Salam Eidul Fitri 1437h!

assalaam wbt. Saya mengambil peluang ini memohon kemaafan dari kalian atas segala ketelanjuran bicara dan sikap sepanjang perkenalan di sini.. Harap sudi juga dihalalkan segala bentuk perkongsian ilmu yang disentap tanpa rela.. uhh2x.. sekadar niat pengamatan diri untuk semua.. MAAF ZAHIR BATIN, k! EID MUBARAK! EID MUBARAK! wassalaam wbt. #1Syawal,1437h=6Julai,2016(Khamis)  

Rate this:

Bulan Sya’aban yang sering dilalaikan pengisiannya?

betulkah demikian, Bulan Syaaban yang sering dilalaikan pengisiannya? naudzubillahi… JOM HAYATI KHUTBAH JUMAAT mengenai Sya’aban~ semoga bermanfaat jua! sepatutnya, Syaaban adalah pemangkin Rejab kita; anjakan rindu ke Ramdhan! Wah, sudah masuk hari ke 2 @ 3 Sya’aban 1436h hari ini, dan marilah kita menceriakan hidup dengan keberkatan bulan Sya’ban! indahnya Islam! Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata: Rasulullah…

Rate this:

Ekspo Buku Islam 2015 @ Precinct 3, Kompleks Perbadanan PutraJaya

Sedang mencari info tentang  Ekspo Buku Islam 2015 ye? huhu.. Jangan risau… it’s coming s00n ~ ESOK, 27 Februari ~ EBI’15 bermula di Putrajaya! (sumber facebook!) wallahu’alam… jumpa iklan ni jugak masa search image @ google.. http://www.putrajaya.gov.my/m_community/events/ekspo_buku_islam_putrajaya Tarikh: 27 Februari, 2015 – 8 Mac, 2015 ( same date cam JIBF le..) Tempat: Dewan Cempaka Sari, Kompleks…

Rate this:

HAPPY BIRTHDAY 2ME??

MASYA ALLAH..   x sangka ek hari ni , 12 Sya’aban, 1435h   adalah ulangtahun hari lahir den jugak..??  biar betul….   😀 hehe… cam kembar lak.. anyway, doakan untuk semua sekalilah ye! semoga Allah merahmati sisa usia kita yang berbaki & yang telah berlalu pergi! aameen…   SMILE YO!      

Rate this:

EKSPO BUKU ISLAM @ PUTRAJAYA P3 ( 28/2/2014 – 9/3/2014)

Neem, kita rasa, awaklah orang pertama yang mewakili kami ke P3 untuk ke Ekspo Buku Islam @ Putrajaya kali ni ‘kan? almaklum le, warga Putrajaya… (huhu.. kami terlewat tahu tang EBI’14, ni pun baru je tahu selepas kawan kak long mengajaknya ke sana @ hari terakhir lak tuu.. nape x sound awal kat kami??)   😦…

Rate this:

VIRUS domam DENGGI~ BERWASPADAlah!

Berwaspadalah, VIRUS DENGGI bawakan oleh nyamuk aedes! anda mungkin target berikutnya… naudzubillahi… hehe.., takut ke? Nyamuk aedes penyebar virus demam denggi!

Rate this:

Jualan Gudang Karangkraf Terbesar (4-6 Okt, 2013)

BERSEDIA ! JUALAN GUDANG BUKU2 KARANGKRAF TERBESAR menanti hari..  hampir seminggu je g.. haha… jangan x p lak.. lugiii….!! Istimewa untuk semua penggemar buku, JANGAN KETINGGALAN MERENTAP PELUANG CEPUMAS KARANGKRAF YANG BUKAN SELALU NII.. hehe.. MESTI DATANG, tau..!

Rate this:

MAKLUMAN: MEGA REUNION STTJ ’13

Assalaam..wbt. & selamat sejahtera buat semua bekas pelajar STTJ, Seremban, Negeri 9. Majlis Mega Reunion STTJ’13 Tempat:  Sekolah Teknik Tuanku Jaafar, Seremban, Negeri 9 Tarikh: 11 Mei, 2013 (1 REJAB, 1434H ) AGENDA UTAMA: 2.30 p.m. – Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Bekas Pelajar STTJ di Bilik Mesyuarat STTJ 8.00 p.m. – Majlis Makan Malam Mega Reunion Alumni…

Rate this:

KLIBF ‘s BACK!! DON’T MISS IT!

