Taraweeh Makkah 1436h @ 2015 Ramadhan

silakan klik ke http://www.haramain.info untuk maklumat info solat teraweeh dan sekitarnya lively! https://www.youtube.com/watch?v=KbywgzCYdxk Di tahun-tahun kebelakangan ini, sering terdapat masjid-masjid utama di Malaysia, amnya, mengundang imam-imam favorit Haramain untuk memeriahkan Ramadhan kita di tanah air; selain menambah feel‘ seakan berada di tanah suci sewaktu menunaikan solat berjemaah di negara kita, seminimalnya… pasti, terubat sedikit kerinduan…

Rate this:

MAAF ZAHIR BATIN, ye awak!

assalaam wbt. Maafkan saya, ye kengkawan.. di atas segala ketelanjuran bahasa & budibicara juga tingkahlaku yang mungkin telah, sedang & akan mengguris rasa selama persahabatan kita.. samada sengaja atau sebaliknya.. saya hanyalah insan kerdil & dhaif yang selalu lalai berbuat dosa terlebih kepada Sang Maha Pencipta.. di hari baik, bulan baik terutamanya di hari Malam…

Rate this:

Bulan Sya’aban yang sering dilalaikan pengisiannya?

betulkah demikian, Bulan Syaaban yang sering dilalaikan pengisiannya? naudzubillahi… JOM HAYATI KHUTBAH JUMAAT mengenai Sya’aban~ semoga bermanfaat jua! sepatutnya, Syaaban adalah pemangkin Rejab kita; anjakan rindu ke Ramdhan! Wah, sudah masuk hari ke 2 @ 3 Sya’aban 1436h hari ini, dan marilah kita menceriakan hidup dengan keberkatan bulan Sya’ban! indahnya Islam! Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata: Rasulullah…

Rate this:

Hati sebagai Wadah

Masya Allah… alangkah kerdilnya diri bila berdepan dengan cabaran keimanan masakini..?? Hati sebagai wadah untuk selamat di sini, di sana! Apakah hati kita ini terjamin selamat untuk sisa-sisa hidup kita yang masih berbaki lagi? Ya Allah, padaMu kami memohon padaMu kami meminta, kerana Engkau Maha Pemberi kerana Engkau Maha Pengasih lagi Amat Pengasihani! irhamna, Ya…

Rate this:

:: SUPIR kali ini ::

Supir kali ini adalah sekadar nota perjalanan yang melewati kenangan dalam kelainannya.. Alhamdulillah.. terpanggil mencatat sesuatu di sini tentang Pak Supir Blue Bird yang sempat dikenali sepanjang perjalanan pulang dari JIBF’15 @ Istora Gelora Bung Karno, Senayan ke Bandara CGK. Pak Supir ini fasih Englishnya dan tidak canggung jugak berbahasa Indonesia! biasanya, supir-supir yang pernah…

Rate this:

Love grows here ~ Home Sweet Home!

Love grows here ~ Home Sweet Home! HOME: Home is the place that you decide Home is the womb that holds the soul Home is the place where one is whole Home is the glow you hold in your eye Home is the emotion that makes you cry Home is safe and a place of…

Rate this:

Ekspo Buku Islam 2015 @ Precinct 3, Kompleks Perbadanan PutraJaya

Sedang mencari info tentang  Ekspo Buku Islam 2015 ye? huhu.. Jangan risau… it’s coming s00n ~ ESOK, 27 Februari ~ EBI’15 bermula di Putrajaya! (sumber facebook!) wallahu’alam… jumpa iklan ni jugak masa search image @ google.. http://www.putrajaya.gov.my/m_community/events/ekspo_buku_islam_putrajaya Tarikh: 27 Februari, 2015 – 8 Mac, 2015 ( same date cam JIBF le..) Tempat: Dewan Cempaka Sari, Kompleks…

Rate this:

Bicaranya tidak terhenti setakad ini, demi Bicaranya Demi Ilahi!

Bicaranya tidak terhenti setakad ini, demi Bicaranya Demi Ilahi! Ya, Pasti… Bicaranya tidak terhenti setakad ini, demi Bicara ini Demi Ilahi.. dalam pengsan, dia masih mampu bangkit bertahajjud; sedang yang sedar masih terhinggut2 x terkejut.?? Astaghfirullah al adziim.. sungguh terasa akan kehilangan; bila Murabbi Ummah menemui Tuhannya http://www.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/33827-solat-jenazah-di-masjid-tok-guru-10-pagi-esok “TERUSkan Perjuangan SAYA selepas saya tiada”

Rate this:

Solat Dhuha buat hati yang tidak lalai

Solat Dhuha dilakukan pada waktu Dhuha iaitu pada saat matahari naik lebih kurang sepenggalahan (istiwak). Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah 8 rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan oleh 2 rakaat. :عن أبي هريرة رضي الله عنه قال : أو صاني خليلي بثلاثة صيام أيام من…

Rate this:

EXPO BUKU 1MALAYSIA @PWTC (10-14 DISEMBER, 2014)!

EXPO BUKU 1MALAYSIA’14 akan tamat hari ini, 14 Disember, 2014! (maaf ye, tersilap title berkenaannya sebelum ni..) Rebutlah diskaun menarik buku-buku pilihan sehingga 70%, termasuk pengecualian cukai 2015! silalah ke sini untuk lebih info. Expo Buku 1Malaysia Date & Time : 10 December 2014 – 14 December 2014 10 am – 10 pm. Venue :…

Rate this:

LATEST info kengkawan jauh…

huhu.. Latest info kengkawan jauh… sapo tuh? korang nak tau contact baru terkini p2sttjspm80 & gambo depa, silalah latest info : today 21 nov, 2014, ye! hehe.. baru dapat ( agak terlewat.. ) perkembangan depa ni.. sok, 22/11/14 depa nak merantau semula.., so, bole lah contact yang berkenaan jika x keberatan.. hee.. moh kita serbu klia sok,…

Rate this:

smile

 S.M.I.L.E. 😀 hee.. rindu ke? haha.. agak lama jugak x mencoret di sini.. sibuk sikit kot.. hee.. sebenarnya, ada banyak perkara jugak nak dicatatkan, tetapi bila dilewatkan niat asal tu~menjadi hampir x menjadi pula! huhu.. banyak kisah yang telah berlaku ye … tragedi  MH17(tapi saya seronok mendengar khabar cerita tentang pilotnya) masyaAllah.. beruntung sungguh insan2 yang…

Rate this:

MENUTUP AURAT DALAM ISLAM

Aurat (Bahasa Arab: عورة‎) merupakan istilah Islam yang melambangkan sesuatu bahagian dari anggota badan, samada lelaki ataupun perempuan, yang haram dibuka atau dipamerkan. Dalam erti kata lain sesuatu anggota badan yang wajib ditutup dan disembunyikan dan haram orang bukan mahram melihatnya. Kewajipan menutup aurat adalah wajib bagi perempuan dan lelaki yang telah baligh. Berpandukan dalil-dalil daripada Al Quran dan Hadis, aurat lelaki dan aurat perempuan adalah seperti…

Rate this:

Doa Qunut Nazilah:

Ketika umat Islam ditimpa bala-bencana @ musibah seperti wabak penyakit, ketakutan, penindasan, peperangan amat dikhususkan (sunat) kita membaca Doa Qunut Nazilah sebagai salah-satu senjata ampuh bagi menghadapi saat-saat genting tersebut. Doa ini tidak dibaca untuk situasi selain berkenaan. Qunut ini pernah dibacakan oleh Rasulullah saw. ketika kejadian pembunuhan beramai-ramai 60 orang penghafaz al-Quran, selama sebulan…

Rate this:

IQRA’_ NUZUL al_QURAN

Kisah Perang Badar Al-Kubra (terjadi pada 17 Ramadhan tahun ke 2 Hijrah, ketika umat Islam pertama kali melaksanakan puasa Ramadhan) amat sinonim dengan peristiwa Nuzul al-Quran yang diraikan di negara kita. Kini, tarikh 17 Ramadhan tergolong sebagai cuti umum di Malaysia mengambilkira kepentingan Islam sebagai agama rasmi di negara ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat,…

Rate this:

IKIM fm

IKIM fm? tau x,  hari ini (6 Julai, 2014) genap 13 tahun IKIM fm berudara di corong2 radio di mana-mana ia boleh dijangkaui.. sekejap je rasenya tempoh 13 tahun kan? kini, siaran di IKIM fm, semakin mantap dengan pelbagai informasi bermanfaat terutamanya dalam penyaluran idea dan dakwah santai tapi menyentap lebih sejuta pendengarnya di serata…

Rate this:

DOA PENGGERAK

Bismillahirrahmanirrahiim..   Ayat Penggerak:   “Bismillahillazi La Yadhurru Ma’as Mihi Syai’un Fil Ardhi Wa la FisSamaa_i wahuas Samiiul ‘Aliim” Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripada segala kemudaratan di sepanjang hari tersebut (doa Penggerak di atas) …

Rate this:

HAPPY BIRTHDAY 2ME??

MASYA ALLAH..   x sangka ek hari ni , 12 Sya’aban, 1435h   adalah ulangtahun hari lahir den jugak..??  biar betul….   😀 hehe… cam kembar lak.. anyway, doakan untuk semua sekalilah ye! semoga Allah merahmati sisa usia kita yang berbaki & yang telah berlalu pergi! aameen…   SMILE YO!      

Rate this:

PESTA BUKU ANTARABANGSA KL’14 @ PWTC (ESOK)!

PBA’14 @ KLIBF @ PWTC KL SOK, BERMULA : Kuala Lumpur International Book Fairs bertemakan “Buku Menjana Kepintaran Kreatif” sempena Pesta Buku Antarabangsa pada tahun 2014 ini, yang berlansung selama 11 hari di PWTC. This 33rd Kuala Lumpur International Book Fairs will be started from 24th April 2014 to 4th May 2014 at Dewan Tun Hussein On, Dewan Tun Dr. Ismail, Dewan…

Rate this:

KLIBF ( Kuala Lumpur International Book Fair) 2014 ‘s coming!

KLIBF’14 is coming! bout seminggu je lagi.. huhu.. korang nak p x? mungkin bole plan jumpa2 di sana kan? jom r.. Acara     : KLIBF (KL International Book Fair) 2014 Tarikh    : 24 April – 4 Mei, 2014 Tempat  : PWTC Masa      : 10 pagi – 7 malam ( Isnin-Khamis ) : 10…

Rate this:

Ekspo Selangkah ke UiTM, 2014 (sekarang!) c&p

terperasan poster Ekspo Selangkah ke UiTM, 2014′ petang tadi sewaktu nebeng p’we ke kelas terakhirnya di sana; selepas jenguk jap ke majlis perkahwinan anak member di Intec.. tapi x p ke ekspo tu sebab full & rasa penat lak and surely ‘parking menapak! 😉  sok, ada lagi (hari terakhir!) ekspo tu.. so, kalu korang nak…

Rate this:

IKHLAS dalam Beribadah kepada ALLAH

Awal setiap amalan adalah niat; mutu kiraan ilmu, amalan dan penghayatan adalah IKHLAS! Di mataNya, mungkin terhapus ibadah selain niat ikhlas untukNya, rahmat Nya pula melebihi segala kerana ikhlas pendamping ihsan… justeru, mari kita berburu mencari identiti ikhlas dalam diri; apakah perisainya kita miliki? Allahumma Ya Allah… ( tanpaMU, siapalah kami? ) mudah2an, perkongsian ini…

Rate this:

Surau Al-Ansar, Lorong Kiri 5, Keramat Jaya, KL

cadangan untuk ke EBI’14 di Putrajaya petang semalam tidak kesampaian ~ innalillahi…sebaliknya kami menukar hala ke Kay Ell pula menjelang senjanya! Alhamdulillah, sempat berjemaah solat maghrib di Surau Al-Ansar, di Lorong Kiri 5, Keramat Jaya akhirnya. just on time! ada perkara menarik tentang Surau Al- Ansar ini yang hendak dikongsi. Surau yang bersederhana besar ini memikat…

Rate this:

MAS KUL/PEK(BEIJING) – MH370 MISSING?

 ….إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ… لاحول ولا قوة إلا بالله العلي العظيم Innalillahi wa inna ilaihi raji’un..  lahaulawala……….adziim.. kita dikejutkan dengan berita gempaq ini di awal pagi 8 Mac, 2014 (Sabtu), pastinya keprihatinan All 1 Malaysia umumnya; dan famili/ kenalan yang terlibat khususnya; sedang berdebar menunggu perkembangan berita MAS MH370 ke Beijing dari KLIA yang tidak…

Rate this:

Jakarta Islamic Book Fair (JIBF) 2014

Alhamdulillah, sempat juga  kami kunjungi Jakarta Islamic Book Fair (JIBF) 2014 yang bertempat di Istora Senayan pada hari pembukaannya  , Jumaat (28 Feb, 2014) ; iaitu selepas menyertai lawatan akademik ke Rumah Sehat Terpadu @Dompet Dhuafa’ di Bogor di paginya. Walaupun sampai di JIBF hampir jam 6 petang waktu Indonesia (Malaysia: 5pm) tapi syukurlah keadaan di…

Rate this:

VIRUS domam DENGGI~ BERWASPADAlah!

Berwaspadalah, VIRUS DENGGI bawakan oleh nyamuk aedes! anda mungkin target berikutnya… naudzubillahi… hehe.., takut ke? Nyamuk aedes penyebar virus demam denggi!

Rate this:

masya Allah…

terpana aku, mendengar khabar yang bukan bualan biasa menerokai paksi cerita yang bikin syahdu jiwa & terkesima airmata yang bukan paksa ~ namun mesra! ALLAHUMMAGHFIR LAHU WARHAMHU WA ‘AAFIHI WA’FU ‘ANHU WA AKRIM NUZULAHU WA WASSI’ MUDKHALAHU WAGHSILHU BILMAA`I WATS TSALJI WAL BARADI WA NAQQIHI MINAL KHATHAAYAA KAMAA NAQQAITATS TSAUBAL ABYADLA MINAD DANASI WA ABDILHU DAARAN…

Rate this:

1 Muharram, 1435h = 5 November, 2013

assalaam wbt. bagaimana, telah bersediakah untuk explore 1435h selepas berlabuh tirai asar; 4 Nov, 2013 (Isnin) nanti? sudahkah merenung & menghisab waktu2 yang berlalu pergi sebelum tamat 1434h menjelang maghrib hari ini? ya,  HIJRAH ADALAH DETIK PERMULAAN KEPADA PERUBAHAN… AYUH, mari2lah teman.. kita buru kejayaan abadi yang ALLAH redhai..!!! (masih belum terlambat lagi… insya Allah..)…

Rate this:

berakhir sudah deritanya…

Allahummaghfirlahu warhamhu wa ‘afihi wa’fu ‘anhu wa akrim nuzulahu wa wassi’ madkhalahu waj’ali al-jannata maswahu. semoga dia berbahagia…cukuplah dia menahan derita … kembalilah ke pangkuan Penciptanya! saya hanyalah pemerhati sekali-sekala.. d musim politik lewat lalu.. simpatiku tertumpah pada Ustaz Azizan Razak, mantan MB Kedah yang pada jam 11:10 pagi tadi diwartakan telah kembali ke rahmatullah,,,…

Rate this:

ISLAM YANG DAGANG – BERUNTUNGLAH SANG PEDAGANG!

BAGAIMANA, PERNAH DENGAR  X ISTILAH GHURABAA‘? huhu.. lambatnya saya mendengar istilah tersebut.. u ALL nak tau maksudnya, jom dengar & hayati mesej tersurat & tersiratnya di sini.. semoga perkongsian ini memanfaatkan.. aameen..

Rate this:

tektik & Strategi musuh menghancurkan Islam, sedarkah anda?

Islam datang dalam keadaan dagang, dan kembali dalam keadaan dagang jua!   Waspada kita akan rancangan jahat musuh,   tektik & strategi mereka untuk menghancurkan  Islam &  menjahanamkan umat Islam secara halus.. (c&p).   Bagaimanakah kita memandang hal ini – apakah dengan kerlingan di hujung mata sahaja?   AYUH, saudara2ku,   SEDARLAH ..,   BANGKIT…

Rate this:

Menghidupkan Ramadhan Kareem ikut wasiat Khutbah Rasulullah saw.

mencari panduan kaedah berpuasa sesebaiknya?? JOM, hayatilah mesej khutbah wasiat Rasulullah saw. pada 30 Sya’aban lalu! Semoga sempat kita perbaiki niat, amalan dan tindakan menjadi Muslim yang terlebih baik dari semalam… InsyaAllah.. aameen.. KHUTBAH RASULULLAH SAW. pada 30 SYA’ABAN( MENJELANG RAMADHAN ) : “Wahai manusia! Sungguh telah datang pada kalian bulan Allah dengan membawa berkah…

Rate this:

IQra’ : Terapi Ruhani untuk Semua

jika telah memulai bacaan di peringkat awal buku Terapi Ruhani untuk Semua karya Habib Ali al-Jufri ini , pastinya diri akan tersentuh kerana dihiburkan bahawa kita yang terpaut membaca karya indah ini adalah jemputan dari Allah Tuhan Seru Sekelian Alam…. MasyaAllah… memang itulah yang sebenarnya berlaku, teman! Terkedu dan sendu di hati hanya DIA  yang…

Rate this:

Ahlan wa sahlan, Ya Rajab 1434h!

Alhamdulillah, esok 1 RAJAB, 1434h! Malam ini bermula malam pertama Rajab (tonite?) ( 5 malam barakah )yang sedang dinanti penuh rindu oleh sang pencinta kalbu! Malam penyucian yang diberkahi – JOM PERBAHARUI NIAT, ILMU, AMAL & IMAN dengan CEPUMAS ini! memasuki bulan2 mulia Rejab, Sya’aban & Ramadhan…ibarat membeli tiket ke syurga… ??? Banyak hadis Rasulullah…

Rate this:

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @ DOA HADRAT HIDHIR): Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah.. ameen.. “Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi…

Rate this:

4 Mei, 2013 : hari terakhir KLIBF @ PWTC!

MAKLUMAN: HARI INI ( SABTU: 4MEI, 2013 ) ADALAH HARI TERAKHIR KLIBF @ PWTC! (sepatutnya tamat esok – jadual asal 5/5/2013) so, JOM, P KLIBF @ PWTC hari ini..  JANGAN TERLEWAT lak, t…  sebab; PARKING  DEKAT2 bese2nye udey FULLY OCCUPIED .. coz, Malaysian loves last minute bargains very2 much… ELAKKAN~KESESAKAN… & PILIH UNDI TEPAT & BIJAK di hari PRU13 ; ESOK (5.5.2013)…..

Rate this:

KLIBF ‘s BACK!! DON’T MISS IT!

huhu… dalam sibuk2 hari penamaan calon PRU13 bermula sok;  kita janganlah terlupa untuk set a date for KLIBF@ PWTC tau.. KLIBF’13 tu bout a week after hari penamaan calon PRU13 sok (starts on 26 April’13) and ends on 5 May, 2013 (HARI MENGUNDI!) @ PWTC! Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Ministry of Education (Malaysia) in collaboration…

Rate this:

Bicara ini Demi Ilahi

Alhamdulillah, seronok tahu mengenai pelancaran buku terbaru Bicara ini Demi Ilahi karya Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) terbitan Karya Bestari Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Media Karangkraf yang telah selamat dilancarkan pada 15 April, 2013 Pelancaran tersebut adalah seiring dengan program anjuran Sinar Harian – wacana intelek – Bicara Minda yang kerap…

Rate this:

CARA MAKAN IKUT SUNNAH RASULULLAH saw.

Banyak penyakit bermula daripada penyalah-gunaan makanan seperti penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung & keracunan makanan. Diriwayatkan, Rasullulah s.a.w. tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah saw., anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan. JANGAN MAKAN: SUSU bersama DAGING; DAGING bersama IKAN; IKAN…

Rate this: