tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan…

insyaAllah… sekira panjang umur, ingatan masih jelas tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan, titipan keamanan, keharmonian hati dari jauh, namun dekat buat sahabat! hadirlah, bersama nur suci mengharum: bagai ikatan dengan penjual minyak wangi yang menjelas meski tanpa bekas… terkelas! suatu waktu, jika ada ruang temu jangan lagi menunggu – cukuplah Allah bagi…

Rate this:

MALAM NISFU SYA’ABAN malam ini ye?

Malam Nisfu Sya’aban malam ini ye? Dah ready ke u ALL?? report card nak kena submit masuk maghrib t?? uhh2.. malunya… btw, masih ada sedikit g waktu berharga untuk menghitung diri & prestasi.. jom kita usahakan our fully submission is just for HIM… don’t ever giving-up… let’s utilize ALL d Best yang tersisa kita punya……

Rate this:

Bulan Sya’aban yang sering dilalaikan pengisiannya?

betulkah demikian, Bulan Syaaban yang sering dilalaikan pengisiannya? naudzubillahi… JOM HAYATI KHUTBAH JUMAAT mengenai Sya’aban~ semoga bermanfaat jua! sepatutnya, Syaaban adalah pemangkin Rejab kita; anjakan rindu ke Ramdhan! Wah, sudah masuk hari ke 2 @ 3 Sya’aban 1436h hari ini, dan marilah kita menceriakan hidup dengan keberkatan bulan Sya’ban! indahnya Islam! Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata: Rasulullah…

Rate this:

saya telah ke KLIBF tadi, anda bila lagi?

🙂 Alhamdulillah.. saya telah sampai ke KLIBF@pwtc sejak pagi tadi bout 10am! huhu.. dapatlah parking dalam bangunan pwtc tu walaupun dah sebok dengan kenderaan termasuk bas sekolah dan pengunjung di sekitarnya.. teruja gak.. first day dah macam ni… sok2, weekend terlebih lah lagi, kan? so, dinasihatkan sume yang berhajat mengelak kesesakan ke KLIBF 2015 supaya…

Rate this:

PESTA BUKU ANTARABANGSA KL (KLIBF) 2015 @ PWTC bermula esOk! (24 April – Jumaat)

YES, KLIBF’15 is BACK!! KLiBF Organised by the Ministry of Education, Malaysia through the National Book Council of Malaysia (MBKM), together with the six associations of Malaysian Book Industry and with the participation of the major players of the local book industry, KLiBF is definitely one of the major events in the global publishing calendar. Now…

Rate this:

Ekspo Buku Islam 2015 @ Precinct 3, Kompleks Perbadanan PutraJaya

Sedang mencari info tentang  Ekspo Buku Islam 2015 ye? huhu.. Jangan risau… it’s coming s00n ~ ESOK, 27 Februari ~ EBI’15 bermula di Putrajaya! (sumber facebook!) wallahu’alam… jumpa iklan ni jugak masa search image @ google.. http://www.putrajaya.gov.my/m_community/events/ekspo_buku_islam_putrajaya Tarikh: 27 Februari, 2015 – 8 Mac, 2015 ( same date cam JIBF le..) Tempat: Dewan Cempaka Sari, Kompleks…

Rate this:

Bicaranya tidak terhenti setakad ini, demi Bicaranya Demi Ilahi!

Bicaranya tidak terhenti setakad ini, demi Bicaranya Demi Ilahi! Ya, Pasti… Bicaranya tidak terhenti setakad ini, demi Bicara ini Demi Ilahi.. dalam pengsan, dia masih mampu bangkit bertahajjud; sedang yang sedar masih terhinggut2 x terkejut.?? Astaghfirullah al adziim.. sungguh terasa akan kehilangan; bila Murabbi Ummah menemui Tuhannya http://www.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/33827-solat-jenazah-di-masjid-tok-guru-10-pagi-esok “TERUSkan Perjuangan SAYA selepas saya tiada”

Rate this:

12 Februari, 2015 : Jemputan2 Allah! Masya Allah!

Innalillahi wainna ilaihi raji’un.. Allahummaghfirlahu warhamhu wa ‘afihi wa’fu ‘anhu wa akrim nuzulahu wa wassi’ madkhalahu, waj’ali al-jannata maswahu. Berita Harian Online melaporkan tentang pemergian Datuk Hasbullah Awang, 63 tahun – meninggal ketika dalam rawatan di IJNKL pada jam 12.20 tengahari tadi akibat komplikasi jantung. Beliau yang dirawat di IJN sejak 4 Februari lalu adalah seorang pengulas…

Rate this:

O Jumaat!

~UNTUKMU LELAKI ~ ~ ANDAI KAU TAHU ~ ‘sejuknya hati melihatmu berlari’ merembat kasih di rumahNya sesama berhimpun menghamba sujud hanya padaNya yang ESA dalam kepirukan arus masa & debu kota berburu mengatasi detik yang cemburu berteleku bersepadu; penuh rindu ~ aduhai dikau lelaki… ikatlah diri dengan rumah Pemilik Hakiki ( biar terserlah peribadi Mukmin…

Rate this:

LATEST info kengkawan jauh…

huhu.. Latest info kengkawan jauh… sapo tuh? korang nak tau contact baru terkini p2sttjspm80 & gambo depa, silalah latest info : today 21 nov, 2014, ye! hehe.. baru dapat ( agak terlewat.. ) perkembangan depa ni.. sok, 22/11/14 depa nak merantau semula.., so, bole lah contact yang berkenaan jika x keberatan.. hee.. moh kita serbu klia sok,…

Rate this:

Bertandang semula ke Cameron Highlands selepas 30tahun++++

Semasa cuti umum di awal bulan ini, akhirnya, dapatlah juga mengimbas kenangan lampau di zaman remaja kita di p2sttj kembali setelah saya bertandang ke CH lagi bersama famili…!! (huhu.. hujan lebat sejak? solat Jumaat pada tengahari itu…) Alhamdulillah, reda jugak hujan selepas kami selesai menjamak taqdim solat di Masjid Tanah Rata (lembab sangat nak menyampai…

Rate this:

KLIBF o KLIBF!

innalillahi… hampir jam 12 tgh tadi, kami memang telah masuk ke kawasan PWTC untuk acara ke KLIBF’14 hajatnya..  rempuh jugak kesesakan jalan untuk ke KL dari hala Damansara pada waktu tu… tapi, belum kesampaian masuk ke dalam bangunan PWTC untuk acara PBAKL’14! banyak bas berderet parking menghalang laluan masuk ke kawasan parking di dalam PWTC…

Rate this:

IKHLAS dalam Beribadah kepada ALLAH

Awal setiap amalan adalah niat; mutu kiraan ilmu, amalan dan penghayatan adalah IKHLAS! Di mataNya, mungkin terhapus ibadah selain niat ikhlas untukNya, rahmat Nya pula melebihi segala kerana ikhlas pendamping ihsan… justeru, mari kita berburu mencari identiti ikhlas dalam diri; apakah perisainya kita miliki? Allahumma Ya Allah… ( tanpaMU, siapalah kami? ) mudah2an, perkongsian ini…

Rate this:

Jakarta Islamic Book Fair (JIBF) 2014

Alhamdulillah, sempat juga  kami kunjungi Jakarta Islamic Book Fair (JIBF) 2014 yang bertempat di Istora Senayan pada hari pembukaannya  , Jumaat (28 Feb, 2014) ; iaitu selepas menyertai lawatan akademik ke Rumah Sehat Terpadu @Dompet Dhuafa’ di Bogor di paginya. Walaupun sampai di JIBF hampir jam 6 petang waktu Indonesia (Malaysia: 5pm) tapi syukurlah keadaan di…

Rate this:

masya Allah…

terpana aku, mendengar khabar yang bukan bualan biasa menerokai paksi cerita yang bikin syahdu jiwa & terkesima airmata yang bukan paksa ~ namun mesra! ALLAHUMMAGHFIR LAHU WARHAMHU WA ‘AAFIHI WA’FU ‘ANHU WA AKRIM NUZULAHU WA WASSI’ MUDKHALAHU WAGHSILHU BILMAA`I WATS TSALJI WAL BARADI WA NAQQIHI MINAL KHATHAAYAA KAMAA NAQQAITATS TSAUBAL ABYADLA MINAD DANASI WA ABDILHU DAARAN…

Rate this:

Selamat Kembali ke PangkuanNya, wahai Sifu Hasly Husin

Pagi semalam, saya amat terkejut  & terharu setelah mengetahui hampir sebulan lepas upenya ( meninggal pada 30 Ogos, 2013 /Friday) pemergian EN.HASLY HUSIN bekas pensyarah ITM [sewaktu suka-suka belajar Eastern / Western Cookery (EWC) short course dulu di Shah Alam (1997/8)] ke rahmatullah – selepas menjenguk rakan2 Puan Artinah ( my lecturer gak mase EWC…

Rate this:

ISLAM YANG DAGANG – BERUNTUNGLAH SANG PEDAGANG!

BAGAIMANA, PERNAH DENGAR  X ISTILAH GHURABAA‘? huhu.. lambatnya saya mendengar istilah tersebut.. u ALL nak tau maksudnya, jom dengar & hayati mesej tersurat & tersiratnya di sini.. semoga perkongsian ini memanfaatkan.. aameen..

Rate this:

IQra’ : Terapi Ruhani untuk Semua

jika telah memulai bacaan di peringkat awal buku Terapi Ruhani untuk Semua karya Habib Ali al-Jufri ini , pastinya diri akan tersentuh kerana dihiburkan bahawa kita yang terpaut membaca karya indah ini adalah jemputan dari Allah Tuhan Seru Sekelian Alam…. MasyaAllah… memang itulah yang sebenarnya berlaku, teman! Terkedu dan sendu di hati hanya DIA  yang…

Rate this:

di mana harus bermula…??

ya, di mana harus bermula…?? agak canggung jugak sebab lama tidak mencatat di sini ~ kesibukan atau mungkin tidak berkesempatan.. wallahu’alam.. c’est la vie ~ banyak peristiwa terjadi, pelbagai pengalaman ditempuhi, bermacam hal yang ditangani… semuanya mewarnai kehidupan kerdilku.. ada suka, duka dan ngeri, gembira dan tragedi.. ada pertemuan..ada perpisahan, ada kelahiran baru & juga…

Rate this:

Ahlan wa sahlan, Ya Rajab 1434h!

Alhamdulillah, esok 1 RAJAB, 1434h! Malam ini bermula malam pertama Rajab (tonite?) ( 5 malam barakah )yang sedang dinanti penuh rindu oleh sang pencinta kalbu! Malam penyucian yang diberkahi – JOM PERBAHARUI NIAT, ILMU, AMAL & IMAN dengan CEPUMAS ini! memasuki bulan2 mulia Rejab, Sya’aban & Ramadhan…ibarat membeli tiket ke syurga… ??? Banyak hadis Rasulullah…

Rate this:

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @ DOA HADRAT HIDHIR): Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah.. ameen.. “Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi…

Rate this:

4 Mei, 2013 : hari terakhir KLIBF @ PWTC!

MAKLUMAN: HARI INI ( SABTU: 4MEI, 2013 ) ADALAH HARI TERAKHIR KLIBF @ PWTC! (sepatutnya tamat esok – jadual asal 5/5/2013) so, JOM, P KLIBF @ PWTC hari ini..  JANGAN TERLEWAT lak, t…  sebab; PARKING  DEKAT2 bese2nye udey FULLY OCCUPIED .. coz, Malaysian loves last minute bargains very2 much… ELAKKAN~KESESAKAN… & PILIH UNDI TEPAT & BIJAK di hari PRU13 ; ESOK (5.5.2013)…..

Rate this:

Bicara ini Demi Ilahi

Alhamdulillah, seronok tahu mengenai pelancaran buku terbaru Bicara ini Demi Ilahi karya Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) terbitan Karya Bestari Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Media Karangkraf yang telah selamat dilancarkan pada 15 April, 2013 Pelancaran tersebut adalah seiring dengan program anjuran Sinar Harian – wacana intelek – Bicara Minda yang kerap…

Rate this:

DOA BUAT AYAHBONDA…

masyaAllah.. Alhamdulillah… tertemukan doa yang amat simfonis sebentar ini… apakah kalian juga dapat  merasakan kekerdilan insan yang bergelar anak? JOM HAYATI DOA INI.. DOA UNTUK KEDUA ORANGTUA Ya Allah… Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad; hamba-Mu sekaligus rasul-Mu, dan juga teruntuk keluarganya yang suci. Istimewakanlah mereka dengan kesejahteraan-Mu, rahmat-Mu, keselamatan-Mu, dan keberkahan-Mu yang paling mulia. Dan…

Rate this:

Kisah Nenek Si Pemungut Daun:

aduhai diri yang kerdil, bagaimanakah diri tatkala tersua dengan mereka yang berumur lanjut…?? tentu terhiris juga perasaan pabila kita melihat memana kelibat warga emas yang seolah merempat di tempat-tempat yang sepatutnya bukan tumpuan mereka lagi bersama kedhaifan diri… semoga Kisah Nenek Si Pemungut Daun yang dikongsi ini dapat menilai diri kita & mereka dengan terlebih…

Rate this:

wahai anak kesayanganku..

  “Wahai anak kesayanganku, dirikanlah solat, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang amat besar dan penting untuk dilakukan”. [Luqman 31: 17] Ibnu Abbas ra. berkata: Nabi saw. bersabda: Allah ta’ala berfirman: “Sesungguhnya Aku hanya…

Rate this:

EKSPO SELANGKAH KE UiTM 2013 (23&24 MAC, 2013)

MESTI RAMAI YANG TERNANTI-NANTI KEDATANGAN EKSPO SELANGKAH KE UiTM’13 ini, terutamanya bakal-bakal siswa/i ; termasuklah ayah-bonda & famili masing-masing.. SILALAH DATANG BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN MUSIM PERMOHONAN BAGI KEMASUKAN AKADEMIK TERDEKAT @ UNTUK MENGETAHUI TERLEBIH LANJUT MENGENAI UiTM & KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN BERSERTA SYARAT KELAYAKAN KEMASUKAN.. ENTRI ADALAH TOTALLY GRATIS! 😉 Ekspo Selangkah Ke UiTM 2013    …

Rate this:

passport renewal on9 masih lembap!

hah, korang pernah x cuba laguuu niii… hoho…ngatkan rock upenya ca_ca_haru_biru…, u knOw… ……ngeh….. just nak share something weird ngan u all … mana tau korang pun tergerak nak renew pape on9  someday t ‘an? x salah mencuba, even kalu u all g kat IMI pun bole wat kat kiosk machine renewal passport tu gak…

Rate this:

PROMOSI : ALQURAN PERKATA & INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT (STOK TERHAD)

BERMINAT x NAK BELI aLQURAN PERKATA (1) & INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT (2) DENGAN HARGA LESS DARI KLIBF (PESTA BUKU ANTARABANGSA !!   NAPE, X CAYA?? HARGA PROMOSI KAMI : (RM48 – RM97 =RM145 SAHAJA UNTUK 2BUKU)!! CEPAT, STOK TERAMAT TERHAD!! KOMEN & TINGGALKAN CONTACT : TEL. NO. @ EMAIL ADD. UNTUK PESANAN… HARGA MEMBER JE…..

Rate this:

nice knowing u all… :D

my tenet tenat… haha.. so xleh on9 sllu.. so, i switch on 2 texting kt hp mraba2, kalu xjmp speks… huhu.. tpaksa r bli sim bru sbb yg lmo sume dh xpired! i sms mis, fred n skodeng mis’s opis, msgg fb rhmah unt mntk no. bru  dia kok ada tp dbtau msih guna no.lmo……

Rate this:

Tasbih Tangan ~

handy! portable! trendy… hee.. known yours… jom zikir..  

Rate this:

welcome home, missripah s!

Alhamdulillah..   MISSRIPAH S. is BACK!    Subhanallah..she’s coming on this barokah Friday~like aina!! I feel TOUCHED! THANK U, ALLAH for this BEST EVER GIFTED FRIDAY on my b/day.. ( huhu.. tuo doh, tp lom smp 1/2 ye, bad! k3..) SMILE, all..

Rate this:

19 PERISTIWA di 10 MUHARRAM, tahukah anda?

MENGENANGI ~ 10 MUHARRAM @ ASSYURA: APAkah sekadar hari atau tersembunyi pelbagai indikasi? renungkan & ambillah iktibar & rebutlah peluang sedaya berkesempatan…. nsyaAllah.. antara 19 PERISTIWA BERSEJARAH ISLAM 10 muharram yang tercatat dalam kitab Mukasyafatul Qulub inisiatif Imam al-Ghazali iaitu : (1) Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala’. (2) Diterima taubat Nabi Adam a.s. (3) Dicipta Adam a.s. (4)…

Rate this:

REMINDER: Things should do on Assyura’s Day!

Asyura diambil dari perkataan ‘ASYARAH’ dalam bahasa Arab yang bermaksud 10 (sepuluh). Jadi Hari Asyura itu bermakna hari yang kesepuluh bulan Muharam! Ia merupakan hari agung yang amat digalakkan berpuasa, bersolat, berzikir dan mengerjakan amalan sunat lain seperti: puasa sunat hari assyura  mandi awal pagi serta niat mandi sunat assyura pakai celak solat sunat assyura 4 rakaat (…

Rate this:

posa sunat 9 & 10 muharram (assyura) : tuntutan, kelebihan & ganjaran

Seafdhal-afdhal puasa selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang diharamkan (Muharram). Seafdhal-afdhal solat selepas solat fardhu ialah solat malam.   kisah sirahnya KLIK di sini…   اَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سُئِلَ عَنْ صِيَامِ يَوْمِ عَاشُوْرَاءَ فَقَالَ : يُكَفِّرُ السَّنَةَ الْمَاضِيَّةَ “Bahawasanya Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam ditanya tentang puasa Assyura, maka Baginda saw.bersabda:…

Rate this:

welcome ~

STOP  &  SMILE, k!     THANX FOR COMIN’

Rate this:

end of september ’12

Septemberku, yang penuh warna kehidupan ini bakal berlalu jua.. kepulangan & pemergian kedekatan & kejauhan kekemelutan & kelegaan… Alhamdulillah… ( kesyukuran menutup bicara! )   namun diri tiada daya & upaya, menghalang september di musim lalu: kehilangan Dewi yang  penuh cinta dijemputNya di Jumaat barokah _ selamanya…. innalillahi….. (semoga diampuni, dirahmati, dikasihi, dilindungi, diredhaiNya AyahBonda…

Rate this:

balik, pergi, pulang & ulang ~

begitulah musafir, kita berkelana segala makna:   datang kita bersebab, pergi kita bermaksud, sampai kita dijemput, pulang kita disambut…rindu kita bersahut! kita tidak sendiri, kita memandiri bukan kita jaguhan, tidak pula kita ini buruan   kita bermusafir, kita berkelana dengan segala maksud tujuan mencari sinar diri; mendokong visi  & misi Ilahi!   permudahkanlah O Tuhan,…

Rate this:

kesanimbungan ramadhan ~ rebutlah bonus puasa 6 syawaL pulak!!

HAPPY EID MUBARAK… macamana? bagi mereka yang merasakan kelazatan ramadhan akan memulai puasa sunat 6 syawal ini secepatnya di hari raya ke-2 (syawal) lagi, meski lambakan rezeki halal dibebaskan menikmatinya di siang hari kembali… insyaAllah.. kerinduan melepas ramadhan yang baru sahaja berlalu sedikit-sebanyak terubat dengan kehadiran puasa sunat 6hari di syawal mubarak pula yang jika…

Rate this:

kembali ~

Ahlan wa Sahlan, ya RAMADHAN KAREEM! watch?v=RaeS-DDl6Qw&feature=relate DR ASRI-MASA BERLALU BEGITU PANTAS RAMADHAN KEMBALI LAGI..MZK MAAF DAKU , ye!! SMILE.. HAPPY BLESSED FRIDAY, aLL  … ameen~

Rate this:

mendekatLah…

wahai hati, mendekatlah… bawakan semua gelisah & kalutmu dengan penuh kedhaifan – kekerdilan seorang hamba penuh sedar: memohon ampun &  hidayat merempat taubat & rahmat sebelum terlambat… kembaliLah, ke haribaanNya yang punya segala : tagihkan ketulusan sesungguhnya ~   hanya DIA  SAHAJA PEMILIK; yang SEBENAR2 PENILIK…. tumpuan hamba2Nya! mendekatLah…. nanti dikau selamat, …..BERKAT….   sabda…

Rate this:

semalam di pwtc

Alhamdulillah… sampai gak ke pesta buku KLIBF’12 di pwtc sebelum solat jumaat semalam & beransur pulang sebelum asar! gggrrrrh… jauh giler parking kete – terpaksa seberang sungai n nek jjambat nak ke pwtc, walhal masa masuk parking tu masih banyak ruang kosong lagi tapi depa wat sekatan lak.. pak guard kate banyak lagi parking lots…

Rate this: