sapa suka lauk ikan masak asam pedas?

U ALL tahu x ada banyak version tang bab masak asam pedas ni…???

(my mom told me…hee..)

tapi saya memang suka asam pedas melaka ~ especially kalu kita guna bahan asli

(ie. cili keing & kunyit hidup – blend sendiri sebab warna kuahnya mengancam..!! .. haha..)..

anyway, bila dah sesak bantai je cili mesen packeted tu pun bole..

nak letak daun limau purut/kesum/kantan/ kunyit/kari/serai/halia/kunyit hidup/jintan manis/lada hitam/putih/rempah kari pun bole & sedap… pilih jer n pandai2 pilih bahan…

(kombinasi bahan patut ngam, tau!!?)

tapi, bahan utama(spices) yang patut letak:

cili kering, shallots, garlic,  shrimp paste(belacan), air asam jawa, kunyit hidup  –

(optional_ xde pun bole rasa asam pedas g cuma warna kuahnya kurang mengancam sikit di mata orang yang arif’ bab asam pedas ni.. hee..).

garam/gula(kalau xtahan podeh)/ajiNO~stok kiub bilis will enhance the taste..(optional)

#mostly suit sume jenis ikan ..

terserah nak kuah banyak(cair) atau sedikit (pekat),,,

kalu masak ikan yang sedikit berhanyir (ie.pari, sembilang, bawal, dll) – gunalah halia, ladahitam, halba(tumis), kunyit hidup, kerisik (asam pedas ni better known as masak lada in Melaka).. hee..

tambah sayur like bendi ( lady’s fingers), tomatoes wedges, cili hijau (slices) will complete ur diet in 1 lauk ( hehe.. bukan 1 malaysia je)…

nak2 kalu rajin goeng ikan keing/ masin yang boleh semerbak 1 rumah harumnya…( BEST PARTNER!)…🙂

ouhh… sure nak tambah dempol’ kalu makan bersama sedikit ulam2an, cencalok (versi melaka) dan nasi panas!!

x caya? cubalah…

hee…

hah, ni dia dah siap….

sila2…

Alhamdulillah…

smile ~

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s