Salam Eidul Fitri 1437h!

assalaam wbt. Saya mengambil peluang ini memohon kemaafan dari kalian atas segala ketelanjuran bicara dan sikap sepanjang perkenalan di sini.. Harap sudi juga dihalalkan segala bentuk perkongsian ilmu yang disentap tanpa rela.. uhh2x.. sekadar niat pengamatan diri untuk semua.. MAAF ZAHIR BATIN, k! EID MUBARAK! EID MUBARAK! wassalaam wbt. #1Syawal,1437h=6Julai,2016(Khamis)  

Rate this:

Seri datang dari Hati!

Kerap kita lihat cahaya seri itu menyenangkan, bukan paksaan.. kelainan pada diri, ketenangan pada emosi, keceriaan pada wajah, kewaspadaan pada tindak-tanduk, yang kesemuanya memberikan kepuasan pada jiwa… melahirkan syukur dalam diam & senang sendirian tatkala mengenangiNya.. indah! memang indah, bila seri datang dari hati dan bukan paksaan atau kepura-puraan! bila pencarian bermula, dan diri sedari…

Rate this:

merunduk malu…

merunduk malu, padaMu terkedu, %% merembes kali, mendayu, tersendu. ^^^ melewati waktu, yang sangat terbatas itu dalam dhoifku.. ^^^ mohon ampunan.. Illahi, Ya Rauf, Ya Kareem irhamna!! ###

Rate this:

semalam..

semalam.. ya, sepatutnya diungkapkan semalam tapi tidak semalam, hanya di hari ini yang bukan semalam, kenangan tersentap. haha.. saja je menakal semalam yang bukan hari ini, sementara menanti buah hati akan sampai dua jam lagi.. huhu.. terik mentari menanti teksi yang jarang lalu di situ, bosan menunggu akan ke mana hendak kutuju? Alhamdulillah, akhirnya berhenti juga…

Rate this:

Jangan lupa temujanji kita eSok, ye!

hehe.. ngat tau, Jangan lupa temujanji kita esok, ye? insyaAllah.. sy akan usahakan datang ke sana.. syyyytt…. rahsia tau, jangan bagi tau depa.. haha.. kita2 jer.. hee.. 2nd dating, wl dlu pnah bertemu wl bkn sume yang ada.. harap2 kali ni rmai lagi yang dpt jumpa.. huhu.. mkasih kerana menjemput kami mkasih pada yang bsusah…

Rate this:

JOM, it’s Sya’aban !

JOM, it’s Sya’aban again… ceriakan Sya’aban dengan perbaiki amalan & perbanyakkan kesyukuran! tingkatkan istighfar ~ pemutih kehidupan!! it’s still available… Don’t miss it, my dear! ..

Rate this:

Bulan Sya’aban yang sering dilalaikan pengisiannya?

betulkah demikian, Bulan Syaaban yang sering dilalaikan pengisiannya? naudzubillahi… JOM HAYATI KHUTBAH JUMAAT mengenai Sya’aban~ semoga bermanfaat jua! sepatutnya, Syaaban adalah pemangkin Rejab kita; anjakan rindu ke Ramdhan! Wah, sudah masuk hari ke 2 @ 3 Sya’aban 1436h hari ini, dan marilah kita menceriakan hidup dengan keberkatan bulan Sya’ban! indahnya Islam! Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata: Rasulullah…

Rate this:

Love grows here ~ Home Sweet Home!

Love grows here ~ Home Sweet Home! HOME: Home is the place that you decide Home is the womb that holds the soul Home is the place where one is whole Home is the glow you hold in your eye Home is the emotion that makes you cry Home is safe and a place of…

Rate this:

sekejap je masa pantas berlalu…

Practice as if you are the worst, perform as if you are the best! Rabu & Khamis minggu ni sebok sikit ke hari anugerah sekolah anak.., tidaklah secemerlangan mana tapi, Alhamdulillah.. sempat jugak upenya dia naik ke pentas untuk sekolah pagi-petang, bagi tahun akhir persekolahan primari nya.. bukan tidak bersyukur di atas apa yang diperolehi,…

Rate this:

smile

 S.M.I.L.E. 😀 hee.. rindu ke? haha.. agak lama jugak x mencoret di sini.. sibuk sikit kot.. hee.. sebenarnya, ada banyak perkara jugak nak dicatatkan, tetapi bila dilewatkan niat asal tu~menjadi hampir x menjadi pula! huhu.. banyak kisah yang telah berlaku ye … tragedi  MH17(tapi saya seronok mendengar khabar cerita tentang pilotnya) masyaAllah.. beruntung sungguh insan2 yang…

Rate this:

MENUTUP AURAT DALAM ISLAM

Aurat (Bahasa Arab: عورة‎) merupakan istilah Islam yang melambangkan sesuatu bahagian dari anggota badan, samada lelaki ataupun perempuan, yang haram dibuka atau dipamerkan. Dalam erti kata lain sesuatu anggota badan yang wajib ditutup dan disembunyikan dan haram orang bukan mahram melihatnya. Kewajipan menutup aurat adalah wajib bagi perempuan dan lelaki yang telah baligh. Berpandukan dalil-dalil daripada Al Quran dan Hadis, aurat lelaki dan aurat perempuan adalah seperti…

Rate this:

IKIM fm

IKIM fm? tau x,  hari ini (6 Julai, 2014) genap 13 tahun IKIM fm berudara di corong2 radio di mana-mana ia boleh dijangkaui.. sekejap je rasenya tempoh 13 tahun kan? kini, siaran di IKIM fm, semakin mantap dengan pelbagai informasi bermanfaat terutamanya dalam penyaluran idea dan dakwah santai tapi menyentap lebih sejuta pendengarnya di serata…

Rate this:

HAPPY BIRTHDAY 2ME??

MASYA ALLAH..   x sangka ek hari ni , 12 Sya’aban, 1435h   adalah ulangtahun hari lahir den jugak..??  biar betul….   😀 hehe… cam kembar lak.. anyway, doakan untuk semua sekalilah ye! semoga Allah merahmati sisa usia kita yang berbaki & yang telah berlalu pergi! aameen…   SMILE YO!      

Rate this:

KLIBF o KLIBF!

innalillahi… hampir jam 12 tgh tadi, kami memang telah masuk ke kawasan PWTC untuk acara ke KLIBF’14 hajatnya..  rempuh jugak kesesakan jalan untuk ke KL dari hala Damansara pada waktu tu… tapi, belum kesampaian masuk ke dalam bangunan PWTC untuk acara PBAKL’14! banyak bas berderet parking menghalang laluan masuk ke kawasan parking di dalam PWTC…

Rate this:

PESTA BUKU ANTARABANGSA KL’14 @ PWTC (ESOK)!

PBA’14 @ KLIBF @ PWTC KL SOK, BERMULA : Kuala Lumpur International Book Fairs bertemakan “Buku Menjana Kepintaran Kreatif” sempena Pesta Buku Antarabangsa pada tahun 2014 ini, yang berlansung selama 11 hari di PWTC. This 33rd Kuala Lumpur International Book Fairs will be started from 24th April 2014 to 4th May 2014 at Dewan Tun Hussein On, Dewan Tun Dr. Ismail, Dewan…

Rate this:

Ekspo Selangkah ke UiTM, 2014 (sekarang!) c&p

terperasan poster Ekspo Selangkah ke UiTM, 2014′ petang tadi sewaktu nebeng p’we ke kelas terakhirnya di sana; selepas jenguk jap ke majlis perkahwinan anak member di Intec.. tapi x p ke ekspo tu sebab full & rasa penat lak and surely ‘parking menapak! 😉  sok, ada lagi (hari terakhir!) ekspo tu.. so, kalu korang nak…

Rate this:

IKHLAS dalam Beribadah kepada ALLAH

Awal setiap amalan adalah niat; mutu kiraan ilmu, amalan dan penghayatan adalah IKHLAS! Di mataNya, mungkin terhapus ibadah selain niat ikhlas untukNya, rahmat Nya pula melebihi segala kerana ikhlas pendamping ihsan… justeru, mari kita berburu mencari identiti ikhlas dalam diri; apakah perisainya kita miliki? Allahumma Ya Allah… ( tanpaMU, siapalah kami? ) mudah2an, perkongsian ini…

Rate this:

Surau Al-Ansar, Lorong Kiri 5, Keramat Jaya, KL

cadangan untuk ke EBI’14 di Putrajaya petang semalam tidak kesampaian ~ innalillahi…sebaliknya kami menukar hala ke Kay Ell pula menjelang senjanya! Alhamdulillah, sempat berjemaah solat maghrib di Surau Al-Ansar, di Lorong Kiri 5, Keramat Jaya akhirnya. just on time! ada perkara menarik tentang Surau Al- Ansar ini yang hendak dikongsi. Surau yang bersederhana besar ini memikat…

Rate this:

EKSPO BUKU ISLAM @ PUTRAJAYA P3 ( 28/2/2014 – 9/3/2014)

Neem, kita rasa, awaklah orang pertama yang mewakili kami ke P3 untuk ke Ekspo Buku Islam @ Putrajaya kali ni ‘kan? almaklum le, warga Putrajaya… (huhu.. kami terlewat tahu tang EBI’14, ni pun baru je tahu selepas kawan kak long mengajaknya ke sana @ hari terakhir lak tuu.. nape x sound awal kat kami??)   😦…

Rate this:

Jakarta Islamic Book Fair (JIBF) 2014

Alhamdulillah, sempat juga  kami kunjungi Jakarta Islamic Book Fair (JIBF) 2014 yang bertempat di Istora Senayan pada hari pembukaannya  , Jumaat (28 Feb, 2014) ; iaitu selepas menyertai lawatan akademik ke Rumah Sehat Terpadu @Dompet Dhuafa’ di Bogor di paginya. Walaupun sampai di JIBF hampir jam 6 petang waktu Indonesia (Malaysia: 5pm) tapi syukurlah keadaan di…

Rate this:

VIRUS domam DENGGI~ BERWASPADAlah!

Berwaspadalah, VIRUS DENGGI bawakan oleh nyamuk aedes! anda mungkin target berikutnya… naudzubillahi… hehe.., takut ke? Nyamuk aedes penyebar virus demam denggi!

Rate this:

1 Muharram, 1435h = 5 November, 2013

assalaam wbt. bagaimana, telah bersediakah untuk explore 1435h selepas berlabuh tirai asar; 4 Nov, 2013 (Isnin) nanti? sudahkah merenung & menghisab waktu2 yang berlalu pergi sebelum tamat 1434h menjelang maghrib hari ini? ya,  HIJRAH ADALAH DETIK PERMULAAN KEPADA PERUBAHAN… AYUH, mari2lah teman.. kita buru kejayaan abadi yang ALLAH redhai..!!! (masih belum terlambat lagi… insya Allah..)…

Rate this:

flower O flower!

tau x? hadith tentang bunga @ flower? Narrated by Shahih Muslim ( Book 027, No: 5600 ) HE, WHO IS PRESENTED WITH A FLOWER SHOULD NOT REJECT IT, FOR IT IS LIGHT TO CARRY AND PLEASANT IN ODOUR!

Rate this:

Selamat Kembali ke PangkuanNya, wahai Sifu Hasly Husin

Pagi semalam, saya amat terkejut  & terharu setelah mengetahui hampir sebulan lepas upenya ( meninggal pada 30 Ogos, 2013 /Friday) pemergian EN.HASLY HUSIN bekas pensyarah ITM [sewaktu suka-suka belajar Eastern / Western Cookery (EWC) short course dulu di Shah Alam (1997/8)] ke rahmatullah – selepas menjenguk rakan2 Puan Artinah ( my lecturer gak mase EWC…

Rate this:

berakhir sudah deritanya…

Allahummaghfirlahu warhamhu wa ‘afihi wa’fu ‘anhu wa akrim nuzulahu wa wassi’ madkhalahu waj’ali al-jannata maswahu. semoga dia berbahagia…cukuplah dia menahan derita … kembalilah ke pangkuan Penciptanya! saya hanyalah pemerhati sekali-sekala.. d musim politik lewat lalu.. simpatiku tertumpah pada Ustaz Azizan Razak, mantan MB Kedah yang pada jam 11:10 pagi tadi diwartakan telah kembali ke rahmatullah,,,…

Rate this:

Jualan Gudang Karangkraf Terbesar (4-6 Okt, 2013)

BERSEDIA ! JUALAN GUDANG BUKU2 KARANGKRAF TERBESAR menanti hari..  hampir seminggu je g.. haha… jangan x p lak.. lugiii….!! Istimewa untuk semua penggemar buku, JANGAN KETINGGALAN MERENTAP PELUANG CEPUMAS KARANGKRAF YANG BUKAN SELALU NII.. hehe.. MESTI DATANG, tau..!

Rate this:

aku yang terlewat

aku yang selalu terlewat untuk menyapaMu selalu,, dalam sunyi dan sibukku kemudian  berlalu.. sungguh aku terlalu…. membiar inginku termangu, kelu lidah hati membeku bila x tersebutkan kalimah syahdu cinta buatMu yang aku rindu.. ~innalillahi wainna ilahi rajiun ~ Ya Tuhan, pilu x keruan – bukan itu impian aku ingin bersamaMu dalam setiap waktu & keadaan meski…

Rate this:

ISLAM YANG DAGANG – BERUNTUNGLAH SANG PEDAGANG!

BAGAIMANA, PERNAH DENGAR  X ISTILAH GHURABAA‘? huhu.. lambatnya saya mendengar istilah tersebut.. u ALL nak tau maksudnya, jom dengar & hayati mesej tersurat & tersiratnya di sini.. semoga perkongsian ini memanfaatkan.. aameen..

Rate this:

9.9.2011 – 9.9.2013 ( 2 tahun qamariyyah) genap pemergianmu x kembali, Bonda!

alfatihah buat Allahyarhamah Bonda yang pergi x kembali.. Allahummaghfirlaha warhamha wa ‘afiha wa’fu ‘anha , wa akrim nuzulaha wawassi’ madkhalaha waj’alil jannata maswaha . Allahumma la tahrimna ajraha,  wa la taftinna ba’daha waghfir lana wa laha! semalam ke pusaramu, lewat senja yang mencumbu memaksa langkahku mengunduri dalam sebak yang tersimpan, dan rindu yang menyendiri.. tak terungkapkan! aku…

Rate this:

~ ONLY ‘U’ ~

Ya Allah, dengan kemuliaan-Mu, sayangilah aku dalam segala suasana dan kasihi aku dalam segala perkara..

Rate this:

tektik & Strategi musuh menghancurkan Islam, sedarkah anda?

Islam datang dalam keadaan dagang, dan kembali dalam keadaan dagang jua!   Waspada kita akan rancangan jahat musuh,   tektik & strategi mereka untuk menghancurkan  Islam &  menjahanamkan umat Islam secara halus.. (c&p).   Bagaimanakah kita memandang hal ini – apakah dengan kerlingan di hujung mata sahaja?   AYUH, saudara2ku,   SEDARLAH ..,   BANGKIT…

Rate this:

IQra’ : Terapi Ruhani untuk Semua

jika telah memulai bacaan di peringkat awal buku Terapi Ruhani untuk Semua karya Habib Ali al-Jufri ini , pastinya diri akan tersentuh kerana dihiburkan bahawa kita yang terpaut membaca karya indah ini adalah jemputan dari Allah Tuhan Seru Sekelian Alam…. MasyaAllah… memang itulah yang sebenarnya berlaku, teman! Terkedu dan sendu di hati hanya DIA  yang…

Rate this:

di mana harus bermula…??

ya, di mana harus bermula…?? agak canggung jugak sebab lama tidak mencatat di sini ~ kesibukan atau mungkin tidak berkesempatan.. wallahu’alam.. c’est la vie ~ banyak peristiwa terjadi, pelbagai pengalaman ditempuhi, bermacam hal yang ditangani… semuanya mewarnai kehidupan kerdilku.. ada suka, duka dan ngeri, gembira dan tragedi.. ada pertemuan..ada perpisahan, ada kelahiran baru & juga…

Rate this:

perginya sukar diganti: Ustaz Fadzil Nor segar di lipatan hati & memori!

Al-Fatihah..  Genap 11 tahun kini kepulangan beliau ke rahmatullah pada 23 Jun, 2013 ini .. perginya seorang Ulamak yang sukar diganti! Almarhum Ustaz Fadzil Nor segar di lipatan hati & memori.. Ada banyak kisah menarik beliau yang low-profile ini dikongsikan bersama sebagai lambang perpaduan & keharmonian sejagat.. kisah perjuangan dan prinsip tegasnya tentang Islam yang…

Rate this:

Maafkan saya, maafkan saya, maafkan saya, ya!!

uhh2… maafkan saya ye, kerana buat awak tertunggu di sacc siang tadi selama hampir 5 jam… sian awak! x sangka xde ssapa yang free nak p sacc hari ahad ni untuk jumpa2.. atau setidaknya contact awak memaklumkan ketidakhadiran mereka seawalnya di fb atau messaging di hp ke pape… saya rasa sangat bersalah sebab saya yang…

Rate this:

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @ DOA HADRAT HIDHIR): Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah.. ameen.. “Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi…

Rate this:

terasa ingin mengenalimu… huhu..

pertemuan di KLIBF @ PWTC kelmarin dulu ( hari terakhir ) bukanlah kebetulan atau memang ditakdirkan.. meski sedikit kehairanan kerana namamu, dipamer di sana semacam diagungkan… tidak begitu tererat untuk membeli karya berjodol namamu kerana kejahilanku, uhhh2.. malunya.. RUMI, maaf, hanya sempat kuabadikan mutiara katamu di sini .. Alhamdulillah, foto bicaramu yang menyentuh hati menyeret…

Rate this:

KLIBF ‘s BACK!! DON’T MISS IT!

huhu… dalam sibuk2 hari penamaan calon PRU13 bermula sok;  kita janganlah terlupa untuk set a date for KLIBF@ PWTC tau.. KLIBF’13 tu bout a week after hari penamaan calon PRU13 sok (starts on 26 April’13) and ends on 5 May, 2013 (HARI MENGUNDI!) @ PWTC! Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Ministry of Education (Malaysia) in collaboration…

Rate this:

CARA MAKAN IKUT SUNNAH RASULULLAH saw.

Banyak penyakit bermula daripada penyalah-gunaan makanan seperti penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung & keracunan makanan. Diriwayatkan, Rasullulah s.a.w. tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah saw., anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan. JANGAN MAKAN: SUSU bersama DAGING; DAGING bersama IKAN; IKAN…

Rate this:

BerSEDIAlah – PR13! hari ini 3/4/2013 dirasmi Parlimen Malaysia dibubar)

KLIK TAU: REALITI SENSASI! Alhamdulillah… akhirnya, 3April, 2013– diumumkan rasmi– Parlimen Malaysia dibubar – welcome PR13! GEMPAQ GAK.. hihi.. terkejut gak den bila Pak Najib umumkan tadi di tv.. DENGAQ HATI2, BUKAK HATI-BIAR TELITI, JAGA HATI JANGAN MATI!  😀 xcaya, bukak tv, tenet ke pape.. tgok sendirile.. hee..   Berkenaan pilihanraya di Malaysia, infonya klik di sini,…

Rate this: