Solat Tasbih & keutamaannya..

Solat sunat Tasbih ini amat dianjurkan dilakukan pada setiap malam / minggu – Jumaat / bulan / tahun / atau paling kurang dan setidak2nya sekali seumur hidup!! Masya Allah.. hebatkan pelawaan Allah buat kita semua bagi meraih keampunanNya?? terbuka pada setiap masa – terutamanya melalui solat sunat Tasbih yang dilakukan secara ikhlas …. SubhanAllah.. Dinamakan […]

Rate this:

Protected: just me, B!

There is no excerpt because this is a protected post.

Rate this:

hitungan..

hitungan.…,   banyaknya hari yang mengundur pergi, berlalu bersama kekalutan diri mengabadi semalam yang suram dan kelmarin yang berbalam sinar dalam kelam… sendu yang dalam.. dilepaskan jua.. (begitu suratan alam: demikian terpahat di kalam!)   kita insan, dicipta hanya untuk mengabdi & menyembah Ilahi mematuhi suruhan, meninggal larangan berpandu AlQuran yang jelas dan sirah Rasulullah…

Rate this:

10 Nasihat (wasiat) Imam Shafie:

https://youtu.be/GM_rqeCi_qs 10 Nasihat Imam Syafie: SEBELUM Imam Syafie pulang ke rahmatullah,beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya seperti berikut: Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh (10) perkara. PERTAMA: HAK KEPADA DIRI. Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada. KEDUA:…

Rate this:

permudahkanlah, Ya Ilahi..

in syaa Allah, mudah2an dengan terbenamnya mentari hari ini (16 Syawal, 1437h) – memasuki waktu Maghrib di Malaysia, dapat mencukupkan posa qada’ Ramadhanku di tahun ini sebanyak 15 hari… aameen… inilah ekspedisi pertamaku mengganti posa secara direct sejak Syawal ke-2!(dengan izinNya!) Alhamdulillah… tentulah tenang dan merasa layak sedikit untuk merayakan lebaran di tahun ini kerana posa…

Rate this:

Salam Eidul Fitri 1437h!

assalaam wbt. Saya mengambil peluang ini memohon kemaafan dari kalian atas segala ketelanjuran bicara dan sikap sepanjang perkenalan di sini.. Harap sudi juga dihalalkan segala bentuk perkongsian ilmu yang disentap tanpa rela.. uhh2x.. sekadar niat pengamatan diri untuk semua.. MAAF ZAHIR BATIN, k! EID MUBARAK! EID MUBARAK! wassalaam wbt. #1Syawal,1437h=6Julai,2016(Khamis)  

Rate this:

Solat Tasbih & keutamaannya..

Solat sunat Tasbih ini amat dianjurkan dilakukan pada setiap malam / minggu – Jumaat / bulan / tahun / atau paling kurang dan setidak2nya sekali seumur hidup!! Masya Allah.. hebatkan pelawaan Allah buat kita semua bagi meraih keampunanNya?? terbuka pada setiap masa – terutamanya melalui solat sunat Tasbih yang dilakukan secara ikhlas …. SubhanAllah.. Dinamakan…

Rate this:

2016 my Ramadhan’s remarks

huhu.. bukan apa, sekadar mencatat kenangan, mencoret peristiwa supaya esok tidak lupa ~ bisa dikenang lelama… memori posa di musim ini (yang separuh telah terhutang kini!)..  begitulah, kesayangan … ;D special cuti kurniaan Ilahi.. jangan jealous, k! MasyaAllah laquwwata illa billah! Rencana Allah Baik, Dia mengetahui yang terbaik buat hamba kerdil ini.. Apa sahaja yang…

Rate this:

13 Sya’aban, 1438h today!

Nisfu Sya’aban bermula masuknya maghrib 21 MEI, 2016 (malam esok), ye? huhu.. dah sedia ke? posa x hari ni, sok & lusa (13, 14 & 15 Sya’aban) @ hari putih?

Rate this:

Sonyuum yo!

hee.. SONYUUM YO!! SMILING IS INFECTIOUS… The Smile Starter : Smiling makes you happy When you are feeling blue. When someone smiled at me today, I started smiling too. I passed around the corner And someone saw me grin. When he smiled, I realized I’d passed it on to him. I thought a lot about…

Rate this:

Tirai 2016 disingkap!

  xtahu ke mane ghoibnye mukaddimah Tirai 2016 disingkap sebentar tadi!? huhu.. malaslah nak ulang typing semula.. hee.. inna lillahi wa inna ilaihi raji’un… btw, saya mengucapkan salam ceria 2016 untuk semua yang sudi berkunjung ke sini.. terimakasih kerana sudi (bertahan) bertandang lagi.. lama x jenguk di sini, sejak pc meragam selepas musim hujan ribut…

Rate this:

tersendu bila terkenangkanmu…

tersendu bila terkenangkanmu…   seringkalinya aku lupa, betapa banyak nikmatNya yang tidak terhitung telah dikurnia tapi masih lagi aku alpha mengucap syukur tanda terimakasih, sedang ramai lagi di belakangku menata tangis, mendupang doa menghitung duka, menitip lara… mengharap belas ihsanMu, Ya Rabb.. Hinanya aku; bila tidak menyukai rezeki pemberianMU, aku teringat pada Baginda Muhammad ﷺ yang…

Rate this:

Ahlan Wasahlan, wa Marhaban Bikum, ya Ukhti Tim!

Alhamdulillah… cer teka sapo ni?? huhu.. Berita gembira , kemunculan Tim setelah sekian lamanya kami mencari.. Terdengar desus daripada Naai melalui mesejnya tadi, wah, Nickey dah dapat jejaki geng Pilah  tuu..!! X sabar nak tau… Pl. Share lah ngan kami ye awak.. Bolehkah Tim joining our next gathering this 12th September, 2015? Please do, okay?…

Rate this:

Raye Day~

huhu.. i raye @ my own kampung yesterday! huhu.. smpai gak hjat walau smp a bit lewat! bertolak bout 3pm fo kmman on 2nd rye n smp mlka bout 3pagi (3rd rye!)… kesian kNgah sorang je yg mndu! jzkk. opqrst…..xyz, banyak kesah rye thun ni… i.A. lpang2 t den smbung citer kat sni lg! penat…

Rate this:

Kelainan Beraya di tahun ini@ 1436h.

assalaam wbt. Eid Mubarak, all! Wah, sekejap jer rasanye berposa tahun inikan, kini Syawal pula muncul kembali .. Alhamdulillah… Bagaimanakah kita  di malam raya semalam (malam mustajab doa, tau?) Hee.. Tak balik kampung ke? nGeH… Surely we all sume nk balik kampung kan walau parents dah tiada lagi, but, some of our siblings are still there, including…

Rate this:

Taraweeh Makkah 1436h @ 2015 Ramadhan

silakan klik ke http://www.haramain.info untuk maklumat info solat teraweeh dan sekitarnya lively! https://www.youtube.com/watch?v=KbywgzCYdxk Di tahun-tahun kebelakangan ini, sering terdapat masjid-masjid utama di Malaysia, amnya, mengundang imam-imam favorit Haramain untuk memeriahkan Ramadhan kita di tanah air; selain menambah feel‘ seakan berada di tanah suci sewaktu menunaikan solat berjemaah di negara kita, seminimalnya… pasti, terubat sedikit kerinduan…

Rate this:

tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan…

insyaAllah… sekira panjang umur, ingatan masih jelas tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan, titipan keamanan, keharmonian hati dari jauh, namun dekat buat sahabat! hadirlah, bersama nur suci mengharum: bagai ikatan dengan penjual minyak wangi yang menjelas meski tanpa bekas… terkelas! suatu waktu, jika ada ruang temu jangan lagi menunggu – cukuplah Allah bagi…

Rate this:

Nota belum bernoktah!

Nota belum bernoktah yang tercatat di sini, Adalah irama hati yang bersenandung lagi Mencari nilai diri di mata sendiri,  Menunduk malu pada Pemilik Abadi! Teraba di kepekatan malam x berbintang, Kelabu pada siang hari yang kekalutan… Amat malang dikau diri yang tidak sedar diri, Sedang cctv ajal terus mengekori tanpa henti! Wahai Pemilik Buana segala…

Rate this:

Saranan2 amalan di bulan Rejab, jom semak!

1 REJAB, 1436h hari ini ye? huhu.. Alhamdulillah… kita diiziniNya berada di bulan haram yang disucikan ini lagi.. mudah2an kita lebih bersemangat menambah ilmu di bulan2 barakah ini agar semakin bermakna amalan2 baik yang telah dimulai atau terus membaiki amalan2 lalu berpandukan ilmu yang benar! insyaAllah.. #keutamaanmenuntutilmu# aameen.. SALAM BARAKAH RAJAB ye! ❤

Rate this:

Tazkirah Ramadhan: Doa Mustajab di bulan Ramadhan

Jom, review memaksimakan amalan & doa di bulan Ramadhan! Timbal balik posisi diri… usah berputus-asa dari rahmat Allah Yang Maha Luas.. perbaiki ilmu / amalan… MAAF ZAHIR BATIN 😀 25 Ramadhan, 1435H @ 23 Julai, 2014 (Rabu)

Rate this:

MENUTUP AURAT DALAM ISLAM

Aurat (Bahasa Arab: عورة‎) merupakan istilah Islam yang melambangkan sesuatu bahagian dari anggota badan, samada lelaki ataupun perempuan, yang haram dibuka atau dipamerkan. Dalam erti kata lain sesuatu anggota badan yang wajib ditutup dan disembunyikan dan haram orang bukan mahram melihatnya. Kewajipan menutup aurat adalah wajib bagi perempuan dan lelaki yang telah baligh. Berpandukan dalil-dalil daripada Al Quran dan Hadis, aurat lelaki dan aurat perempuan adalah seperti…

Rate this:

Menghidupkan Ramadhan Kareem ikut wasiat Khutbah Rasulullah saw.

mencari panduan kaedah berpuasa sesebaiknya?? JOM, hayatilah mesej khutbah wasiat Rasulullah saw. pada 30 Sya’aban lalu! Semoga sempat kita perbaiki niat, amalan dan tindakan menjadi Muslim yang terlebih baik dari semalam… InsyaAllah.. aameen.. KHUTBAH RASULULLAH SAW. pada 30 SYA’ABAN( MENJELANG RAMADHAN ) : “Wahai manusia! Sungguh telah datang pada kalian bulan Allah dengan membawa berkah…

Rate this:

Ahlan wa sahlan, Ya Rajab 1434h!

Alhamdulillah, esok 1 RAJAB, 1434h! Malam ini bermula malam pertama Rajab (tonite?) ( 5 malam barakah )yang sedang dinanti penuh rindu oleh sang pencinta kalbu! Malam penyucian yang diberkahi – JOM PERBAHARUI NIAT, ILMU, AMAL & IMAN dengan CEPUMAS ini! memasuki bulan2 mulia Rejab, Sya’aban & Ramadhan…ibarat membeli tiket ke syurga… ??? Banyak hadis Rasulullah…

Rate this:

MAKLUMAN: MEGA REUNION STTJ ’13

Assalaam..wbt. & selamat sejahtera buat semua bekas pelajar STTJ, Seremban, Negeri 9. Majlis Mega Reunion STTJ’13 Tempat:  Sekolah Teknik Tuanku Jaafar, Seremban, Negeri 9 Tarikh: 11 Mei, 2013 (1 REJAB, 1434H ) AGENDA UTAMA: 2.30 p.m. – Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Bekas Pelajar STTJ di Bilik Mesyuarat STTJ 8.00 p.m. – Majlis Makan Malam Mega Reunion Alumni…

Rate this:

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @ DOA HADRAT HIDHIR): Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah.. ameen.. “Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi…

Rate this:

terasa ingin mengenalimu… huhu..

pertemuan di KLIBF @ PWTC kelmarin dulu ( hari terakhir ) bukanlah kebetulan atau memang ditakdirkan.. meski sedikit kehairanan kerana namamu, dipamer di sana semacam diagungkan… tidak begitu tererat untuk membeli karya berjodol namamu kerana kejahilanku, uhhh2.. malunya.. RUMI, maaf, hanya sempat kuabadikan mutiara katamu di sini .. Alhamdulillah, foto bicaramu yang menyentuh hati menyeret…

Rate this:

4 Mei, 2013 : hari terakhir KLIBF @ PWTC!

MAKLUMAN: HARI INI ( SABTU: 4MEI, 2013 ) ADALAH HARI TERAKHIR KLIBF @ PWTC! (sepatutnya tamat esok – jadual asal 5/5/2013) so, JOM, P KLIBF @ PWTC hari ini..  JANGAN TERLEWAT lak, t…  sebab; PARKING  DEKAT2 bese2nye udey FULLY OCCUPIED .. coz, Malaysian loves last minute bargains very2 much… ELAKKAN~KESESAKAN… & PILIH UNDI TEPAT & BIJAK di hari PRU13 ; ESOK (5.5.2013)…..

Rate this:

KLIBF ‘s BACK!! DON’T MISS IT!

huhu… dalam sibuk2 hari penamaan calon PRU13 bermula sok;  kita janganlah terlupa untuk set a date for KLIBF@ PWTC tau.. KLIBF’13 tu bout a week after hari penamaan calon PRU13 sok (starts on 26 April’13) and ends on 5 May, 2013 (HARI MENGUNDI!) @ PWTC! Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Ministry of Education (Malaysia) in collaboration…

Rate this:

Bicara ini Demi Ilahi

Alhamdulillah, seronok tahu mengenai pelancaran buku terbaru Bicara ini Demi Ilahi karya Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) terbitan Karya Bestari Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Media Karangkraf yang telah selamat dilancarkan pada 15 April, 2013 Pelancaran tersebut adalah seiring dengan program anjuran Sinar Harian – wacana intelek – Bicara Minda yang kerap…

Rate this:

CARA MAKAN IKUT SUNNAH RASULULLAH saw.

Banyak penyakit bermula daripada penyalah-gunaan makanan seperti penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung & keracunan makanan. Diriwayatkan, Rasullulah s.a.w. tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah saw., anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan. JANGAN MAKAN: SUSU bersama DAGING; DAGING bersama IKAN; IKAN…

Rate this:

DOA BUAT AYAHBONDA…

masyaAllah.. Alhamdulillah… tertemukan doa yang amat simfonis sebentar ini… apakah kalian juga dapat  merasakan kekerdilan insan yang bergelar anak? JOM HAYATI DOA INI.. DOA UNTUK KEDUA ORANGTUA Ya Allah… Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad; hamba-Mu sekaligus rasul-Mu, dan juga teruntuk keluarganya yang suci. Istimewakanlah mereka dengan kesejahteraan-Mu, rahmat-Mu, keselamatan-Mu, dan keberkahan-Mu yang paling mulia. Dan…

Rate this:

BerSEDIAlah – PR13! hari ini 3/4/2013 dirasmi Parlimen Malaysia dibubar)

KLIK TAU: REALITI SENSASI! Alhamdulillah… akhirnya, 3April, 2013– diumumkan rasmi– Parlimen Malaysia dibubar – welcome PR13! GEMPAQ GAK.. hihi.. terkejut gak den bila Pak Najib umumkan tadi di tv.. DENGAQ HATI2, BUKAK HATI-BIAR TELITI, JAGA HATI JANGAN MATI!  😀 xcaya, bukak tv, tenet ke pape.. tgok sendirile.. hee..   Berkenaan pilihanraya di Malaysia, infonya klik di sini,…

Rate this:

Kisah Nenek Si Pemungut Daun:

aduhai diri yang kerdil, bagaimanakah diri tatkala tersua dengan mereka yang berumur lanjut…?? tentu terhiris juga perasaan pabila kita melihat memana kelibat warga emas yang seolah merempat di tempat-tempat yang sepatutnya bukan tumpuan mereka lagi bersama kedhaifan diri… semoga Kisah Nenek Si Pemungut Daun yang dikongsi ini dapat menilai diri kita & mereka dengan terlebih…

Rate this:

wahai anak kesayanganku..

  “Wahai anak kesayanganku, dirikanlah solat, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang amat besar dan penting untuk dilakukan”. [Luqman 31: 17] Ibnu Abbas ra. berkata: Nabi saw. bersabda: Allah ta’ala berfirman: “Sesungguhnya Aku hanya…

Rate this:

EKSPO SELANGKAH KE UiTM 2013 (23&24 MAC, 2013)

MESTI RAMAI YANG TERNANTI-NANTI KEDATANGAN EKSPO SELANGKAH KE UiTM’13 ini, terutamanya bakal-bakal siswa/i ; termasuklah ayah-bonda & famili masing-masing.. SILALAH DATANG BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN MUSIM PERMOHONAN BAGI KEMASUKAN AKADEMIK TERDEKAT @ UNTUK MENGETAHUI TERLEBIH LANJUT MENGENAI UiTM & KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN BERSERTA SYARAT KELAYAKAN KEMASUKAN.. ENTRI ADALAH TOTALLY GRATIS! 😉 Ekspo Selangkah Ke UiTM 2013    …

Rate this:

sharing is caring is sharing!

C, E & P… Menangani Tipu Helah Makhluk Halus-saka Ayat2 di bawah ini di susun oleh Rahim bin Md. Salleh atas keizinan Ustaz Prof Dr Ustaz Jumadi Mustar Ayat Ruqyah: Pesakit mula-mula baca 1) Al-Isti’adzah, kemudian bacalah 2) Wala haula wala kuuwata illa billahill aliyil azhim 3) Bismillaa-hil ladzii laa yadurru ma asmihii shai’un fil…

Rate this:

EBI (Ekspo Buku Islam) 6 @ PUTRAJAYA ‘s BACK!

  JOM BERAMAI KE EBI6 BERMULA 24/2/2013! (jika belum sampai lagi semalam/kelmarin..) 😉   TARIKH: 22 FEBRUARI – 3 MAC, 2013 ( 10 HARI) TEMPAT: DEWAN CEMPAKA SARI, KOMPLEKS PERBADANAN PUTRAJAYA PRESCINT 3. MASA: 9 PAGI – 9 MALAM ( SABTU-AHAD ); : 9 PAGI – 8 MALAM ( ISNIN – JUMAAT ) Kesempurnaan Ilmu…

Rate this:

O, koc wanita lagi!?

hee.. korang pernah ke nek komuter mmane? ngeh.., patutnya u all joined me siang tadi ronda2 midvalley.. orait gak r.. cuma malas nak pok-pek je dalam train tadi..!! solo…haha… den p & balik duk kat ladies coach je.. Alhamdulillah, dapat r seat cuma bank negara-segambut ~ jual mahai kit sebab masih larat berdiri! ada sister…

Rate this:

PROMOSI : ALQURAN PERKATA & INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT (STOK TERHAD)

BERMINAT x NAK BELI aLQURAN PERKATA (1) & INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT (2) DENGAN HARGA LESS DARI KLIBF (PESTA BUKU ANTARABANGSA !!   NAPE, X CAYA?? HARGA PROMOSI KAMI : (RM48 – RM97 =RM145 SAHAJA UNTUK 2BUKU)!! CEPAT, STOK TERAMAT TERHAD!! KOMEN & TINGGALKAN CONTACT : TEL. NO. @ EMAIL ADD. UNTUK PESANAN… HARGA MEMBER JE…..

Rate this:

nice knowing u all… :D

my tenet tenat… haha.. so xleh on9 sllu.. so, i switch on 2 texting kt hp mraba2, kalu xjmp speks… huhu.. tpaksa r bli sim bru sbb yg lmo sume dh xpired! i sms mis, fred n skodeng mis’s opis, msgg fb rhmah unt mntk no. bru  dia kok ada tp dbtau msih guna no.lmo……

Rate this:

Karnival Karangkraf ’13 berulang lagi ~

Jangan ketinggalan ke Karnival Karangkraf di Shah Alam bermula 1-3 FEBRUARI, 2013 nanti ye! Pekarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf No. 1, Jalan Renggam 15/5, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor Membarakan Jiwa dan Minda @Karnival Karangkraf 2013! Peta ke Karnival Karangkraf di sini:

Rate this:

4u Ya Rasulullah saw.

Ya Rasulullah saw… SALAM MAULIDURRASUL 1434H .. KHUTBAH WIDA’ RASULULLAH SAW. Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini. Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan…

Rate this:

Ayat 46: Surah alKahfi

Semua kita akan berhitungan dengan segala kurniaanNya yang dipinjamkan di dunia ini –  barangkali kita menyukai sesuatu tapi ianya padah bagi kita dan sebaliknya; mungkin apa yang kita perlekehkan kini adalah alat yang menghampirkan kita kepadaNya… mari sesama kita prakira tindakan yang telah kita lalui selama ini – apakah ianya mendekatkan kita ke pintu syurga…

Rate this:

Mega Reunion of STTJ’s coming ~

WANTED!! Tentu ramai yang dah tau hal Mega Reunion of STTJ yang bakal diadakan di Dewan Besar STTJ pada 2 Mac, 2013 (8.30 malam), kan?? tapi, saya baru saja tau hal ni bila taip ‘sttj_reunion’ @ google.. Alhamdulillah, dapatlah info sikit ‘tang ni.. koma dah lama tau pun xhabaq …sampai ati korang.. uwahhh… ( xmo…

Rate this:

Tasbih Tangan ~

handy! portable! trendy… hee.. known yours… jom zikir..  

Rate this: