Nota belum bernoktah!

Nota belum bernoktah yang tercatat di sini,

Adalah irama hati yang bersenandung lagi

Mencari nilai diri di mata sendiri, 

Menunduk malu pada Pemilik Abadi!

Image result for astaghfirullah

Teraba di kepekatan malam x berbintang,

Kelabu pada siang hari yang kekalutan…

Amat malang dikau diri yang tidak sedar diri,

Sedang cctv ajal terus mengekori tanpa henti!

Image result for astaghfirullah

Wahai Pemilik Buana segala segi,

Sungguh Engkau Maha Penyantun lagi Maha Mengerti…

dhaif kerdilku memohon ampun

di atas serba-serbiku yang sentiasa celanya bertimbun…

..naudzubillahi..


Janganlah aku Engkau tinggalkan @ janganlah Engkau aku tinggalkan

Hanya Engkau yang aku ada, tanpaMu tidak bermakna!

Jagalah aku

Jagalah kami…

Engkaulah sinar  hidup di sini,

Harapan kami di sana nanti

ampuni & ridhalah kami,

dagang yang selalu alfa diri..

biar jelas telah KAU ingati..

Ampuni aku, Ya Rabbi

Kasihi & kasihanilah diri yang tidak milik apa2

Selain bertumpu pada Mu, jua!

Aameen…

sapa suka lauk ikan masak asam pedas?

U ALL tahu x ada banyak version tang bab masak asam pedas ni…???

(my mom told me…hee..)

tapi saya memang suka asam pedas melaka ~ especially kalu kita guna bahan asli

(ie. cili keing & kunyit hidup – blend sendiri sebab warna kuahnya mengancam..!! .. haha..)..

anyway, bila dah sesak bantai je cili mesen packeted tu pun bole..

nak letak daun limau purut/kesum/kantan/ kunyit/kari/serai/halia/kunyit hidup/jintan manis/lada hitam/putih/rempah kari pun bole & sedap… pilih jer n pandai2 pilih bahan…

(kombinasi bahan patut ngam, tau!!?)

tapi, bahan utama(spices) yang patut letak:

cili kering, shallots, garlic,  shrimp paste(belacan), air asam jawa, kunyit hidup  –

(optional_ xde pun bole rasa asam pedas g cuma warna kuahnya kurang mengancam sikit di mata orang yang arif’ bab asam pedas ni.. hee..).

garam/gula(kalau xtahan podeh)/ajiNO~stok kiub bilis will enhance the taste..(optional)

#mostly suit sume jenis ikan ..

terserah nak kuah banyak(cair) atau sedikit (pekat),,,

kalu masak ikan yang sedikit berhanyir (ie.pari, sembilang, bawal, dll) – gunalah halia, ladahitam, halba(tumis), kunyit hidup, kerisik (asam pedas ni better known as masak lada in Melaka).. hee..

tambah sayur like bendi ( lady’s fingers), tomatoes wedges, cili hijau (slices) will complete ur diet in 1 lauk ( hehe.. bukan 1 malaysia je)…

nak2 kalu rajin goeng ikan keing/ masin yang boleh semerbak 1 rumah harumnya…( BEST PARTNER!)… 🙂

ouhh… sure nak tambah dempol’ kalu makan bersama sedikit ulam2an, cencalok (versi melaka) dan nasi panas!!

x caya? cubalah…

hee…

hah, ni dia dah siap….

sila2…

Alhamdulillah…

smile ~