LATEST info kengkawan jauh…

smile..

huhu..

Latest info kengkawan jauhsapo tuh?

korang nak tau contact baru terkini p2sttjspm80 & gambo depa, silalah latest info : today 21 nov, 2014ye!

hehe.. baru dapat ( agak terlewat.. ) perkembangan depa ni.. sok, 22/11/14 depa nak merantau semula.., so, bole lah contact yang berkenaan jika x keberatan..

hee.. moh kita serbu klia sok, amcam?

jangan marre.. selfie ngan p2 jer..

ngeH!

dpn pgr lua

frenz

Advertisements

HAPPY BIRTHDAY 2ME??

ad

MASYA ALLAH..

alhamdulillah...thank you, ALLAH!
YA ALLAH, PANJANGKANLAH UMUR KAMI DENGAN KESUDAHAN YANG BAIK… AAMEEN…

 

x sangka ek hari ni ,

12 Sya’aban, 1435h

 

adalah ulangtahun hari lahir den jugak..?? 

CH o CH!
CH o CH!

biar betul….  

😀

hehe… cam kembar lak..

img_4899-copy.jpg

anyway, doakan untuk semua sekalilah ye!

semoga Allah merahmati sisa usia kita yang berbaki & yang telah berlalu pergi!

aameen…

 

SMILE YO!

 


ladies je..

 

 

KLIBF o KLIBF!

KLIBF33-2014@ PWTC

innalillahi…

hampir jam 12 tgh tadi, kami memang telah masuk ke kawasan PWTC untuk acara ke KLIBF’14 hajatnya..  rempuh jugak kesesakan jalan untuk ke KL dari hala Damansara pada waktu tu… tapi, belum kesampaian masuk ke dalam bangunan PWTC untuk acara PBAKL’14!

banyak bas berderet parking menghalang laluan masuk ke kawasan parking di dalam PWTC tu.. spoilt je! kereta2 pun padat tapi sikap pemandu bas rombongan murid2 sekolah / persiaran x sepatutnya sesukahati je memakir di laluan masuk utama! hari Jumaat lagi.. issyy3..  so, setelah tawaf semua kawasan parking berhampiran yang tiada kekosongan (frust).., kami terpaksa patahbalik ke umah je untuk solat Jumaat t (men)! x lalupun area Masjid Negara sebab dah maklum kesesakan semasa hala datang ke KL tadi..

insyaAllah, nampaknya x larat nak bersesak ke KLIBF weekends ni.. tunda next week kot ke PBAKL’14 ni time opis hrs! 

huhu… inilah citer PBAKL yang menyedihkan tahun ni.. tapi, kami belum berpatah hati g…

insyaAllah, akan redah jugak ke situ sebab masih ada 7hari lagi minggu depan!

aameen…

😀

MAKLUMAN: MEGA REUNION STTJ ’13

Assalaam..wbt. & selamat sejahtera buat semua bekas pelajar STTJ, Seremban, Negeri 9.

sttj

Majlis Mega Reunion STTJ’13

Tempat:  Sekolah Teknik Tuanku Jaafar, Seremban, Negeri 9

Tarikh: 11 Mei, 2013 (1 REJAB, 1434H )

AGENDA UTAMA:

2.30 p.m. – Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Bekas Pelajar STTJ

di Bilik Mesyuarat STTJ

8.00 p.m. – Majlis Makan Malam Mega Reunion Alumni STTJ 2013 

di Dewan Besar STTJ

dinner fee : RM1500/table @ RM150/pax.

?????

participation/ booking/ payment 

feel free to call us , k!
 01123366881 , 01129082106, 0132081276

ralat:

Kehadiran x-STTJ pada 11 Mei, 2013 ini amatlah bererti dan diharapkan dapat lebih memeriahkan majlis, mengeratkan silaturrahmi sesama kita & sesama menyumbang dana untuk RUMAH ALUMNI & Tabung Kebajikan Alumni STTJ.

Jika terdapat gambar & info sahabat STTJ batch kita yang telah meninggal dunia/ sakit silalah emelkan ke mansoradam_pgtm@yahoo.com untuk dimuatkan ke slide mega reunion nanti. Catatkan sekali nama/batch/tarikh/sebab kematian/penyakit yang dideritai sahabat tersebut. Ianya sempena pelancaran Tabung Kebajikan Alumni pada Malam Mega Reunion STTJ’13 Sabtu ini.   TERIMA KASIH & penghargaan drp kami; AJK Mega Reunion STTJ’13 & Presiden Alumni (Mansor Adam)

kalu ada sumur di ladang,

molek sangat kalu bertani,

jika umur ditakdir panjang,

di Mega Reunion STTJ bertemu kembali.. 

.. In Shaa Allah ..

Jumaat _ hari barokah!

ch trips

cropped-ch-lagi-hehe.jpgcH

bus2ch

withainaoliembarryyam, olie, juniors 4tunegdn

@@@@@

tiada sapa jangka, # pertemuan lalu berulang pada hari berbahagia ini.#.. bertemu & berpisah adat manusia biasa, right? tapi, hilang di mata, dihati tidak lupa _ berdoa terus pada Yang Maha Esa ~ semoga nanti, pasti bertemu semula!

( moga dalam keadaan yang terlebih baik daripada semalam & kelmarin yang berlalu…); nsyaAllah..

agar disyukuri di setiap waktu..

semalam berlalu, hari ini menanti…

tempuhi ia dengan hati-hati

agar diri tiadakan rugi…

ch

welcome home, aina!

ps. thanx 4 responding ~

cuti2 sekolah ~ musim kenduri kahwin!

hah, nape sonyum tuu? 

weekends la ni dah jadi trend ‘musim bergerak’~ makan angin + ++ bina badan!
seronok gak, walau rushing’… hehe.. ini kerana ramai pengantin pilih hujung minggu nak wat statement perkahwinan mereka… tahniah semua!
Alhamdulillah, janji dah termetri, kata dah disepakati, restu dah disampaikan _semoga jodoh kalian berpanjangan dalam iman & redhaNya!
ameen…

Alhamdulillah,

musim kenduri kahwin ni serupa reunion party gak… happening’… bukan setakad berjumpa keluarga pasangan mempelai ‘raja sehari’, sanak-saudara, kaum-kerabat,bekas teman sekolah/sejawat dan ex-, ex- pun x terkecuali.. huhu.. indahnya, Allah cipta pertemuan & satukan kejauhan… subhanallah! perkenalan baru juga tercipta dalam suasana begini yang bertemalikan ukhwah fillah… masyaAllah!

Baraka Allahu Lakuma...

We’re here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We’re gathered here to celebrate
A moment you’ll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
 Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma

Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

From now you’ll share all your chores

Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure
We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter

Let’s raise our hands and make Dua
Like the Prophet taught us
And with one voice

Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma

Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

بارك الله
بارك الله لكم ولنا

الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله

الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا

Let’s raise our hands and make Du’a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let’s all say, say, say

بارك الله لكما وبارك عليكما

Barakallahu Lakuma wa Baraka alikuma

LATEST (UPDATES): debat ptptn (kj vs rafizi) menJADI juGaK!! ~

ALHAMDULILLAH,

 

TERMAKBUL GAK NIAT MURNI KARANGKRAF YANG INGIN MEREALISASIKAN WACANA INTELEK – DEBAT PTPTN ANTARA KJ & RAFIZI…

 

(SEBENARNYA RAMAI YANG TERUJA UNTUK MENYAKSIKAN DEBAT PANAS INI SEHINGGA TELAH MENEMPA CUTI / FLIGHT AWAL UNTUK MEMERIAHKAN MAJLIS INI TETAPI TERKILAN KERANA IANYA DITUNDA DI SAAT TERAKHIR….)

 

WALAUBAGAIMANAPUN IANYA TERUNGKAP & MENJADI REALITI PADA  MALAM 22MEI, 2012  SEMALAM..

 

salute to  kj & rafizi, yang berani sahut cabaran karangkraf – merealisasikan wacana intelek di Auditorium Kompleks Kumpulan Karangkraf (AKKK), di Shah Alam malam semalam…

 

SEMOGA AGENDA SEBEGINI AKAN DIPERLUASKAN & MEMBUKA MINDA KITA KE ARAH PEMIKIRAN YANG SIHAT… NSYAALLAH..

 

AMEEN….

 

huhu.. korang p tengok x debat panas ni semalam ??

 

den maleh nak bersesak  semasa p’we ajak ke sana… so, my ckniiit je yang temankan…x sangka lak depa met my bujang ( eldest) son kat sana sama…

k3… bukan kat AKKK  tu tau sbb. gate sne dah ditutup awai (full) —kabonye 9.30mlm lagi NO ENTRY ke audi tu…

tapi,

di ONLY kedai mamak berhampiran yang ponuh sbb makan r/canai smbil tgok astro debate tu le…  ( mesti loaded mamak mlm smlm.. hehe..) … seb baik x joined depa..

anyway, hari ni n esok2 pun bole gak tgok ulang debat semalam ~

x basi lagi asenye… k3…

jOm, saksikan debat KJ & RAFIZI ni di uTube… uhh2..

and,

OPEN ur MIND & SENSE…

NJOY ~

SMILE…

safe browsing – do u aware?

 

huhu.. terperasan google’s report tang bab ni on this blog… nengok r kat bawah ni..  den baru je tau..  bole caya ke ni?? hehe.. kene tnye google le..

 

wallahu’alam..

 

Safe Browsing:

Diagnostic page for p2sttj.wordpress.com

What is the current listing status for p2sttj.wordpress.com?

This site is not currently listed as suspicious.

What happened when Google visited this site?

Of the 9 pages we tested on the site over the past 90 days, 0 page(s) resulted in malicious software being downloaded and installed without user consent. The last time Google visited this site was on 2012-03-05, and suspicious content was never found on this site within the past 90 days.

This site was hosted on 3 network(s) including AS13768 (PEER1), AS16805 (LAYER3), AS22576 (LAYER3).

Has this site acted as an intermediary resulting in further distribution of malware?

Over the past 90 days, p2sttj.wordpress.com did not appear to function as an intermediary for the infection of any sites.

Has this site hosted malware?

No, this site has not hosted malicious software over the past 90 days.

Next steps:

Updated 8 hours ago

source:

http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=p2sttj.wordpress.com

sttj- where it all begins….

@@@

di sini segala bermula ~

sttj yang masih terpahat di hati

nostalgia kenakalan alam persekolahan

yang bermula segalanya di sini…

TERIMAKASIH STTJ!!

 

YES,

 

STTJ ~ WHERE IT ALL BEGINS!!!

 

 


lagu sekolah – sttj bergerak


STTJ SEKOLAH KAMI
BAGAIKAN PELITA ILMU
MELALUI TEKNOLOGI
BERGERAK MAJU

AMALKANLAH NILAI MURNI
PADA NUSA TABUR BAKTI
BERSOPAN BERBUDI MULIA
STTJ JAYA

KEPADA YANG ESA
KAMI BERDOA
AGAR BERKATI SEGALA CITA

STTJ YANG TERCINTA
JASAMU TAKKAN KU LUPA
WALAU DI MANA PUN JUA
MAJU DAN JAYA

Alumni ~

 

Senarai AJK Alumni STTJ 2011:

 

Penasihat :YB Dato Zakaria Bin Nordin  

Presiden : Tn.Hj.Rusli Bin Hassan@Nasution(73/74)

Timbalan:Tn.Hjh.Shamsul Bahri B.Shamsudin (78/79)

Setiausaha Kehormat:Pn.Norliza Bt.Abd. Wahab (83/84)

Pen.Setiausaha Kehormat :Tn.hj.Mohd Faudzy b.M.Yasir ( 79/80 )

Bendahari Kehormat : Pn.Massuhut Hayati bt Yusof ( 79 /80 )

AJK

En.Azmi bin Hamzah (75/76)

En.Anuar b Mohd Noh (79/80)

En.Halim bin M.Dzin (84/85)

En.mustafa kamal bin Abdul Jalil (83/84)

JOM, JOIN US!

Pendaftaran ALUMNI Sekolah Teknik/Vokasional Malaysia

 

o jakarta!

hee…

missing me?

haha…memey x hadap desktop pun.. walau ada banyak hal nak di’omel’kan… rrr… biarlah.. just let ’em be unsaid…

agak kecapekan lagi nii ~ bak kata bapak2 supir di sana, ‘ x akan sempat dikenali jakarta itu dalam seminggu-dua!’..

jakarta yang padat dengan warganya yang mencecah lebih 15juta berbanding KL ( 2juta )..

macet sungguh area ke tempat2 liburan / shopping complex terlebih di weekends!

@@@@@

anehnya,  dalam hiruk-pikuk kenderaan di jakarta  (yang mencelah ‘bajai /bonceng’ di segenap arah) terutama di waktu puncak ~ jarang pula berlakunya accidents…. kira expert le depa ye!!..hee..

gawat… hajat nak berlama di Jakarta Islamic Book Fair (JIBF)  di Istora Senayan, malangnya cuma sempat di sana sebentar sahaja kerana kekangan masa… huh, men senang r kalu nak membonceng ke sana any time pun tapi, aku masih waras g, insyaAllah.. x berani nek skuter  meredah ke JIBF. ( kan bagui kalu bole bonceng skuter solehah!)

🙂  hee..

 

kalu nek taxi mesti bertolak awai pagi tapi x sebulu lak ngan depa ( anak2) yang mahu putar2′ jakarta!

uwahhhh ,,,uhh2!! ( mendam jer rr!)..

selepas ke tempat2 belanja (besenya 9 -5pm je open hours!) ; masih sempat g kalu nak bekejar ke JBIF tapi kena nek bajai/ bonceng yang cakep mencelah lah.. kerana bole poneng’ kalu rempuh nek mobil di waktu beginian.. hee..

gimanapun, Alhamdulillah, merasa jugak singgah ke JIBF musim ini; walau cuma sempat terjah 10% je dari keluasan tapak pameran… so, grasp jer r mmane buku yang berkenan at 1st sight! kurang sesak semalam di hari bekerja : pameran tutup jam 9mlm kot.. lega..

hohoho,

korang silalah ke sana n memang seronok di kelilingi pelbagai buku2 islamik yang amat berpatutan dan luas skopnya! terasa macam masuk gedung ilmu yang menyamankan semalam kerana kurang sesak!! Alhamdulillah..

semoga berpeluang ke JIBF di masa mendatang!

ameen…

cinta dengar pertama ‘ilaika’mu..

( mula mengenalimu dalam malu...tapi ingin lebih mendekat..dalam sipuku..)

Imam Syafie: sekilas lalu:

Nama lengkapnya Abu Abdullah bin Idris As-Syafie Al-Mutthalibi Al-Quraisyi. Lahir di Gazza, Palestin pd tahun 150 H, tempat wafat Hasyim nenekanda Rasulullah SAW. Ketika masih anak2, ayahnya meninggal dunia. Ia diasuh oleh ibunya. Kehidupannya sangat sulit. Ketika berumur 2 tahun dibawa ke Makkah dan belajar di sana. Beliau rajin belajar dan cerdas.

Semua ilmu yg diperolehnya dicatatnya pd tulang2 hingga penuh satu ruangan. Umur 7 tahun telah hafal Al-Quran, umur 10 tahun hafal kitab Hadith “Al-Muwathta” karangan Imam Malik, dan umur 15 tahun telah diizinkan memberi fatwa.

Di antara gurunya di Makkah, Soufyan bin Uyainah dan mufti Muslim bin Khalid Az-Zanji. Umur 20 tahun pindah ke Madinah, memperdalam ilmunya dengan belajar kepada Imam Malik. Kemudian berangkat ke Iraq, menemui sahabat2 Abu Hanifah dan mengambil ilmu dari mereka. Mengadakan perjalanan ke Parsi, Iraq bahagian Utara dan berbagai negara. Setelah 2 tahun mengembara, menetap di Madinah selama 2 tahun. Dari perjalanan ini, ilmu pengetahuan dan pengalamannya bertambah terutama mengenai masalah kehidupan dan tabiat manusia.

Pada 195 H, beliau berpindah ke Baghdad, mengajar dan mengarang beberapa kitab. Selama 2 tahun di situ, ramai orang berpindah mazhab kepadanya.

Pendapatnya selama di Baghdad dinamakan dengan “Qaul Qadim” (pendapat lama). Kemudian pindah ke Makkah dan sesudah 2 tahun di situ, pd tahun 198 H, kembali menetap di Baghdad, kemudian ke Mesir dan memperdalam ilmunya di perguruan tinggi Al-Azhar, Kaherah. Pendapat dan fatwanya selama di Mesir dinamakan “Qaul Jadid” (pendapat baru).

Imam Syafie adalah seorang imam mutjahid yang banyak diikuti alim ulama, Wali yang soleh, seorang suku Quraisy yang amat mendalam ilmu pengetahuannya, terutama mengenai hadith.

Dialah yang dimaksudkan Rasulullah SAW dengan sabdanya,

Dialah orang alim dari suku Quraisy yang ilmunya memenuhi seluruh tingkatan bumi.

Ia pernah melihat Nabi SAW dan beliau memberinya sebuah neraca. Peristiwa itu ditafsirkan orang bahawa mazhabnya adalah paling adil di antara semua mazhab, dan lebih sesuai dengan sunnah.

Imam Ahmad menyatakan bahawa Syafie membahagi malam itu kepada 3 bahagian: sepertiga untuk solat (ibadah) sepertiga untuk ilmu dan sepertiga untuk tidur. Dalam sehari semalam membaca Al-Quran satu khatam dan pada bulan Ramadan dua khatam. Semuanya itu dibacanya dalam solat.

Syafie pernah berkata ,

Aku tidak pernah makan kenyang sejak berumur 16 tahun, kerana banyak makan itu akan memberatkan badan, mengeraskan hati, mengurangi kecerdasan, menumpulkan otak, membawa kepada tidur dan melemahkan kemahuan untuk beribadah. Aku tidak pernah bersumpah seumur hidup, baik untuk kebenaran mahupun tidak.

Beliau wafat pada waktu Asar, Jumaat bulan Rejab 204 H, dan dikebumikan di Qarafah. Beberapa tahun kemudian orang ingin hendak memindahkan jenazahnya ke Baghdad. Tetapi ketika kuburannya dibongkar, terciumlah bau yg harum dari dalamnya, sehingga pemindahan jenazahnya itu dibatalkan.

source: http://fiqhulmanhaji.fotopages.com

(c&p)

………………………………..

LIRIK NASYID ILAIKA

adalah antara bait-bait syair Imam Syafie ketika beliau sakit sebelum menghembuskan nafas terakhir..

…subhanallah…

إلـيــك إلـــه الـخـلـق أرفــــع رغـبـتــي

kupersembahkan kepadaMu harapanku wahai Tuhan

وإن كـنـتُ يــا ذا الـمــن والـجــود مـجـرمـا

sekalipun aku seorang yang berdosa wahai Zat yang Maha Pemberi dan Maha Pemurah

ولـمــا قـســا قـلـبـي وضـاقــت مـذاهـبــي

tatkala sesak dadaku dan sempit perjalanan hidupku

جـعـلـت الـرجــا مـنــي لـعـفـوك سـلـمــا

kujadikan rayuanku sebagai jalan mengharap keampunanMu

فـمـا زلــتَ ذا عـفـو عــن الـذنـب لــم تـزل

hanya Engkau sahaja yang memiliki keampunan untuk dosa yang tidak akan terhapus ini.

تــجــود و تـعــفــو مــنـــة وتـكــرمــا

bila Engkau belas dan Engkau ampun, itu kebaikanMu dan kasih sayangMu.

ألــســت الــــذي غـذيـتـنـي وهـديـتـنــي

bukankah Engkau yang memberi aku makan dan hidayah?

ولا زلــــت مـنـانــا عــلـــيّ ومـنـعـمــا

dan memang selamanyalah Engkau yang memberi anugerah dan ni’mat itu kepadaku

عـسـى مــن لــه الإحـســان يـغـفـر زلـتــي

semoga sesiapa yang memiliki ihsan mengampunkan kesalahanku

ويـسـتــر أوزاري ومــــا قــــد تـقــدمــا

dan menutup dosa2ku dan setiap perkara yang telah lalu

فــإن تـعـف عـنــي تـعــف عـــن مـتـمـرد

sekiranya Engkau ampunkan aku, ampunkanlah dari kederhakaan

ظــلــوم غــشــوم لا يــزايـــل مـأتــمــا

kezaliman, penganiayaan yang tak pernah terpisah dariku

و إن تنـتـقـم مــنــي فـلـســت بــآيــس

dan jika Engkau membalas siksa terhadapku, aku tidak akan berputus asa

ولـــو أدخـلــوا نـفـسـي بـجــرم جـهـنـمـا

sekalipun kesemuanya memasukkan diriku bersama salahku ke dalam neraka

فصيـحـا إذا مــا كــان فـــي ذكـــر ربـــه

dia menjadi ramah ketika mengingat tuhannya

وفيما سواه في الورى كان أعجما

tetapi bila bersama yang lain di dunia ini dia membisu

 

يـقــول: حبـيـبـي أنـــت سـؤلــي وبغـيـتـي

dia berkata: Kekasih, Engkaulah harapanku

 

كـفــى بـــك للـراجـيـن ســـؤلا ومـغـنـمـا

cukuplah hanya Engkau bagi orang2 yang berharap,

harapan dan kekayaan..

أصـــــون ودادي أن يـدنــســه الـــهـــوى

kupelihara kasihku yang dicemari nafsu

 

وأحــفــظ عــهــد الــحـــب أن يـتـثـلـمـا

dan aku jaga janji kasih yang telah tercalar

فـفـي يقظـتـي شــوق وفــي غـفـوتـي مـنــى

di saat ku berjaga, aku rindu, dan di saat ku terlelap aku berharap

 

تــلاحــق خــطــوي نــشــوة وتـرنــمــا

yang selalu mengiringi langkahku; bersemangat dan berirama,

 

فـجـرمـي عـظـيـم مـــن قـديــم وحــــادث

maka dosaku adalah besar dari dulu dan kini

 

وعـفــوك يـأتــي الـعـبـد أعـلــى وأجـسـمـا

dan keampunanMu yang mendatangi hamba; meninggikan dan memuliakan (martabatnya).

 

(c.e.p) sumber:

http://downloadnasyid.blogspot.com/2008/12/muhammad-ubaid-elaika.html

 

…smile…

happening…??

assalamualaikum wbt…
kabare kengkawan? semoga bahagia bersama famili …. ameeen..
huhu…ttiba je ase nk call chaep _isabella ( gurau, k).. so, i did it…

Alhamdulillah,

orait lah no.lame dia tu…!! dpt citer mcm2 gak.. chaep baru 3minggu balik melaka lpas wat phd @ melbourne… so, Dr. Safiah lah yo… her eldest daughter, Hajar pun wat masters di Melbourne sama ngan Chaep!
teringat pernah p umah parents Chaep kt Batu Berendam…(area RTM) ngan Dr. Rozina p1sttjspm80 (UIA) n her husband sewaktu mereka menetap di Bukit Katil -area TTR 1989! Hajar masih kecik g mase tuh n baru sedar hampir 22tahun ianya berlalu… now Chaep n family menetap @ Tmn. Akasyah, Bt. Berendam – opposite Sek. Men. Munsyi Abdullah ..
Chaep: 013-6306034

tahniah Chaep & Isa sefamili!

gembira mendengar berita terkini chaep… baru tau anak bongsu hero’ (3rd – only son) Chaep dah 17 now, Jannah (2nd) @ Vancouver -econs, n her eldest – Hajar ‘s going 2get married on 16th. April ni @ Masjid Putrajaya (nikah)…

doa pengantin

so, on behalf of ’em ——-kengkawan sume;  p2sttjspm’80 dijemput memeriahkan majlis perkahwinan puteri sulung Safiah & Isa @ Dewan Serbaguna Precinct 16, Putrajaya selepas majlis akadnikah nanti ye?( 12-4pm)
amacam, korang nak serbu depa x?

jom r!

nsyaAllah..
mkasih ye 4 d invitations!

oooooOOOPPPPPPsssss!

btw, Neil @ Naili Akmal pun sok menjemput korang @ majlis makan2 kt umah dia di Ukay Heights (pl refer 2 ur fb)…on 26th.March,2011.
016-67153224 Neil
silalah ke rumah neil sok ye !
ps.  semoga citer baru kita bole dipanjangkan selepas ni, ye?

do keep in touch!

smile….

DOA UNTUK PASANGAN PENGANTIN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمـنِ الرَّحِيْمِ

اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى جعل لنا متزوجين وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ سيدنا محمد رحمة للعالمين وَعَلَى ءَالِهِ الطاهرين واصحابه الذين كالنجوم للمهتدين

Segala puji hanya untuk-Mu ya Allah yang telah menjadikan kami berpasang-pasangan. Selawat dan salam di atas junjungan kami Saiyidina Muhammad rahmat sekelian alam serta keluarga dan sahabat-sahabatnya sekelian.
Ya Allah, pada malam yang berkat ini, kami berhimpun di sini sebagai tanda kesyukuran kami atas nikmat-Mu bersempena dengan majlis perkahwinan yang diadakan oleh keluarga kedua-dua mempelai dengan selamat dan sempurna bagi pernikahan anakanda mereka.

  اَللَّهُمَّ يَا رَحِيْمُ يَا وَدُوْدُ ياذاالعرش المجيد فعال لما يريد

 Ya Allah Ya Tuhan Kami Yang telah Engkau kehendaki dan berkatilah majlis yang diadakan ini dengan keberkatan dari permulaan hingga ke akhirnya. Sesungguhnya pertemuan ini adalah dengan izinMu. Maha Sempurna, rahmatilahmajlis ini semoga ianya berjalan dengan sempurna seperti mana yang dihajati..
Ya Allah Ya Tuhan kami Yang Amat Mengasihani, limpahkanlah rahmat dan keampunanMu kepada pasangan pengantin. Kurniakanlah keduanya ketenangan, kebahagiaan dan jiwa yang tabah menghadapi setiap dugaan dan cubaan hidup berumahtangga lebih lebih lagi di akhir zaman yang penuh pancaroba ini.
 Mudah-mudahan perkongsian hidup yang dibina ini di kurniakan zuriat yang soleh dan solehah serta berkekalan hingga ke akhir hayat. Amiin Ya Rabbal A’lamin.

اَللَّهُمَّ أَلِّفْ بَيْنَ اْلعَرُوْسَيْنِ كَمَا أَلَّفْتَ بَيْنَ الْمَاءِ وَالطِّيْنِ وَ بَيْنَ آدَمَ وَحَوَّاء، وَبَيْنَ إِبْرَاهِيْمَ وَهَاجَرَ وَسَارَه، وَبَيْنَ يُوْسُفَ وَزُلَيْخَة، وَبَيْنَ أَيُّوْبَ وَرَحْمَةَ، وَبَيْنَ مُوْسَى وَصَفُوْرَه، وَبَيْنَ سُلَيْمَانَ وَبَلْقِيْس، وَبَيْنَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلَّى الله ُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَزَوْجَاتِهِ الْمُطَهَّرَاتِ رِضْوَانُ اللهِ عَلَيْهِنَّ أَجْمَعِيْنَ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ.

Ya Allah kurniakanlah restu dan kasih sayang di antara kedua pengantin ini serta eratkan hubungan keduanya sepertimana telah Engkau hubungkan di antara air & tanah, Adam & Hawa, Ibrahim & Siti Hajar, seperti Yusuf & Zulaika, Ayub & Rahmah, Musa & Safurah, Sulaiman & Puteri Balqis dan seperti Baginda Muhammad s.a.w & Khadijah.
 Ya Allah, satukanlah keduanya dalam inayah dan barakahMu. Semoga menjadi Nur ibadah yang mendambakan rahmatMu.

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ جَمْعَنَا هَذَا جَمْعًا مَرْحُوْمًا وَتَفَرُّقَنَا مِنْ بَعْدِهِ تَفَرُّقًا مَعْصُوْمًا وَلاَتَجْعَلْ فِيْنَا وَلاَ مَعَنَا شَقِيًّا وَلاَمَحْرُوْمًا يَا أَكْرَمَ اْلأَكْرَمِيْنَ.

{رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ}

وَصَلَّى الله ُ عَلى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.

credit to:

http://madrasahaliyah.blogspot.com/2009/04/doa-untuk-pasangan-pengantin.html

tQvm..

missripah s

missripah s,
kira nama yang tersebut
membawamu ke sini…

p2sttjspm80,
kira kenangan yang terpaut
mengikat persahabatan yang bertemali

mampirlah wahai teman,

bertautkan rindu ini………………………..

(telah lama kami mencari…..)

jua buat lelain yang sepi….
yang masih ingin dijejaki!
(di manakah kalian selama ini……?)

tinggalkan sesuatu di sini…
(ia paling bermakna buat kami!)

….we miss u all….
uhh2… really!

…smile…

miss u miss... hee.. smile..

suatu persoalan tentang persahabatan!

suatu persoalan tentang persahabatan,

apa pilihan kita dalam bersahabat?

samakah seperti keperluan kita sewaktu memilih pasangan hidup..?

terserah kita menyaringinya….

 

( sekadar rujukan bersama untuk meniliki hati & budi bersahabat…)

 

agar diberkatiNya jua…

….aameen….

MOTTO:

“Sudah pastilah kecintaan-KU itu untuk orang-orang yang saling ziarah menziarahi kerana AKU. Sudah pasti pula kecintaan-KU untuk orang yang saling cinta- menyintai kerana AKU, sudah pasti pula kecintaan-KU kepada orang-orang yang saling bantu-membantu kerana AKU. Juga sudah pastilah kecintaan-KU untuk orang yang saling tolong-menolong kerana AKU.”

(maksud hadith Qudsi Riwayat Ahmad dan Hakim)

“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik-baik jiran di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya”

(H.R al-Hakim)

may u find happiness along ur way….

‘Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..’

  surah al-Hujurat ayat 13:

“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan berpuak-puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih bertakwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya.’

RasuluLlah saw. bersabda,

“ Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya”

(H.R Abu Daud)

pepatah Arab mengatakan;

 “ Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”

seorang sahabat itu,

Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;

Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;

Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;

 

Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;

 

Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;

 

Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat

 

Dia mendorongmu mencapai kejayaan di sini di sana…

so;

Marilah kita bersahabat demi Allah

untuk mencari redha-NYA !!

…….ameeen……

smile!

~ smiLe ~

c&p: sahabat sejati – majalah cahaya , 2006

kelansungan di detik ini….

watch?v=MDQX8PxU2FM&feature=related

sewaktu kalam ini menari, sememangnya ia kecanggungan…

lenggok tak tersusun , langkah tak seiringan

tapi tetap hayunan langkah digerakkan…

kerana di sana ada perjanjian,

if u really care, u’ll write…

so, i try my best 2 jot something here ~

4 a wonderful friend like u…

just a simple notification :

MAY ALLAH ALWAYS IN UR MIND, HEART n ACTION…

CELEBRATE UR DAY TODAY MEANINGFULLY n TAKE GREAT CARE  b4 2MORROW’s SORROW!!

BE BLESSED…

AMEEN….

SMILE ~

 

doa2 untuk ibubapa ..

——————————————————————————–

Minimal berbakti pada orang tua kita adalah mendoakan mereka:

Apabila anak Adam wafat, putuslah amalnya kecuali tiga yaitu sodaqoh jariyah, pengajaran dan penyebaran ilmu yang dimanfaatkannya untuk orang lain, dan anak yang mendoakannya.

(HR. Muslim)

Apabila seorang meninggalkan do’a bagi kedua orang tuanya maka akan terputus rezekinya.

(HR. Ad-Dailami)

“Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah:

“Robbirhamhumaa kamaa robbayaanii shoghiiroo”

“Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil.” [Al Israa’:24]

Robbanaghfir lii wa lii waalidayya wa lilmu’miniina yawma yaquumul hisaab

Ya Tuhan kami, beri ampunlah aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat).”

[Ibrahim:14]

Robbighfir lii wa li waalidayya wa li man dakhola baytiya mu’minan wa lilmu’miniina wal mu’minaati wa laa tazidizh zhoolimiina illa tabaaro “Ya Tuhanku! Ampunilah aku, ibu bapakku, orang yang masuk ke rumahku dengan beriman dan semua orang yang beriman laki-laki dan perempuan. Dan janganlah Engkau tambahkan bagi orang-orang yang zalim itu selain kebinasaan.”

[Nuh:28]

Robbighfir lii wa li waalidayya warhamhumaa kamaa robbayaanii shoghiiroo “Ya Tuhanku! Ampunilah aku, ibu bapakku dan kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil.”

#  semoga kita dapat mengamalkan doa di mana sahaja ; setiap hari.

insyaAllah…

Aameen…..

kitab tafsir alQuran per kata

Kode MGH062 (New book)
Tafsir Quran Per Kata
Oleh Maghfirah Pustaka
harga: RM120.00

Betapa nikmat membaca al Qur’an kalau paham kata per kata dari setiap ayat seperti orangArab… Itu bukan khayalan lagi tetapi kenyataan.

“Ini akan membuat Anda mengetahui makna dan tafsir setiap kata dari ayat al-Qur’an”
DR. Hidayat Nur wahid.
Ketua MPR RI

“Tafsir Qur’an Per Kata lebih dari sekedar terjemah al-Qur’an”
KH. DR. Muslin Abdul Karim, MA
Dosen Institut llmu al-Qurtn (IIQ)

“Karya ini memudahkan kita untuk menyelami kandungan makna dalam setiap ayat”
Drs. H. Amidhan
Ketua Mill Pusat

“Tafsir Qur’an Per Kata adalah cara cepat belajar memahami al-Qur’an”
KH. DR. Ahzami Samiun Jazuli, MA
Dosen Tafsir Pasca Sarjana Universitas Islam Negeri, Jakarta

“Tafsir yang sangat mudah dan baik terutama bagi pemula dalam memahami al-Qur’an”
DR. Amir Faishol Path. MA.
Doktor bidang Tafsir

“Dengan Tafsir ini pembaca akan bisa menikmati kebenaran & keindahan al-Qur’an kata per kata “
KH. DR. Muh. Muinudinillah, MA.
Pemimpin Pon-Pes Tahfizhul Qur’an “Ibnu Abbas”, Klaten

“Sebuah tafsir yang wajib dimiliki oleh setiap Muslim yang ingin merasakan kelazatan membaca al-Quran”
Ahmad Kusyairi Suhail, MA.
Ketua Sekolah Tinggi llmu Ushuluddin “Darul Hikmah”

Tafsir Al Qur’an Per kata
dengan Asbabun Nuzul dan Terjemah Lengkap

Penerbit : Maghfirah Pustaka
Harga Istimewa : RM120-150.00

Spesifikasi
Cover : Exclusive Hard Cover
Halaman : 624 halaman
Ukuran : A4 (21 x 29,7 cm)
Percuma beg Ka’bah Cantik

Kelebihan Tafsir Qur’an Per kata:

* Tafsir ijmali (global) yang ringkas, bukan sekadar terjemah, yang disusun berdasarkan kata per kata dari setiap ayat al-Qur’an
* Mudah dibaca dan difahami, baik secara terpotong-potong kata per kata atau pun secara semua ayat per ayat.
* Disusun dengan merujuk kepada buku-buku Tafsir yang mu’tabar (diakui)
* Dilengkapi dengan Asbabun Nuzul, yang memberikan informasi tentang keadaan dan latar belakang turunnya setiap ayat.
* Dilengkapi juga dengan terjemahan Departemen Agama Indonesia.
* Tersedia 5 pilihan warna cover: merah, biru, hijau, pink dan ungu. (tergantung persediaan stok)
* Sesuai untuk hadiah kepada orang yang anda kasihi atau buah hamtaran perkahwinan.

Deskripsi
Al Qur’an ini dilengkapi dengan Asbabun Nuzul
(sebab-sebab turunnya ayat) dan Terjemah

Yang berikut ini adalah tampilan penuh satu halaman, terjemahan perkata langsung dibawah tulisan ayat. Dan terjemahan lengkapnya berada disisi kanan untuk halaman ganjil dan sisi kiri untuk halaman genap.

Apa kata ‘Ulama dan Ahli Tafsir?

“Ini akan membuat Anda mengetahui makna dan tafsir setiap kata dari ayat al-Qur’an.”
– DR. Hidayat Nur Wahid, Ketua MPR RI

“Tafsir al-Qur’an per kata ini sangat membantu untuk memudahkan pemahaman al-Qur’an yang diperlukan oleh setiap Muslim.
– Prof. DR. Ahmad Satori, Guru Besar Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta, Ketua Umum Ikatan Da’I Indonesia (IKADI)

“Karya ini memudahkan kita untuk menyelami kandungan makna dalam setiap ayat.”
– Drs. H. Amidhan, Ketua Majelis Ulama Indonesia (MUI) Pusat.

“Di zaman yang serba segera dan cepat, diperlukan juga cara belajar memahami al-Quran yang cepat. Tafsir Qur’an per kata adalah cara cepat belajar memahami al-Qur’an. Tafsir ini sangat baik digunakan untuk belajar autodidik atau diajarkan di majlis taklim dan lembaga pendidikan Islam.”
– KH. DR. Ahzami Samiun, M.A., Dosen Tafsir Pascasarjana, Univ. Islam Negeri Syarif Hidayatullah, Jakarta

“Tafsir Qur’an Per Kata ini lebih dari sekadar terjemah kosakata al-Qur’an tetapi juga merupakan tafsir ringkas yang disusun berdasarkan kosakata yang sangat membantu pembaca memahami tafsir setiap kosakata sekaligus tafsir ayat secara utuh.”
– KH. DR. Muslih Abdul Karim, M.A., Dosen Tafsir Institut Ilmu al-Qur’an (IIQ), Pimpinan Pondok Pesantren Baitul Qur’an, Depok, Jawa Barat.

“Sebuah tafsir al-Qur’an yang ringkas namun menyeluruh dengan memerhatikan aspek-aspek penafsiran. Semoga karya ini membuat pemahaman umat terhadap al-Quran semakin ‘baik dan benar.’”
– DR. Atabik Luthfi, M.A., Alumnus Fakultas Qur’an Universitas Islam Madinah, Saudi Arabia. Doktor bidang Tafsir dari University Malaya, Malaysia.

“Karya yang sangat bermanfaat dan dinanti umat untuk mempermudah pemahaman terhadap al-Qur’an. Dengan tafsir ini, pembaca yang tidak boleh bahasa Arab boleh menikmati kebenaran dan keindahan hidayah al-Quran kata per kata.”
– KH. DR. Mu’inudinillah, M.A., Pimpinan Pondok Pesantren Tahfizul Qur’an Ibnu Abbas, Klaten; Ketua Program MPI Pascasarjana UMS Surakarta

“Baru pertama kali ini saya menemukan tafsir yang sangat mudah dan baik, terutama bagi pemula dalam memahami al-Quran. Tafsir ini sungguh sangat bermanfaat bagi pembaca yang tidak faham bahasa Arab dalam memahami maksud kata per kata dari ayat-ayat al-Quran.”
– DR. Amir Faishol Fath, M.A., Doktor bidang Tafsir dari International Islami University, Islamabad, Pakistan.

“Tafsir Quran Per Kata merupakan sumbangan ilmiah terhadap al-Quran dengan merujuk kepada rujukan yang mu’tabar (diakui). Sebuah tafsir yang wajib dimiliki oleh setiap muslim yang ingin merasakan ‘lezatnya’ membaca al-Qur’an.”
– Ustadz Ahmad Khusyairi Suhail, M.A., Ketua Sekolah Tinggi Ilmu Ushuluddin ‘Darul Hikmah’

berminat??

sila komen di ruangan ini..

terimakasih.

wassalam.