huhu… dalam sibuk2 hari penamaan calon PRU13 bermula sok;  kita janganlah terlupa untuk set a date for KLIBF@ PWTC tau.. KLIBF’13 tu bout a week after hari penamaan calon PRU13 sok (starts on 26 April’13) and ends on 5 May, 2013 (HARI MENGUNDI!) @ PWTC! Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Ministry of Education (Malaysia) in collaboration…

Rate this:

Bicara ini Demi Ilahi

Alhamdulillah, seronok tahu mengenai pelancaran buku terbaru Bicara ini Demi Ilahi karya Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) terbitan Karya Bestari Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Media Karangkraf yang telah selamat dilancarkan pada 15 April, 2013 Pelancaran tersebut adalah seiring dengan program anjuran Sinar Harian – wacana intelek – Bicara Minda yang kerap…

Rate this:

BerSEDIAlah – PR13! hari ini 3/4/2013 dirasmi Parlimen Malaysia dibubar)

KLIK TAU: REALITI SENSASI! Alhamdulillah… akhirnya, 3April, 2013– diumumkan rasmi– Parlimen Malaysia dibubar – welcome PR13! GEMPAQ GAK.. hihi.. terkejut gak den bila Pak Najib umumkan tadi di tv.. DENGAQ HATI2, BUKAK HATI-BIAR TELITI, JAGA HATI JANGAN MATI!  😀 xcaya, bukak tv, tenet ke pape.. tgok sendirile.. hee..   Berkenaan pilihanraya di Malaysia, infonya klik di sini,…

Rate this:

PROMOSI : ALQURAN PERKATA & INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT (STOK TERHAD)

BERMINAT x NAK BELI aLQURAN PERKATA (1) & INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT (2) DENGAN HARGA LESS DARI KLIBF (PESTA BUKU ANTARABANGSA !!   NAPE, X CAYA?? HARGA PROMOSI KAMI : (RM48 – RM97 =RM145 SAHAJA UNTUK 2BUKU)!! CEPAT, STOK TERAMAT TERHAD!! KOMEN & TINGGALKAN CONTACT : TEL. NO. @ EMAIL ADD. UNTUK PESANAN… HARGA MEMBER JE…..

Rate this:

Karnival Karangkraf ’13 berulang lagi ~

Jangan ketinggalan ke Karnival Karangkraf di Shah Alam bermula 1-3 FEBRUARI, 2013 nanti ye! Pekarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf No. 1, Jalan Renggam 15/5, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor Membarakan Jiwa dan Minda @Karnival Karangkraf 2013! Peta ke Karnival Karangkraf di sini:

Rate this:

4u Ya Rasulullah saw.

Ya Rasulullah saw… SALAM MAULIDURRASUL 1434H .. KHUTBAH WIDA’ RASULULLAH SAW. Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini. Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan…

Rate this:

Mega Reunion of STTJ’s coming ~

WANTED!! Tentu ramai yang dah tau hal Mega Reunion of STTJ yang bakal diadakan di Dewan Besar STTJ pada 2 Mac, 2013 (8.30 malam), kan?? tapi, saya baru saja tau hal ni bila taip ‘sttj_reunion’ @ google.. Alhamdulillah, dapatlah info sikit ‘tang ni.. koma dah lama tau pun xhabaq …sampai ati korang.. uwahhh… ( xmo…

Rate this:

pat SAHUR, JOM POSA 9 Zulhijjah, 1433h @ 25 Oktober,2012(posa sunat Arafah/Wukuf)!

nsyaAllah… Mahkamah Agung Arab Saudi Tetapkan Wukuf Di Arafah 25 Oktober 2012 M JOM SAHUR  PAT … DON’T MISS IT … POSA SUNAT ARAFAH 25/10/2012 (KHAMIS) – today lah..   Disunnahkan berpuasa pada hari Arafah bagi selain orang yang melakukan haji berdasarkan hadits riwayat Abu Qatadah bahwa Rasulullah shallallohu ‘alaihi wasallam bersabda, صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ أَحْتَسِبُ…

Rate this:

HALFEST 2012 ~ Ekspo Halal Terbesar Malaysia di PWTC (10-14 Oktober)

korang dah sampai x, ke EKSPO HALFEST’12 ni? huhu… MESTI PERGI TAU..!!  den lom p lai tapi dah hantaQ  3 wakil petang ni… nsyaAllah… sok2 cuba nak jenguk gak ke sana…nsyaAllah (tunggu report wakil !) 🙂 ada 700 booths pameran di sana, termasuklah di bawah ni.. (poster)… mesti teruja anak2 untuk ke HALFEST ni bila…

Rate this:

kesanimbungan ramadhan ~ rebutlah bonus puasa 6 syawaL pulak!!

HAPPY EID MUBARAK… macamana? bagi mereka yang merasakan kelazatan ramadhan akan memulai puasa sunat 6 syawal ini secepatnya di hari raya ke-2 (syawal) lagi, meski lambakan rezeki halal dibebaskan menikmatinya di siang hari kembali… insyaAllah.. kerinduan melepas ramadhan yang baru sahaja berlalu sedikit-sebanyak terubat dengan kehadiran puasa sunat 6hari di syawal mubarak pula yang jika…

Rate this:

bermaknakah Ramadhan kita di musim ini?

within a week ~ hanya tinggal hampir seminggu sahaja lagi Ramadhan 1433h ini akan mengundur diri…kalau dulu ianya tidak sabar dinanti, kini ia telahpun bersama kita … dan, tanpa sedia, masih alpha & lekaku dan terpinga – tersendu lagi, pabila Ramadhan ini akan pergi jua… kerdilnya diri ini merebut peluang/ruang terbentang… astaghfirullahaladziim…. di 10 terakhir…

Rate this:

Ihya’ Ramadhan ~ Khutbah Rasulullah saw.

KHUTBAH RASULULLAH SAW. pada 30 SYA’ABAN( MENJELANG RAMADHAN ) : “Wahai manusia! Sungguh telah datang pada kalian bulan Allah dengan membawa berkah rahmat&maghfirah~ Bulan yang paling mulia disisi Allah. Hari-harinya adalah hari-hari yang paling utama. Malam-malamnya adalah malam-malam yang paling utama. Jam demi jamnya adalah jam-jam yang paling utama. Inilah bulan ketika kalian diundang menjadi…

Rate this:

kembali ~

Ahlan wa Sahlan, ya RAMADHAN KAREEM! watch?v=RaeS-DDl6Qw&feature=relate DR ASRI-MASA BERLALU BEGITU PANTAS RAMADHAN KEMBALI LAGI..MZK MAAF DAKU , ye!! SMILE.. HAPPY BLESSED FRIDAY, aLL  … ameen~

Rate this:

CEPUMAS ~ merebut peluang malam2 barokah!!

amalan2 ikhlas mencari keredhaan Allah di malam2 bertuah seharusnya sangat dinantikan oleh hamba2Nya yang kerdil… kerana kelebihan malam2nya yang tersurat lagi tersirat…. carilah.. Malam Nisfu Syaaban (malam Bara’ah) adalah malam itu dapat menghapuskan dosa setahun.. MALAM NISFU SYA’ABAN  adalah malam barokah di pertengahan Sya’aban – DAH DEKAT DOH niii.. 4 hari lagi!! (sila klik di…

Rate this:

LATEST (UPDATES): debat ptptn (kj vs rafizi) menJADI juGaK!! ~

ALHAMDULILLAH,   TERMAKBUL GAK NIAT MURNI KARANGKRAF YANG INGIN MEREALISASIKAN WACANA INTELEK – DEBAT PTPTN ANTARA KJ & RAFIZI…   (SEBENARNYA RAMAI YANG TERUJA UNTUK MENYAKSIKAN DEBAT PANAS INI SEHINGGA TELAH MENEMPA CUTI / FLIGHT AWAL UNTUK MEMERIAHKAN MAJLIS INI TETAPI TERKILAN KERANA IANYA DITUNDA DI SAAT TERAKHIR….)   WALAUBAGAIMANAPUN IANYA TERUNGKAP & MENJADI REALITI…

Rate this:

FASA REJAB: MALAM PENYUCIAN 1

ALHAMDULILLAH……. ketemu jua kita di malam ini yang dikatakan antara 5 malam yang mustajab doa2… malam pertama di bulan Rejab… ( malam inilah… nsyaAllah..) ameen… semoga bulan mulia ini dapat kita manipulasikan sesebaiknya kerana ianya adalah bulan istighfar; bulan solat (isra’ mi’raj) dan disebut jua sebagai bulan bercucuk-tanam amal kebaikan yang amat disarankan dalam Islam…..

Rate this:

safe browsing – do u aware?

  huhu.. terperasan google’s report tang bab ni on this blog… nengok r kat bawah ni..  den baru je tau..  bole caya ke ni?? hehe.. kene tnye google le..   wallahu’alam..   Safe Browsing: Diagnostic page for p2sttj.wordpress.com What is the current listing status for p2sttj.wordpress.com? This site is not currently listed as suspicious. What…

Rate this:

Rejab bulan Allah – bulan Palestine & bulan Solat’ ~

hah, nmpak x bulan malam ni?? udah masuk malam ke 26 jamadil akhir, 1433h pun sekarang nii… nsyaAllah, 4 hari lagi akan muncul sinar 1 Rejab, 1433h (selasa : 22Mei, 2012)… teruja lak… memasuki bulan2 mulia Rejab, Sya’aban & Ramadhan…ibarat membeli tiket ke syurga… ??? ameen… رجب شهر الله ، وشعبان شهري ، ورمضان شهر…

Rate this:

DEBAT PTPTN KJ vs. RR ditangguh pulak.. x jadi malam ini..( apo nak dikato…)

rasanya ramai yang x sabar untuk menyaksi debat panas ni tapi DUKACITA DIMAKLUMKAN IANYA DITANGGUHKAN…   innalillahi….   tapi menurut firasat pakbela_lang, dirasakan ini hanya mungkin menjadi kenyataan selepas PRU 13 kot..     nsyaAllah..   wait & c!   hee..   APO NAK DIKATO….??   SMILE YO…    

Rate this:

DEBAT PTPTN : KJ vs. RAFIZI @ 3 MEI, 2012

DEBAT PTPTN : KHAIRY JAMALUDDIN lwn. RAFIZI RAMLI   3 Mei 2012 (SELASA) 8 malam   Dewan Raja Muda Musa, Kompleks Belia & Kebudayaan Negeri Selangor, Seksyen 7, Shah Alam       NOTA : Masuk adalah PERCUMA! JEMPUT SEMUA  KE SANA, YE!! hee…

Rate this:

o jakarta!

hee… missing me? haha…memey x hadap desktop pun.. walau ada banyak hal nak di’omel’kan… rrr… biarlah.. just let ’em be unsaid… agak kecapekan lagi nii ~ bak kata bapak2 supir di sana, ‘ x akan sempat dikenali jakarta itu dalam seminggu-dua!’.. jakarta yang padat dengan warganya yang mencecah lebih 15juta berbanding KL ( 2juta )…..

Rate this:

Revised ~

Solat itu lebih baik daripada tidur? benarkah, solat adalah istirehat bagi umat Islam ??? Tetapi mengapa masih tidak kita kecapi? Mengapa terasa berat untuk bersolat???   # jawapan:    kegagalan  khusyuk di dalam solat!!!     naudzubillahi..    

Rate this:

ekspo Buku Islam 2, Putrajaya (P3) 24/2/2012 – 4/mac/2012

        amacam, sedang menunggu Islamic Book Fair 2 ,PUTRAJAYA P3  di Malaysia ni ke?? jangan lepaskan peluang di atas ~ kunjungilah putrajaya P3 bermula 24 Februari ni ye!?? mungkin ada sesuatu yang memanfaatkan di sana dengan hampir seratus boothes pameran/jualan buku2 Islam.. pergi, jangan x pergi tau…   huhu..   MEMBACA JAMBATAN…

Rate this:

Apakah DOA anda TERPILIH??

masih menunggu…, mimpi @ doa yang belum kesampaian?? jemu menanti?? harapan yang belum terpenuhi hasrat yang menggunung tinggi… cita & cinta yang menrencam hari??? perbanyakkanlah berDOA! berSABARlah… dan mohonlah pertolongan pada ALLAH dengan jalan sabar & SOLAT!…. kita cuma merancang, ALLAH sahaja sesebaik PERENCANA ~ POHON HANYA PADA DIA yang MEMILIKI SEGALA ~ BerDOAlah kepada…

Rate this:

puasa sunat 9 & 10 Muharram ( Hari Asyura)

Orang-orang Quraisy zaman Jahiliyah berpuasa pada hari Assyura dan Rasulullah juga berpuasa pada hari Asyura di zaman Jahiliyah. Setelah baginda sampai ke Madinah, maka baginda berpuasa pada hari tersebut dan menyuruh orang ramai berpuasa. Maka setelah puasa bulan Ramadhan diwajibkan baginda meninggalkan puasa Assyura, Baginda saw. bersabda: Barangsiapa yang mahu, berpuasalah dan barangsiapa yang mahu…

Rate this:

berhijrahlah kerana Allah ~

kata2 Saidina Umar yg. masyhur: الهجرة فرقت بين الحق والباطل، فأرخوا بها Hijrahlah yang membezakan antara kebenaran & kebatilan; Maka, jadikanlah ia asas permulaan tarikh ~ 1 Muharram, 1433h ~ salam maal hijrah 1433H ~ jom berubah menuju kebaikan, untuk kebaikan abadi~ “Hijrah tidak akan terputus sampai taubat terputus dan taubat tidak akan terputus sehingga…

Rate this:

SAFETY FIRST, OK!

    JALAN RAYA  seperti DAPUR  bagaikan sebuah MEDAN PEPERANGAN!!  Banyak jiwa BOLEH terkorban TANPA SEDAR – walau medan-medan tersebut adalah pusat utama yang mesti dihadapi demi kelansungan hidup! siapa sangka, dapur yang merupakan unit kecil dalam sebuah rumah MAMPU jadi BOM ATOM dalam sekelip mata & menjahanam sesuatu?? lihat sahaja litar-pintas atau tong gas…

Rate this:

mencari halaman juzuk alQuran kaedah matematik~

Alhamdulillah… saya baru tahu kaedah ini dan ianya menarik untuk dikongsikan (sekiranya korang pun belum tau lagi…tapi, kalu dah tau tuu…sonyap2 je jap, k!) SubhanAllah…. indahnya ilmu yang dititipNya buat kita ~ dalam sedar & jaga; tersurat mahupun tersirat!! MasyaAllah… Tahukan kita semua bahawa kehebatan Al-Quran merangkumi semua aspek, baik luaran mahupun dalaman. Al-Quran juga…

Rate this:

~ munajat ramadhan ~

Hari Pertama “Ya Allah, jadikanlah puasaku, puasa orang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku, ibadah orang benar-benar mengerjakan ibadah. Dan jagalah aku dari tidurnya orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku wahai Tuhan sekalian alam. Dan Ampunilah aku wahai Tuhan Maha Pengampun daripada segala dosa.” Hari Kedua “Ya Allah, dekatkan aku kepada keredaan Mu dan jauhkan aku daripada…

Rate this:

zikir mudah imam ghazali

Amalan Zikir (harian) Imam Ghazali: insyaAllah, mereka yang beramal dengan zikir ini akan diberkati hidupnya, dikekalkan hidayah & taufik kepadanya dan mati dalam iman ( details in IHYA ULUMUDDIN) …semoga diberkahi Ilahi & dikurniakan syafaat para Nabi .  ZIKIR HARI JUMAAT :   YA ALLAH … YA ALLAH …  ~ Allah akan memberi ketenangan hati bagi yang membacanya…

Rate this:

isra’ mi’raj adalah perjalanan hati yang baik menuju Allah..

proses peristiwa isra’ mi’raj Rasulullah s.a.w  dimulai dengan pembersihan hati yang memang suci lagi disucikan..milik Nabi Muhammad s.a.w. inilah keutamaan langsung dalam menakluk cintaNya.. penyejuk jiwa kepada segala sifat mazhmumah dicairkan dengan bonus solat 5waktu sahaja sehari semalam untuk Rasulullah s.a.w. dan umat2nya  – kurniaan dari Yang Maha ESA! tempat tumpuan maksud, tempat rujukan alam…yang…

Rate this:

welcoming ..1st rejab, 1432H!

….alhamdulillah…. so it comes again…. the beginning of a blissful month on a wonderful day – the BEST FRIDAY..  it’s TODAY…. 1st REJAB, 1432H ~DON’T YOU AWARE??? a Menjelang Bulan Rejab Ya Allah! Berkatilah kami dalam bulan Rejab dan dalam bulan Syaaban dan sampaikanlah kami ke dalam bulan Ramadhan.Tiada tuhan melainkan Allah yang Maha lembut…

Rate this:

Beautify your life n characterize your destiny!

Watch your thoughts, for they become words. Watch your words, for they become actions. Watch your actions, for they become habits. Watch your habits, for they become character. Watch your character, for it becomes your destiny “I know that you believe you understand what you think I said, but I’m not sure you realize that…

Rate this:

THURSDAY @ FRIDAY’S SPECIAL

(Munajat pembuka orang bertaubat) Doa Imam Ali Zainal Abidin Dengan menyebut Asma Allah Yang Maha Kasih dan Maha Penyayang Ya Allah, aku bermohon pada-Mu hendaklah Kau jaga aku sehingga aku tidak lagi menentang-Mu Sungguh, aku bingung dan ketakutan karena banyaknya dosa dan kemaksiatan bersamaan dengan banyaknya Anugerah-Mu dan kebaikan Lidahku telah kelu karena banyaknya dosa-dosaku…

Rate this: