Taraweeh Makkah 1436h @ 2015 Ramadhan

silakan klik ke http://www.haramain.info untuk maklumat info solat teraweeh dan sekitarnya lively! https://www.youtube.com/watch?v=KbywgzCYdxk Di tahun-tahun kebelakangan ini, sering terdapat masjid-masjid utama di Malaysia, amnya, mengundang imam-imam favorit Haramain untuk memeriahkan Ramadhan kita di tanah air; selain menambah feel‘ seakan berada di tanah suci sewaktu menunaikan solat berjemaah di negara kita, seminimalnya… pasti, terubat sedikit kerinduan…

Rate this:

MALAM NISFU SYA’ABAN malam ini ye?

Malam Nisfu Sya’aban malam ini ye? Dah ready ke u ALL?? report card nak kena submit masuk maghrib t?? uhh2.. malunya… btw, masih ada sedikit g waktu berharga untuk menghitung diri & prestasi.. jom kita usahakan our fully submission is just for HIM… don’t ever giving-up… let’s utilize ALL d Best yang tersisa kita punya……

Rate this:

Bulan Sya’aban yang sering dilalaikan pengisiannya?

betulkah demikian, Bulan Syaaban yang sering dilalaikan pengisiannya? naudzubillahi… JOM HAYATI KHUTBAH JUMAAT mengenai Sya’aban~ semoga bermanfaat jua! sepatutnya, Syaaban adalah pemangkin Rejab kita; anjakan rindu ke Ramdhan! Wah, sudah masuk hari ke 2 @ 3 Sya’aban 1436h hari ini, dan marilah kita menceriakan hidup dengan keberkatan bulan Sya’ban! indahnya Islam! Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata: Rasulullah…

Rate this:

:: SUPIR kali ini ::

Supir kali ini adalah sekadar nota perjalanan yang melewati kenangan dalam kelainannya.. Alhamdulillah.. terpanggil mencatat sesuatu di sini tentang Pak Supir Blue Bird yang sempat dikenali sepanjang perjalanan pulang dari JIBF’15 @ Istora Gelora Bung Karno, Senayan ke Bandara CGK. Pak Supir ini fasih Englishnya dan tidak canggung jugak berbahasa Indonesia! biasanya, supir-supir yang pernah…

Rate this:

Solat Dhuha buat hati yang tidak lalai

Solat Dhuha dilakukan pada waktu Dhuha iaitu pada saat matahari naik lebih kurang sepenggalahan (istiwak). Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah 8 rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan oleh 2 rakaat. :عن أبي هريرة رضي الله عنه قال : أو صاني خليلي بثلاثة صيام أيام من…

Rate this:

IQRA’_ NUZUL al_QURAN

Kisah Perang Badar Al-Kubra (terjadi pada 17 Ramadhan tahun ke 2 Hijrah, ketika umat Islam pertama kali melaksanakan puasa Ramadhan) amat sinonim dengan peristiwa Nuzul al-Quran yang diraikan di negara kita. Kini, tarikh 17 Ramadhan tergolong sebagai cuti umum di Malaysia mengambilkira kepentingan Islam sebagai agama rasmi di negara ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat,…

Rate this:

IKHLAS dalam Beribadah kepada ALLAH

Awal setiap amalan adalah niat; mutu kiraan ilmu, amalan dan penghayatan adalah IKHLAS! Di mataNya, mungkin terhapus ibadah selain niat ikhlas untukNya, rahmat Nya pula melebihi segala kerana ikhlas pendamping ihsan… justeru, mari kita berburu mencari identiti ikhlas dalam diri; apakah perisainya kita miliki? Allahumma Ya Allah… ( tanpaMU, siapalah kami? ) mudah2an, perkongsian ini…

Rate this:

Surau Al-Ansar, Lorong Kiri 5, Keramat Jaya, KL

cadangan untuk ke EBI’14 di Putrajaya petang semalam tidak kesampaian ~ innalillahi…sebaliknya kami menukar hala ke Kay Ell pula menjelang senjanya! Alhamdulillah, sempat berjemaah solat maghrib di Surau Al-Ansar, di Lorong Kiri 5, Keramat Jaya akhirnya. just on time! ada perkara menarik tentang Surau Al- Ansar ini yang hendak dikongsi. Surau yang bersederhana besar ini memikat…

Rate this:

EKSPO BUKU ISLAM @ PUTRAJAYA P3 ( 28/2/2014 – 9/3/2014)

Neem, kita rasa, awaklah orang pertama yang mewakili kami ke P3 untuk ke Ekspo Buku Islam @ Putrajaya kali ni ‘kan? almaklum le, warga Putrajaya… (huhu.. kami terlewat tahu tang EBI’14, ni pun baru je tahu selepas kawan kak long mengajaknya ke sana @ hari terakhir lak tuu.. nape x sound awal kat kami??)   😦…

Rate this:

Jakarta Islamic Book Fair (JIBF) 2014

Alhamdulillah, sempat juga  kami kunjungi Jakarta Islamic Book Fair (JIBF) 2014 yang bertempat di Istora Senayan pada hari pembukaannya  , Jumaat (28 Feb, 2014) ; iaitu selepas menyertai lawatan akademik ke Rumah Sehat Terpadu @Dompet Dhuafa’ di Bogor di paginya. Walaupun sampai di JIBF hampir jam 6 petang waktu Indonesia (Malaysia: 5pm) tapi syukurlah keadaan di…

Rate this:

masya Allah…

terpana aku, mendengar khabar yang bukan bualan biasa menerokai paksi cerita yang bikin syahdu jiwa & terkesima airmata yang bukan paksa ~ namun mesra! ALLAHUMMAGHFIR LAHU WARHAMHU WA ‘AAFIHI WA’FU ‘ANHU WA AKRIM NUZULAHU WA WASSI’ MUDKHALAHU WAGHSILHU BILMAA`I WATS TSALJI WAL BARADI WA NAQQIHI MINAL KHATHAAYAA KAMAA NAQQAITATS TSAUBAL ABYADLA MINAD DANASI WA ABDILHU DAARAN…

Rate this:

berakhir sudah deritanya…

Allahummaghfirlahu warhamhu wa ‘afihi wa’fu ‘anhu wa akrim nuzulahu wa wassi’ madkhalahu waj’ali al-jannata maswahu. semoga dia berbahagia…cukuplah dia menahan derita … kembalilah ke pangkuan Penciptanya! saya hanyalah pemerhati sekali-sekala.. d musim politik lewat lalu.. simpatiku tertumpah pada Ustaz Azizan Razak, mantan MB Kedah yang pada jam 11:10 pagi tadi diwartakan telah kembali ke rahmatullah,,,…

Rate this:

~ ONLY ‘U’ ~

Ya Allah, dengan kemuliaan-Mu, sayangilah aku dalam segala suasana dan kasihi aku dalam segala perkara..

Rate this:

Menghidupkan Ramadhan Kareem ikut wasiat Khutbah Rasulullah saw.

mencari panduan kaedah berpuasa sesebaiknya?? JOM, hayatilah mesej khutbah wasiat Rasulullah saw. pada 30 Sya’aban lalu! Semoga sempat kita perbaiki niat, amalan dan tindakan menjadi Muslim yang terlebih baik dari semalam… InsyaAllah.. aameen.. KHUTBAH RASULULLAH SAW. pada 30 SYA’ABAN( MENJELANG RAMADHAN ) : “Wahai manusia! Sungguh telah datang pada kalian bulan Allah dengan membawa berkah…

Rate this:

IQra’ : Terapi Ruhani untuk Semua

jika telah memulai bacaan di peringkat awal buku Terapi Ruhani untuk Semua karya Habib Ali al-Jufri ini , pastinya diri akan tersentuh kerana dihiburkan bahawa kita yang terpaut membaca karya indah ini adalah jemputan dari Allah Tuhan Seru Sekelian Alam…. MasyaAllah… memang itulah yang sebenarnya berlaku, teman! Terkedu dan sendu di hati hanya DIA  yang…

Rate this:

Ahlan wa sahlan, Ya Rajab 1434h!

Alhamdulillah, esok 1 RAJAB, 1434h! Malam ini bermula malam pertama Rajab (tonite?) ( 5 malam barakah )yang sedang dinanti penuh rindu oleh sang pencinta kalbu! Malam penyucian yang diberkahi – JOM PERBAHARUI NIAT, ILMU, AMAL & IMAN dengan CEPUMAS ini! memasuki bulan2 mulia Rejab, Sya’aban & Ramadhan…ibarat membeli tiket ke syurga… ??? Banyak hadis Rasulullah…

Rate this:

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @ DOA HADRAT HIDHIR): Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah.. ameen.. “Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi…

Rate this:

terasa ingin mengenalimu… huhu..

pertemuan di KLIBF @ PWTC kelmarin dulu ( hari terakhir ) bukanlah kebetulan atau memang ditakdirkan.. meski sedikit kehairanan kerana namamu, dipamer di sana semacam diagungkan… tidak begitu tererat untuk membeli karya berjodol namamu kerana kejahilanku, uhhh2.. malunya.. RUMI, maaf, hanya sempat kuabadikan mutiara katamu di sini .. Alhamdulillah, foto bicaramu yang menyentuh hati menyeret…

Rate this:

4 Mei, 2013 : hari terakhir KLIBF @ PWTC!

MAKLUMAN: HARI INI ( SABTU: 4MEI, 2013 ) ADALAH HARI TERAKHIR KLIBF @ PWTC! (sepatutnya tamat esok – jadual asal 5/5/2013) so, JOM, P KLIBF @ PWTC hari ini..  JANGAN TERLEWAT lak, t…  sebab; PARKING  DEKAT2 bese2nye udey FULLY OCCUPIED .. coz, Malaysian loves last minute bargains very2 much… ELAKKAN~KESESAKAN… & PILIH UNDI TEPAT & BIJAK di hari PRU13 ; ESOK (5.5.2013)…..

Rate this:

Bicara ini Demi Ilahi

Alhamdulillah, seronok tahu mengenai pelancaran buku terbaru Bicara ini Demi Ilahi karya Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) terbitan Karya Bestari Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Media Karangkraf yang telah selamat dilancarkan pada 15 April, 2013 Pelancaran tersebut adalah seiring dengan program anjuran Sinar Harian – wacana intelek – Bicara Minda yang kerap…

Rate this:

DOA BUAT AYAHBONDA…

masyaAllah.. Alhamdulillah… tertemukan doa yang amat simfonis sebentar ini… apakah kalian juga dapat  merasakan kekerdilan insan yang bergelar anak? JOM HAYATI DOA INI.. DOA UNTUK KEDUA ORANGTUA Ya Allah… Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad; hamba-Mu sekaligus rasul-Mu, dan juga teruntuk keluarganya yang suci. Istimewakanlah mereka dengan kesejahteraan-Mu, rahmat-Mu, keselamatan-Mu, dan keberkahan-Mu yang paling mulia. Dan…

Rate this:

Kisah Nenek Si Pemungut Daun:

aduhai diri yang kerdil, bagaimanakah diri tatkala tersua dengan mereka yang berumur lanjut…?? tentu terhiris juga perasaan pabila kita melihat memana kelibat warga emas yang seolah merempat di tempat-tempat yang sepatutnya bukan tumpuan mereka lagi bersama kedhaifan diri… semoga Kisah Nenek Si Pemungut Daun yang dikongsi ini dapat menilai diri kita & mereka dengan terlebih…

Rate this:

wahai anak kesayanganku..

  “Wahai anak kesayanganku, dirikanlah solat, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang amat besar dan penting untuk dilakukan”. [Luqman 31: 17] Ibnu Abbas ra. berkata: Nabi saw. bersabda: Allah ta’ala berfirman: “Sesungguhnya Aku hanya…

Rate this:

EKSPO SELANGKAH KE UiTM 2013 (23&24 MAC, 2013)

MESTI RAMAI YANG TERNANTI-NANTI KEDATANGAN EKSPO SELANGKAH KE UiTM’13 ini, terutamanya bakal-bakal siswa/i ; termasuklah ayah-bonda & famili masing-masing.. SILALAH DATANG BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN MUSIM PERMOHONAN BAGI KEMASUKAN AKADEMIK TERDEKAT @ UNTUK MENGETAHUI TERLEBIH LANJUT MENGENAI UiTM & KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN BERSERTA SYARAT KELAYAKAN KEMASUKAN.. ENTRI ADALAH TOTALLY GRATIS! 😉 Ekspo Selangkah Ke UiTM 2013    …

Rate this:

bermula di hati ~

indah sungguh pertemuan yang menyatu: MasyaAllah SubhanAllah.. Alhamdulillah, ALLAHU AKBAR!! ~ bermula di hati ~ satu hala menuju ikhlas: berperang nafsu mengangkat tulus, menebarkan sayap ilmu… bermulanya di hati, kalian berkelana ke serata alam; menawan salaam, di bumi ALLAH Islam mesti diangkat!! terimakasih saudara2ku.. semoga Allah membalas TERBAIK usaha kalian!

Rate this:

4u Ya Rasulullah saw.

Ya Rasulullah saw… SALAM MAULIDURRASUL 1434H .. KHUTBAH WIDA’ RASULULLAH SAW. Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini. Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan…

Rate this:

Tasbih Tangan ~

handy! portable! trendy… hee.. known yours… jom zikir..  

Rate this:

QIBLA : SET & FACE YOURS RIGHTLY!!

LOCATE YOURS RIGHTLY!!     “Dan dari mana saja engkau keluar (untuk shalat), maka hadapkanlah mukamu ke arah Masjidil Haram (Ka’bah), dan sesungguhnya perintah berkiblat ke Ka’bah itu adalah benar dari Tuhanmu. Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali lalai akan segala apa yang kamu lakukan.” (QS. Al-Baqarah 149) “Baitullah (Ka’bah) adalah Qiblat bagi orang-orang di dalam…

Rate this:

19 PERISTIWA di 10 MUHARRAM, tahukah anda?

MENGENANGI ~ 10 MUHARRAM @ ASSYURA: APAkah sekadar hari atau tersembunyi pelbagai indikasi? renungkan & ambillah iktibar & rebutlah peluang sedaya berkesempatan…. nsyaAllah.. antara 19 PERISTIWA BERSEJARAH ISLAM 10 muharram yang tercatat dalam kitab Mukasyafatul Qulub inisiatif Imam al-Ghazali iaitu : (1) Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala’. (2) Diterima taubat Nabi Adam a.s. (3) Dicipta Adam a.s. (4)…

Rate this:

REMINDER: Things should do on Assyura’s Day!

Asyura diambil dari perkataan ‘ASYARAH’ dalam bahasa Arab yang bermaksud 10 (sepuluh). Jadi Hari Asyura itu bermakna hari yang kesepuluh bulan Muharam! Ia merupakan hari agung yang amat digalakkan berpuasa, bersolat, berzikir dan mengerjakan amalan sunat lain seperti: puasa sunat hari assyura  mandi awal pagi serta niat mandi sunat assyura pakai celak solat sunat assyura 4 rakaat (…

Rate this:

posa sunat 9 & 10 muharram (assyura) : tuntutan, kelebihan & ganjaran

Seafdhal-afdhal puasa selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang diharamkan (Muharram). Seafdhal-afdhal solat selepas solat fardhu ialah solat malam.   kisah sirahnya KLIK di sini…   اَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سُئِلَ عَنْ صِيَامِ يَوْمِ عَاشُوْرَاءَ فَقَالَ : يُكَفِّرُ السَّنَةَ الْمَاضِيَّةَ “Bahawasanya Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam ditanya tentang puasa Assyura, maka Baginda saw.bersabda:…

Rate this:

Aku Cermin Shalatku ~ uhh2..malunya…

dalam banyak2 buku2 di Jakarta Bookfair bermula 17Nov, 2012 kelmarin; hati terpaut sangat dengan buku yang satu ni.. kecil tapi agak compact kandungannya.. biarpun harganya terlebih murah jika dibeli on9 upe2nya.. haha..  biarlah.. penjual di bookfair ada mengesyorkan the latest_best seller books in his collections; tapi, hati x tlioq pun … haha.. aku memilih kerana hanya…

Rate this:

pat SAHUR, JOM POSA 9 Zulhijjah, 1433h @ 25 Oktober,2012(posa sunat Arafah/Wukuf)!

nsyaAllah… Mahkamah Agung Arab Saudi Tetapkan Wukuf Di Arafah 25 Oktober 2012 M JOM SAHUR  PAT … DON’T MISS IT … POSA SUNAT ARAFAH 25/10/2012 (KHAMIS) – today lah..   Disunnahkan berpuasa pada hari Arafah bagi selain orang yang melakukan haji berdasarkan hadits riwayat Abu Qatadah bahwa Rasulullah shallallohu ‘alaihi wasallam bersabda, صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ أَحْتَسِبُ…

Rate this:

2012/2013 posa2 sunat ‘CHECKLIST’… udey ke lom?

ramadhan almubarak telahpun berlalu, dan kelansungan ibadah serupanya bolehlah diteruskan melalui posa2 sunat yang tidak kurang pahalanya jika dilakukan dengan penuh ikhlas dan sebaik mungkin…nsyaAllah.. ngat, ibadah posa hanyalah kerana Allah untuk meraih ridhaNya…  aamiiin.. so, meh kita scan check-list posa2 sunat  2012/13, yang masih berbaki, k… (dari awal syawal, 1433h – 30 syaaban, 1434h!…

Rate this:

HALFEST 2012 ~ Ekspo Halal Terbesar Malaysia di PWTC (10-14 Oktober)

korang dah sampai x, ke EKSPO HALFEST’12 ni? huhu… MESTI PERGI TAU..!!  den lom p lai tapi dah hantaQ  3 wakil petang ni… nsyaAllah… sok2 cuba nak jenguk gak ke sana…nsyaAllah (tunggu report wakil !) 🙂 ada 700 booths pameran di sana, termasuklah di bawah ni.. (poster)… mesti teruja anak2 untuk ke HALFEST ni bila…

Rate this: