Salam Eidul Fitri 1437h!

assalaam wbt. Saya mengambil peluang ini memohon kemaafan dari kalian atas segala ketelanjuran bicara dan sikap sepanjang perkenalan di sini.. Harap sudi juga dihalalkan segala bentuk perkongsian ilmu yang disentap tanpa rela.. uhh2x.. sekadar niat pengamatan diri untuk semua.. MAAF ZAHIR BATIN, k! EID MUBARAK! EID MUBARAK! wassalaam wbt. #1Syawal,1437h=6Julai,2016(Khamis)  

Rate this:

eh, betul ke ni?

ahah, pernah dengar x kabo ni lately? eh, betul ke ni?? gapo ye??? haha.. sOnYuum dulu.. 😀 hee.. bukan apo2 ..cuma ‘tang kisah kat bawah ni… bole caya kah? Mulai 1 oktober 2015 semua salinan/cabutan rekod samada kelahiran@kematian@kad pengenalan akan dinaikan dari rm5 ke rm50..mane2 yg belum update sijil terutama sijil kelahiran@kematian yg dulu2 ……

Rate this:

semalam..

semalam.. ya, sepatutnya diungkapkan semalam tapi tidak semalam, hanya di hari ini yang bukan semalam, kenangan tersentap. haha.. saja je menakal semalam yang bukan hari ini, sementara menanti buah hati akan sampai dua jam lagi.. huhu.. terik mentari menanti teksi yang jarang lalu di situ, bosan menunggu akan ke mana hendak kutuju? Alhamdulillah, akhirnya berhenti juga…

Rate this:

tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan…

insyaAllah… sekira panjang umur, ingatan masih jelas tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan, titipan keamanan, keharmonian hati dari jauh, namun dekat buat sahabat! hadirlah, bersama nur suci mengharum: bagai ikatan dengan penjual minyak wangi yang menjelas meski tanpa bekas… terkelas! suatu waktu, jika ada ruang temu jangan lagi menunggu – cukuplah Allah bagi…

Rate this:

MAAF ZAHIR BATIN, ye awak!

assalaam wbt. Maafkan saya, ye kengkawan.. di atas segala ketelanjuran bahasa & budibicara juga tingkahlaku yang mungkin telah, sedang & akan mengguris rasa selama persahabatan kita.. samada sengaja atau sebaliknya.. saya hanyalah insan kerdil & dhaif yang selalu lalai berbuat dosa terlebih kepada Sang Maha Pencipta.. di hari baik, bulan baik terutamanya di hari Malam…

Rate this:

MALAM NISFU SYA’ABAN malam ini ye?

Malam Nisfu Sya’aban malam ini ye? Dah ready ke u ALL?? report card nak kena submit masuk maghrib t?? uhh2.. malunya… btw, masih ada sedikit g waktu berharga untuk menghitung diri & prestasi.. jom kita usahakan our fully submission is just for HIM… don’t ever giving-up… let’s utilize ALL d Best yang tersisa kita punya……

Rate this:

JOM, it’s Sya’aban !

JOM, it’s Sya’aban again… ceriakan Sya’aban dengan perbaiki amalan & perbanyakkan kesyukuran! tingkatkan istighfar ~ pemutih kehidupan!! it’s still available… Don’t miss it, my dear! ..

Rate this:

saya telah ke KLIBF tadi, anda bila lagi?

🙂 Alhamdulillah.. saya telah sampai ke KLIBF@pwtc sejak pagi tadi bout 10am! huhu.. dapatlah parking dalam bangunan pwtc tu walaupun dah sebok dengan kenderaan termasuk bas sekolah dan pengunjung di sekitarnya.. teruja gak.. first day dah macam ni… sok2, weekend terlebih lah lagi, kan? so, dinasihatkan sume yang berhajat mengelak kesesakan ke KLIBF 2015 supaya…

Rate this:

PESTA BUKU ANTARABANGSA KL (KLIBF) 2015 @ PWTC bermula esOk! (24 April – Jumaat)

YES, KLIBF’15 is BACK!! KLiBF Organised by the Ministry of Education, Malaysia through the National Book Council of Malaysia (MBKM), together with the six associations of Malaysian Book Industry and with the participation of the major players of the local book industry, KLiBF is definitely one of the major events in the global publishing calendar. Now…

Rate this:

Saranan2 amalan di bulan Rejab, jom semak!

1 REJAB, 1436h hari ini ye? huhu.. Alhamdulillah… kita diiziniNya berada di bulan haram yang disucikan ini lagi.. mudah2an kita lebih bersemangat menambah ilmu di bulan2 barakah ini agar semakin bermakna amalan2 baik yang telah dimulai atau terus membaiki amalan2 lalu berpandukan ilmu yang benar! insyaAllah.. #keutamaanmenuntutilmu# aameen.. SALAM BARAKAH RAJAB ye! ❤

Rate this:

Hati sebagai Wadah

Masya Allah… alangkah kerdilnya diri bila berdepan dengan cabaran keimanan masakini..?? Hati sebagai wadah untuk selamat di sini, di sana! Apakah hati kita ini terjamin selamat untuk sisa-sisa hidup kita yang masih berbaki lagi? Ya Allah, padaMu kami memohon padaMu kami meminta, kerana Engkau Maha Pemberi kerana Engkau Maha Pengasih lagi Amat Pengasihani! irhamna, Ya…

Rate this:

:: SUPIR kali ini ::

Supir kali ini adalah sekadar nota perjalanan yang melewati kenangan dalam kelainannya.. Alhamdulillah.. terpanggil mencatat sesuatu di sini tentang Pak Supir Blue Bird yang sempat dikenali sepanjang perjalanan pulang dari JIBF’15 @ Istora Gelora Bung Karno, Senayan ke Bandara CGK. Pak Supir ini fasih Englishnya dan tidak canggung jugak berbahasa Indonesia! biasanya, supir-supir yang pernah…

Rate this:

Ekspo Buku Islam 2015 @ Precinct 3, Kompleks Perbadanan PutraJaya

Sedang mencari info tentang  Ekspo Buku Islam 2015 ye? huhu.. Jangan risau… it’s coming s00n ~ ESOK, 27 Februari ~ EBI’15 bermula di Putrajaya! (sumber facebook!) wallahu’alam… jumpa iklan ni jugak masa search image @ google.. http://www.putrajaya.gov.my/m_community/events/ekspo_buku_islam_putrajaya Tarikh: 27 Februari, 2015 – 8 Mac, 2015 ( same date cam JIBF le..) Tempat: Dewan Cempaka Sari, Kompleks…

Rate this:

Bicaranya tidak terhenti setakad ini, demi Bicaranya Demi Ilahi!

Bicaranya tidak terhenti setakad ini, demi Bicaranya Demi Ilahi! Ya, Pasti… Bicaranya tidak terhenti setakad ini, demi Bicara ini Demi Ilahi.. dalam pengsan, dia masih mampu bangkit bertahajjud; sedang yang sedar masih terhinggut2 x terkejut.?? Astaghfirullah al adziim.. sungguh terasa akan kehilangan; bila Murabbi Ummah menemui Tuhannya http://www.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/33827-solat-jenazah-di-masjid-tok-guru-10-pagi-esok “TERUSkan Perjuangan SAYA selepas saya tiada”

Rate this:

12 Februari, 2015 : Jemputan2 Allah! Masya Allah!

Innalillahi wainna ilaihi raji’un.. Allahummaghfirlahu warhamhu wa ‘afihi wa’fu ‘anhu wa akrim nuzulahu wa wassi’ madkhalahu, waj’ali al-jannata maswahu. Berita Harian Online melaporkan tentang pemergian Datuk Hasbullah Awang, 63 tahun – meninggal ketika dalam rawatan di IJNKL pada jam 12.20 tengahari tadi akibat komplikasi jantung. Beliau yang dirawat di IJN sejak 4 Februari lalu adalah seorang pengulas…

Rate this:

Solat Dhuha buat hati yang tidak lalai

Solat Dhuha dilakukan pada waktu Dhuha iaitu pada saat matahari naik lebih kurang sepenggalahan (istiwak). Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah 8 rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan oleh 2 rakaat. :عن أبي هريرة رضي الله عنه قال : أو صاني خليلي بثلاثة صيام أيام من…

Rate this:

O Jumaat!

~UNTUKMU LELAKI ~ ~ ANDAI KAU TAHU ~ ‘sejuknya hati melihatmu berlari’ merembat kasih di rumahNya sesama berhimpun menghamba sujud hanya padaNya yang ESA dalam kepirukan arus masa & debu kota berburu mengatasi detik yang cemburu berteleku bersepadu; penuh rindu ~ aduhai dikau lelaki… ikatlah diri dengan rumah Pemilik Hakiki ( biar terserlah peribadi Mukmin…

Rate this:

sekejap je masa pantas berlalu…

Practice as if you are the worst, perform as if you are the best! Rabu & Khamis minggu ni sebok sikit ke hari anugerah sekolah anak.., tidaklah secemerlangan mana tapi, Alhamdulillah.. sempat jugak upenya dia naik ke pentas untuk sekolah pagi-petang, bagi tahun akhir persekolahan primari nya.. bukan tidak bersyukur di atas apa yang diperolehi,…

Rate this:

smile

 S.M.I.L.E. 😀 hee.. rindu ke? haha.. agak lama jugak x mencoret di sini.. sibuk sikit kot.. hee.. sebenarnya, ada banyak perkara jugak nak dicatatkan, tetapi bila dilewatkan niat asal tu~menjadi hampir x menjadi pula! huhu.. banyak kisah yang telah berlaku ye … tragedi  MH17(tapi saya seronok mendengar khabar cerita tentang pilotnya) masyaAllah.. beruntung sungguh insan2 yang…

Rate this:

Doa Qunut Nazilah:

Ketika umat Islam ditimpa bala-bencana @ musibah seperti wabak penyakit, ketakutan, penindasan, peperangan amat dikhususkan (sunat) kita membaca Doa Qunut Nazilah sebagai salah-satu senjata ampuh bagi menghadapi saat-saat genting tersebut. Doa ini tidak dibaca untuk situasi selain berkenaan. Qunut ini pernah dibacakan oleh Rasulullah saw. ketika kejadian pembunuhan beramai-ramai 60 orang penghafaz al-Quran, selama sebulan…

Rate this:

IQRA’_ NUZUL al_QURAN

Kisah Perang Badar Al-Kubra (terjadi pada 17 Ramadhan tahun ke 2 Hijrah, ketika umat Islam pertama kali melaksanakan puasa Ramadhan) amat sinonim dengan peristiwa Nuzul al-Quran yang diraikan di negara kita. Kini, tarikh 17 Ramadhan tergolong sebagai cuti umum di Malaysia mengambilkira kepentingan Islam sebagai agama rasmi di negara ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat,…

Rate this:

IKIM fm

IKIM fm? tau x,  hari ini (6 Julai, 2014) genap 13 tahun IKIM fm berudara di corong2 radio di mana-mana ia boleh dijangkaui.. sekejap je rasenya tempoh 13 tahun kan? kini, siaran di IKIM fm, semakin mantap dengan pelbagai informasi bermanfaat terutamanya dalam penyaluran idea dan dakwah santai tapi menyentap lebih sejuta pendengarnya di serata…

Rate this:

HAPPY BIRTHDAY 2ME??

MASYA ALLAH..   x sangka ek hari ni , 12 Sya’aban, 1435h   adalah ulangtahun hari lahir den jugak..??  biar betul….   😀 hehe… cam kembar lak.. anyway, doakan untuk semua sekalilah ye! semoga Allah merahmati sisa usia kita yang berbaki & yang telah berlalu pergi! aameen…   SMILE YO!      

Rate this:

Bertandang semula ke Cameron Highlands selepas 30tahun++++

Semasa cuti umum di awal bulan ini, akhirnya, dapatlah juga mengimbas kenangan lampau di zaman remaja kita di p2sttj kembali setelah saya bertandang ke CH lagi bersama famili…!! (huhu.. hujan lebat sejak? solat Jumaat pada tengahari itu…) Alhamdulillah, reda jugak hujan selepas kami selesai menjamak taqdim solat di Masjid Tanah Rata (lembab sangat nak menyampai…

Rate this:

PESTA BUKU ANTARABANGSA KL’14 @ PWTC (ESOK)!

PBA’14 @ KLIBF @ PWTC KL SOK, BERMULA : Kuala Lumpur International Book Fairs bertemakan “Buku Menjana Kepintaran Kreatif” sempena Pesta Buku Antarabangsa pada tahun 2014 ini, yang berlansung selama 11 hari di PWTC. This 33rd Kuala Lumpur International Book Fairs will be started from 24th April 2014 to 4th May 2014 at Dewan Tun Hussein On, Dewan Tun Dr. Ismail, Dewan…

Rate this:

KLIBF ( Kuala Lumpur International Book Fair) 2014 ‘s coming!

KLIBF’14 is coming! bout seminggu je lagi.. huhu.. korang nak p x? mungkin bole plan jumpa2 di sana kan? jom r.. Acara     : KLIBF (KL International Book Fair) 2014 Tarikh    : 24 April – 4 Mei, 2014 Tempat  : PWTC Masa      : 10 pagi – 7 malam ( Isnin-Khamis ) : 10…

Rate this:

Surau Al-Ansar, Lorong Kiri 5, Keramat Jaya, KL

cadangan untuk ke EBI’14 di Putrajaya petang semalam tidak kesampaian ~ innalillahi…sebaliknya kami menukar hala ke Kay Ell pula menjelang senjanya! Alhamdulillah, sempat berjemaah solat maghrib di Surau Al-Ansar, di Lorong Kiri 5, Keramat Jaya akhirnya. just on time! ada perkara menarik tentang Surau Al- Ansar ini yang hendak dikongsi. Surau yang bersederhana besar ini memikat…

Rate this:

EKSPO BUKU ISLAM @ PUTRAJAYA P3 ( 28/2/2014 – 9/3/2014)

Neem, kita rasa, awaklah orang pertama yang mewakili kami ke P3 untuk ke Ekspo Buku Islam @ Putrajaya kali ni ‘kan? almaklum le, warga Putrajaya… (huhu.. kami terlewat tahu tang EBI’14, ni pun baru je tahu selepas kawan kak long mengajaknya ke sana @ hari terakhir lak tuu.. nape x sound awal kat kami??)   😦…

Rate this:

MAS KUL/PEK(BEIJING) – MH370 MISSING?

 ….إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ… لاحول ولا قوة إلا بالله العلي العظيم Innalillahi wa inna ilaihi raji’un..  lahaulawala……….adziim.. kita dikejutkan dengan berita gempaq ini di awal pagi 8 Mac, 2014 (Sabtu), pastinya keprihatinan All 1 Malaysia umumnya; dan famili/ kenalan yang terlibat khususnya; sedang berdebar menunggu perkembangan berita MAS MH370 ke Beijing dari KLIA yang tidak…

Rate this:

Jakarta Islamic Book Fair (JIBF) 2014

Alhamdulillah, sempat juga  kami kunjungi Jakarta Islamic Book Fair (JIBF) 2014 yang bertempat di Istora Senayan pada hari pembukaannya  , Jumaat (28 Feb, 2014) ; iaitu selepas menyertai lawatan akademik ke Rumah Sehat Terpadu @Dompet Dhuafa’ di Bogor di paginya. Walaupun sampai di JIBF hampir jam 6 petang waktu Indonesia (Malaysia: 5pm) tapi syukurlah keadaan di…

Rate this:

VIRUS domam DENGGI~ BERWASPADAlah!

Berwaspadalah, VIRUS DENGGI bawakan oleh nyamuk aedes! anda mungkin target berikutnya… naudzubillahi… hehe.., takut ke? Nyamuk aedes penyebar virus demam denggi!

Rate this:

masya Allah…

terpana aku, mendengar khabar yang bukan bualan biasa menerokai paksi cerita yang bikin syahdu jiwa & terkesima airmata yang bukan paksa ~ namun mesra! ALLAHUMMAGHFIR LAHU WARHAMHU WA ‘AAFIHI WA’FU ‘ANHU WA AKRIM NUZULAHU WA WASSI’ MUDKHALAHU WAGHSILHU BILMAA`I WATS TSALJI WAL BARADI WA NAQQIHI MINAL KHATHAAYAA KAMAA NAQQAITATS TSAUBAL ABYADLA MINAD DANASI WA ABDILHU DAARAN…

Rate this:

1 Muharram, 1435h = 5 November, 2013

assalaam wbt. bagaimana, telah bersediakah untuk explore 1435h selepas berlabuh tirai asar; 4 Nov, 2013 (Isnin) nanti? sudahkah merenung & menghisab waktu2 yang berlalu pergi sebelum tamat 1434h menjelang maghrib hari ini? ya,  HIJRAH ADALAH DETIK PERMULAAN KEPADA PERUBAHAN… AYUH, mari2lah teman.. kita buru kejayaan abadi yang ALLAH redhai..!!! (masih belum terlambat lagi… insya Allah..)…

Rate this:

Selamat Kembali ke PangkuanNya, wahai Sifu Hasly Husin

Pagi semalam, saya amat terkejut  & terharu setelah mengetahui hampir sebulan lepas upenya ( meninggal pada 30 Ogos, 2013 /Friday) pemergian EN.HASLY HUSIN bekas pensyarah ITM [sewaktu suka-suka belajar Eastern / Western Cookery (EWC) short course dulu di Shah Alam (1997/8)] ke rahmatullah – selepas menjenguk rakan2 Puan Artinah ( my lecturer gak mase EWC…

Rate this:

Jualan Gudang Karangkraf Terbesar (4-6 Okt, 2013)

BERSEDIA ! JUALAN GUDANG BUKU2 KARANGKRAF TERBESAR menanti hari..  hampir seminggu je g.. haha… jangan x p lak.. lugiii….!! Istimewa untuk semua penggemar buku, JANGAN KETINGGALAN MERENTAP PELUANG CEPUMAS KARANGKRAF YANG BUKAN SELALU NII.. hehe.. MESTI DATANG, tau..!

Rate this:

Menghidupkan Ramadhan Kareem ikut wasiat Khutbah Rasulullah saw.

mencari panduan kaedah berpuasa sesebaiknya?? JOM, hayatilah mesej khutbah wasiat Rasulullah saw. pada 30 Sya’aban lalu! Semoga sempat kita perbaiki niat, amalan dan tindakan menjadi Muslim yang terlebih baik dari semalam… InsyaAllah.. aameen.. KHUTBAH RASULULLAH SAW. pada 30 SYA’ABAN( MENJELANG RAMADHAN ) : “Wahai manusia! Sungguh telah datang pada kalian bulan Allah dengan membawa berkah…

Rate this:

perginya sukar diganti: Ustaz Fadzil Nor segar di lipatan hati & memori!

Al-Fatihah..  Genap 11 tahun kini kepulangan beliau ke rahmatullah pada 23 Jun, 2013 ini .. perginya seorang Ulamak yang sukar diganti! Almarhum Ustaz Fadzil Nor segar di lipatan hati & memori.. Ada banyak kisah menarik beliau yang low-profile ini dikongsikan bersama sebagai lambang perpaduan & keharmonian sejagat.. kisah perjuangan dan prinsip tegasnya tentang Islam yang…

Rate this:

Maafkan saya, maafkan saya, maafkan saya, ya!!

uhh2… maafkan saya ye, kerana buat awak tertunggu di sacc siang tadi selama hampir 5 jam… sian awak! x sangka xde ssapa yang free nak p sacc hari ahad ni untuk jumpa2.. atau setidaknya contact awak memaklumkan ketidakhadiran mereka seawalnya di fb atau messaging di hp ke pape… saya rasa sangat bersalah sebab saya yang…

Rate this:

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @ DOA HADRAT HIDHIR): Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah.. ameen.. “Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi…

Rate this:

terasa ingin mengenalimu… huhu..

pertemuan di KLIBF @ PWTC kelmarin dulu ( hari terakhir ) bukanlah kebetulan atau memang ditakdirkan.. meski sedikit kehairanan kerana namamu, dipamer di sana semacam diagungkan… tidak begitu tererat untuk membeli karya berjodol namamu kerana kejahilanku, uhhh2.. malunya.. RUMI, maaf, hanya sempat kuabadikan mutiara katamu di sini .. Alhamdulillah, foto bicaramu yang menyentuh hati menyeret…

Rate this:

4 Mei, 2013 : hari terakhir KLIBF @ PWTC!

MAKLUMAN: HARI INI ( SABTU: 4MEI, 2013 ) ADALAH HARI TERAKHIR KLIBF @ PWTC! (sepatutnya tamat esok – jadual asal 5/5/2013) so, JOM, P KLIBF @ PWTC hari ini..  JANGAN TERLEWAT lak, t…  sebab; PARKING  DEKAT2 bese2nye udey FULLY OCCUPIED .. coz, Malaysian loves last minute bargains very2 much… ELAKKAN~KESESAKAN… & PILIH UNDI TEPAT & BIJAK di hari PRU13 ; ESOK (5.5.2013)…..

Rate this: