak pergi tapi hari ini agak sibuk sikit, mungkin esok atau lusa (hari penutup _ 23/12/2012 Ahad), nsyaAllah… harap2 dapatlah menjenguk ke Islamic BookFair di Legar Putra & Tun Dr Ismail Hall, Tun Hussein Onn..   …

Rate this:

11 Disember, 2012 ~ bermulanya AgroFest di Shah Alam ~

Kebanyakan warga Shah Alam bercuti umum di hari Selasa ini bersempena Hari Keputeraan (Birthday’s) Sultan Selangor! Agrofest Selangor juga bermula hari ini (10 pagi- jam 10 malam) di Stadium Shah Alam , Seksyen 13, (kawasan parking _sekitar pasar tani) ! Ada pelbagai acara menarik disediakan, so, silalah ke Shah Alam yo! hehe… den sempat terjah…

Rate this:

korang x ke M.A.H.A. @ M.A.E.P.S. ke?

Alhamdulillah, cuaca nampak molek pagi ni di shah alam… semoga cerah sampai ke petang.. aameeen! energetic,good 4 outing’kan? so, cadangannya ke mana ye ? I neglected my own plan nak ke MAHA pagi ni asalnya….huhu… the others r there right now!  😦 it’s not because of i don’t want to go there this time, but,…

Rate this:

19 PERISTIWA di 10 MUHARRAM, tahukah anda?

MENGENANGI ~ 10 MUHARRAM @ ASSYURA: APAkah sekadar hari atau tersembunyi pelbagai indikasi? renungkan & ambillah iktibar & rebutlah peluang sedaya berkesempatan…. nsyaAllah.. antara 19 PERISTIWA BERSEJARAH ISLAM 10 muharram yang tercatat dalam kitab Mukasyafatul Qulub inisiatif Imam al-Ghazali iaitu : (1) Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala’. (2) Diterima taubat Nabi Adam a.s. (3) Dicipta Adam a.s. (4)…

Rate this:

REMINDER: Things should do on Assyura’s Day!

Asyura diambil dari perkataan ‘ASYARAH’ dalam bahasa Arab yang bermaksud 10 (sepuluh). Jadi Hari Asyura itu bermakna hari yang kesepuluh bulan Muharam! Ia merupakan hari agung yang amat digalakkan berpuasa, bersolat, berzikir dan mengerjakan amalan sunat lain seperti: puasa sunat hari assyura  mandi awal pagi serta niat mandi sunat assyura pakai celak solat sunat assyura 4 rakaat (…

Rate this:

posa sunat 9 & 10 muharram (assyura) : tuntutan, kelebihan & ganjaran

Seafdhal-afdhal puasa selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang diharamkan (Muharram). Seafdhal-afdhal solat selepas solat fardhu ialah solat malam.   kisah sirahnya KLIK di sini…   اَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سُئِلَ عَنْ صِيَامِ يَوْمِ عَاشُوْرَاءَ فَقَالَ : يُكَفِّرُ السَّنَةَ الْمَاضِيَّةَ “Bahawasanya Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam ditanya tentang puasa Assyura, maka Baginda saw.bersabda:…

Rate this: