tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan…

insyaAllah… sekira panjang umur, ingatan masih jelas tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan, titipan keamanan, keharmonian hati dari jauh, namun dekat buat sahabat! hadirlah, bersama nur suci mengharum: bagai ikatan dengan penjual minyak wangi yang menjelas meski tanpa bekas… terkelas! suatu waktu, jika ada ruang temu jangan lagi menunggu – cukuplah Allah bagi…

Rate this:

Nota belum bernoktah!

Nota belum bernoktah yang tercatat di sini, Adalah irama hati yang bersenandung lagi Mencari nilai diri di mata sendiri,  Menunduk malu pada Pemilik Abadi! Teraba di kepekatan malam x berbintang, Kelabu pada siang hari yang kekalutan… Amat malang dikau diri yang tidak sedar diri, Sedang cctv ajal terus mengekori tanpa henti! Wahai Pemilik Buana segala…

Rate this:

PESTA BUKU ANTARABANGSA KL (KLIBF) 2015 @ PWTC bermula esOk! (24 April – Jumaat)

YES, KLIBF’15 is BACK!! KLiBF Organised by the Ministry of Education, Malaysia through the National Book Council of Malaysia (MBKM), together with the six associations of Malaysian Book Industry and with the participation of the major players of the local book industry, KLiBF is definitely one of the major events in the global publishing calendar. Now…

Rate this:

Saranan2 amalan di bulan Rejab, jom semak!

1 REJAB, 1436h hari ini ye? huhu.. Alhamdulillah… kita diiziniNya berada di bulan haram yang disucikan ini lagi.. mudah2an kita lebih bersemangat menambah ilmu di bulan2 barakah ini agar semakin bermakna amalan2 baik yang telah dimulai atau terus membaiki amalan2 lalu berpandukan ilmu yang benar! insyaAllah.. #keutamaanmenuntutilmu# aameen.. SALAM BARAKAH RAJAB ye! ❤

Rate this:

IKIM fm

IKIM fm? tau x,  hari ini (6 Julai, 2014) genap 13 tahun IKIM fm berudara di corong2 radio di mana-mana ia boleh dijangkaui.. sekejap je rasenya tempoh 13 tahun kan? kini, siaran di IKIM fm, semakin mantap dengan pelbagai informasi bermanfaat terutamanya dalam penyaluran idea dan dakwah santai tapi menyentap lebih sejuta pendengarnya di serata…

Rate this:

HAPPY BIRTHDAY 2ME??

MASYA ALLAH..   x sangka ek hari ni , 12 Sya’aban, 1435h   adalah ulangtahun hari lahir den jugak..??  biar betul….   😀 hehe… cam kembar lak.. anyway, doakan untuk semua sekalilah ye! semoga Allah merahmati sisa usia kita yang berbaki & yang telah berlalu pergi! aameen…   SMILE YO!      

Rate this:

KLIBF ( Kuala Lumpur International Book Fair) 2014 ‘s coming!

KLIBF’14 is coming! bout seminggu je lagi.. huhu.. korang nak p x? mungkin bole plan jumpa2 di sana kan? jom r.. Acara     : KLIBF (KL International Book Fair) 2014 Tarikh    : 24 April – 4 Mei, 2014 Tempat  : PWTC Masa      : 10 pagi – 7 malam ( Isnin-Khamis ) : 10…

Rate this:

flower O flower!

tau x? hadith tentang bunga @ flower? Narrated by Shahih Muslim ( Book 027, No: 5600 ) HE, WHO IS PRESENTED WITH A FLOWER SHOULD NOT REJECT IT, FOR IT IS LIGHT TO CARRY AND PLEASANT IN ODOUR!

Rate this:

ISLAM YANG DAGANG – BERUNTUNGLAH SANG PEDAGANG!

BAGAIMANA, PERNAH DENGAR  X ISTILAH GHURABAA‘? huhu.. lambatnya saya mendengar istilah tersebut.. u ALL nak tau maksudnya, jom dengar & hayati mesej tersurat & tersiratnya di sini.. semoga perkongsian ini memanfaatkan.. aameen..

Rate this:

~ ONLY ‘U’ ~

Ya Allah, dengan kemuliaan-Mu, sayangilah aku dalam segala suasana dan kasihi aku dalam segala perkara..

Rate this:

IQra’ : Terapi Ruhani untuk Semua

jika telah memulai bacaan di peringkat awal buku Terapi Ruhani untuk Semua karya Habib Ali al-Jufri ini , pastinya diri akan tersentuh kerana dihiburkan bahawa kita yang terpaut membaca karya indah ini adalah jemputan dari Allah Tuhan Seru Sekelian Alam…. MasyaAllah… memang itulah yang sebenarnya berlaku, teman! Terkedu dan sendu di hati hanya DIA  yang…

Rate this:

perginya sukar diganti: Ustaz Fadzil Nor segar di lipatan hati & memori!

Al-Fatihah..  Genap 11 tahun kini kepulangan beliau ke rahmatullah pada 23 Jun, 2013 ini .. perginya seorang Ulamak yang sukar diganti! Almarhum Ustaz Fadzil Nor segar di lipatan hati & memori.. Ada banyak kisah menarik beliau yang low-profile ini dikongsikan bersama sebagai lambang perpaduan & keharmonian sejagat.. kisah perjuangan dan prinsip tegasnya tentang Islam yang…

Rate this:

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @ DOA HADRAT HIDHIR): Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah.. ameen.. “Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi…

Rate this:

terasa ingin mengenalimu… huhu..

pertemuan di KLIBF @ PWTC kelmarin dulu ( hari terakhir ) bukanlah kebetulan atau memang ditakdirkan.. meski sedikit kehairanan kerana namamu, dipamer di sana semacam diagungkan… tidak begitu tererat untuk membeli karya berjodol namamu kerana kejahilanku, uhhh2.. malunya.. RUMI, maaf, hanya sempat kuabadikan mutiara katamu di sini .. Alhamdulillah, foto bicaramu yang menyentuh hati menyeret…

Rate this:

KLIBF ‘s BACK!! DON’T MISS IT!

huhu… dalam sibuk2 hari penamaan calon PRU13 bermula sok;  kita janganlah terlupa untuk set a date for KLIBF@ PWTC tau.. KLIBF’13 tu bout a week after hari penamaan calon PRU13 sok (starts on 26 April’13) and ends on 5 May, 2013 (HARI MENGUNDI!) @ PWTC! Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Ministry of Education (Malaysia) in collaboration…

Rate this:

Bicara ini Demi Ilahi

Alhamdulillah, seronok tahu mengenai pelancaran buku terbaru Bicara ini Demi Ilahi karya Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) terbitan Karya Bestari Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Media Karangkraf yang telah selamat dilancarkan pada 15 April, 2013 Pelancaran tersebut adalah seiring dengan program anjuran Sinar Harian – wacana intelek – Bicara Minda yang kerap…

Rate this:

CARA MAKAN IKUT SUNNAH RASULULLAH saw.

Banyak penyakit bermula daripada penyalah-gunaan makanan seperti penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung & keracunan makanan. Diriwayatkan, Rasullulah s.a.w. tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah saw., anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan. JANGAN MAKAN: SUSU bersama DAGING; DAGING bersama IKAN; IKAN…

Rate this:

DOA BUAT AYAHBONDA…

masyaAllah.. Alhamdulillah… tertemukan doa yang amat simfonis sebentar ini… apakah kalian juga dapat  merasakan kekerdilan insan yang bergelar anak? JOM HAYATI DOA INI.. DOA UNTUK KEDUA ORANGTUA Ya Allah… Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad; hamba-Mu sekaligus rasul-Mu, dan juga teruntuk keluarganya yang suci. Istimewakanlah mereka dengan kesejahteraan-Mu, rahmat-Mu, keselamatan-Mu, dan keberkahan-Mu yang paling mulia. Dan…

Rate this:

BerSEDIAlah – PR13! hari ini 3/4/2013 dirasmi Parlimen Malaysia dibubar)

KLIK TAU: REALITI SENSASI! Alhamdulillah… akhirnya, 3April, 2013– diumumkan rasmi– Parlimen Malaysia dibubar – welcome PR13! GEMPAQ GAK.. hihi.. terkejut gak den bila Pak Najib umumkan tadi di tv.. DENGAQ HATI2, BUKAK HATI-BIAR TELITI, JAGA HATI JANGAN MATI!  😀 xcaya, bukak tv, tenet ke pape.. tgok sendirile.. hee..   Berkenaan pilihanraya di Malaysia, infonya klik di sini,…

Rate this:

EBI (Ekspo Buku Islam) 6 @ PUTRAJAYA ‘s BACK!

  JOM BERAMAI KE EBI6 BERMULA 24/2/2013! (jika belum sampai lagi semalam/kelmarin..) 😉   TARIKH: 22 FEBRUARI – 3 MAC, 2013 ( 10 HARI) TEMPAT: DEWAN CEMPAKA SARI, KOMPLEKS PERBADANAN PUTRAJAYA PRESCINT 3. MASA: 9 PAGI – 9 MALAM ( SABTU-AHAD ); : 9 PAGI – 8 MALAM ( ISNIN – JUMAAT ) Kesempurnaan Ilmu…

Rate this:

Tasbih Tangan ~

handy! portable! trendy… hee.. known yours… jom zikir..  

Rate this:

ambang 2013 di shah alam ~

ada x sesiapa yang sempat bersama di malam ‘ambang 2013 di dataran shah alam’  ? saya sendiri x berkesempatan ke sana, tapi Alhamdulillah, terasa jugak ke sana selepas mengikutinya di youtube… huhu.. u all pun bole gak review detik awal 1 januari, 2013 masihi di sini, k! ~buka minda, buka jiwa~

Rate this:

korang x ke M.A.H.A. @ M.A.E.P.S. ke?

Alhamdulillah, cuaca nampak molek pagi ni di shah alam… semoga cerah sampai ke petang.. aameeen! energetic,good 4 outing’kan? so, cadangannya ke mana ye ? I neglected my own plan nak ke MAHA pagi ni asalnya….huhu… the others r there right now!  😦 it’s not because of i don’t want to go there this time, but,…

Rate this:

Aku Cermin Shalatku ~ uhh2..malunya…

dalam banyak2 buku2 di Jakarta Bookfair bermula 17Nov, 2012 kelmarin; hati terpaut sangat dengan buku yang satu ni.. kecil tapi agak compact kandungannya.. biarpun harganya terlebih murah jika dibeli on9 upe2nya.. haha..  biarlah.. penjual di bookfair ada mengesyorkan the latest_best seller books in his collections; tapi, hati x tlioq pun … haha.. aku memilih kerana hanya…

Rate this:

welcome ~

STOP  &  SMILE, k!     THANX FOR COMIN’

Rate this:

pat SAHUR, JOM POSA 9 Zulhijjah, 1433h @ 25 Oktober,2012(posa sunat Arafah/Wukuf)!

nsyaAllah… Mahkamah Agung Arab Saudi Tetapkan Wukuf Di Arafah 25 Oktober 2012 M JOM SAHUR  PAT … DON’T MISS IT … POSA SUNAT ARAFAH 25/10/2012 (KHAMIS) – today lah..   Disunnahkan berpuasa pada hari Arafah bagi selain orang yang melakukan haji berdasarkan hadits riwayat Abu Qatadah bahwa Rasulullah shallallohu ‘alaihi wasallam bersabda, صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ أَحْتَسِبُ…

Rate this:

HALFEST 2012 ~ Ekspo Halal Terbesar Malaysia di PWTC (10-14 Oktober)

korang dah sampai x, ke EKSPO HALFEST’12 ni? huhu… MESTI PERGI TAU..!!  den lom p lai tapi dah hantaQ  3 wakil petang ni… nsyaAllah… sok2 cuba nak jenguk gak ke sana…nsyaAllah (tunggu report wakil !) 🙂 ada 700 booths pameran di sana, termasuklah di bawah ni.. (poster)… mesti teruja anak2 untuk ke HALFEST ni bila…

Rate this:

end of september ’12

Septemberku, yang penuh warna kehidupan ini bakal berlalu jua.. kepulangan & pemergian kedekatan & kejauhan kekemelutan & kelegaan… Alhamdulillah… ( kesyukuran menutup bicara! )   namun diri tiada daya & upaya, menghalang september di musim lalu: kehilangan Dewi yang  penuh cinta dijemputNya di Jumaat barokah _ selamanya…. innalillahi….. (semoga diampuni, dirahmati, dikasihi, dilindungi, diredhaiNya AyahBonda…

Rate this:

balik, pergi, pulang & ulang ~

begitulah musafir, kita berkelana segala makna:   datang kita bersebab, pergi kita bermaksud, sampai kita dijemput, pulang kita disambut…rindu kita bersahut! kita tidak sendiri, kita memandiri bukan kita jaguhan, tidak pula kita ini buruan   kita bermusafir, kita berkelana dengan segala maksud tujuan mencari sinar diri; mendokong visi  & misi Ilahi!   permudahkanlah O Tuhan,…

Rate this:

suku abad hanyalah angka ~

masih tercari & mencari makna simpulan suatu ikatan di bawah naungan kasih ILahi tanpa sempadan “BAITI _ JANNATI“ PERKENANKANLAH O TUHAN!! IRHAMNA, YA WADOOD, IRHAMNA, YA HALIIM, IRHAMNA, YA RAHIIM… AMEEN… 13th September, 2012 HAVE A GREAT BLESSED BIRTHDAY, NEEM! ALWAYS ALLAH WITH U… AMEEN… ~smile~

Rate this:

kembali ~

Ahlan wa Sahlan, ya RAMADHAN KAREEM! watch?v=RaeS-DDl6Qw&feature=relate DR ASRI-MASA BERLALU BEGITU PANTAS RAMADHAN KEMBALI LAGI..MZK MAAF DAKU , ye!! SMILE.. HAPPY BLESSED FRIDAY, aLL  … ameen~

Rate this:

sya’aban ~

Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuahu, dia berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda yang maksudnya: “Manakala masuk bulan Syaaban, sucikan dirimu dan perbaiki niatmu.” (kitab Durratun Nasihin menyebutkan sebuah hadis berkenaan sabda Rasulullah Saw.) :  “Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala…

Rate this:

20 rejab, 1433h TODAY!

Great minds discuss ideas. Average minds discuss events.. Small minds discuss people……… When you can’t change the direction of the wind ~ adjust your sails…. smile …

Rate this:

LATEST (UPDATES): debat ptptn (kj vs rafizi) menJADI juGaK!! ~

ALHAMDULILLAH,   TERMAKBUL GAK NIAT MURNI KARANGKRAF YANG INGIN MEREALISASIKAN WACANA INTELEK – DEBAT PTPTN ANTARA KJ & RAFIZI…   (SEBENARNYA RAMAI YANG TERUJA UNTUK MENYAKSIKAN DEBAT PANAS INI SEHINGGA TELAH MENEMPA CUTI / FLIGHT AWAL UNTUK MEMERIAHKAN MAJLIS INI TETAPI TERKILAN KERANA IANYA DITUNDA DI SAAT TERAKHIR….)   WALAUBAGAIMANAPUN IANYA TERUNGKAP & MENJADI REALITI…

Rate this:

Rejab bulan Allah – bulan Palestine & bulan Solat’ ~

hah, nmpak x bulan malam ni?? udah masuk malam ke 26 jamadil akhir, 1433h pun sekarang nii… nsyaAllah, 4 hari lagi akan muncul sinar 1 Rejab, 1433h (selasa : 22Mei, 2012)… teruja lak… memasuki bulan2 mulia Rejab, Sya’aban & Ramadhan…ibarat membeli tiket ke syurga… ??? ameen… رجب شهر الله ، وشعبان شهري ، ورمضان شهر…

Rate this:

alfatihah buat guru2ku… SALAM HARI GURU…

~ SALAM HARI GURU BUAT GURU PERTAMA TERCINTA:  AYAHBONDA ~  ::GURU2 PERMATAHATIKU::   yang_MENGENALKAN DAKU AKAN ILMU MENGENAL PENCIPTA.. MEMBELAI, MENDIDIK, MENGASIHI TANPA DIPINTA… TIADA TERBALASKAN KETULUSAN KALIAN  ……SEGALANYA….. ….SELAMANYA…. ILAHI, AMPUN, RESTU & RIDHAILAH GURU2KU SEKELIANNYA.. KE FIRDHAUSMU!!! ….AaMEEN….   SALAM HARI GURU BUAT SETIAP INSAN YANG MENGAJARKAN APA YANG DIKETAHUINYA KEPADA MEREKA YANG…

Rate this:

sttj- where it all begins….

@@@ di sini segala bermula ~ sttj yang masih terpahat di hati nostalgia kenakalan alam persekolahan yang bermula segalanya di sini… TERIMAKASIH STTJ!!   YES,   STTJ ~ WHERE IT ALL BEGINS!!!     lagu sekolah – sttj bergerak STTJ SEKOLAH KAMI BAGAIKAN PELITA ILMU MELALUI TEKNOLOGI BERGERAK MAJU AMALKANLAH NILAI MURNI PADA NUSA TABUR…

Rate this:

hari ini,(29 Feb) ~ dalam tahun lompat (2012)

zaman sekolah dolu2 aku sering confused berkenaan ‘tahun lompat’ ni.. hehe.. sebab utama rasanya kerana kurang penjelasan @ penekanan dari pihak guru sendiri… tapi bentuk soalan yang tricky’ biasanya akan keluar semasa peperiksaan (especially in maths!).. uwahhh…uhh2… selalu tercalar’ full marks sebab kantoi’ bab ni… pada zaman anak-anak sekolah sekarang ni pun dirasakan masih sama…

Rate this: