10 Nasihat (wasiat) Imam Shafie:

https://youtu.be/GM_rqeCi_qs 10 Nasihat Imam Syafie: SEBELUM Imam Syafie pulang ke rahmatullah,beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya seperti berikut: Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh (10) perkara. PERTAMA: HAK KEPADA DIRI. Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada. KEDUA:…

Rate this:

Salam Eidul Fitri 1437h!

assalaam wbt. Saya mengambil peluang ini memohon kemaafan dari kalian atas segala ketelanjuran bicara dan sikap sepanjang perkenalan di sini.. Harap sudi juga dihalalkan segala bentuk perkongsian ilmu yang disentap tanpa rela.. uhh2x.. sekadar niat pengamatan diri untuk semua.. MAAF ZAHIR BATIN, k! EID MUBARAK! EID MUBARAK! wassalaam wbt. #1Syawal,1437h=6Julai,2016(Khamis)  

Rate this:

apa kata anda?

ahah, cer tengok kat bawah ni dan komen, tau? apa kata anda? setuju ke? camno ngan yang gambo satu lagi kat bawah ni? betui ke?? awak pilih yang mane? mana lebih power; bluetooth ke wifi? hihiik.. suka-suka jer.. sonyuum lah sikit!!

Rate this:

Sonyuum yo!

hee.. SONYUUM YO!! SMILING IS INFECTIOUS… The Smile Starter : Smiling makes you happy When you are feeling blue. When someone smiled at me today, I started smiling too. I passed around the corner And someone saw me grin. When he smiled, I realized I’d passed it on to him. I thought a lot about…

Rate this:

tersendu bila terkenangkanmu…

tersendu bila terkenangkanmu…   seringkalinya aku lupa, betapa banyak nikmatNya yang tidak terhitung telah dikurnia tapi masih lagi aku alpha mengucap syukur tanda terimakasih, sedang ramai lagi di belakangku menata tangis, mendupang doa menghitung duka, menitip lara… mengharap belas ihsanMu, Ya Rabb.. Hinanya aku; bila tidak menyukai rezeki pemberianMU, aku teringat pada Baginda Muhammad ﷺ yang…

Rate this:

Taraweeh Makkah 1436h @ 2015 Ramadhan

silakan klik ke http://www.haramain.info untuk maklumat info solat teraweeh dan sekitarnya lively! https://www.youtube.com/watch?v=KbywgzCYdxk Di tahun-tahun kebelakangan ini, sering terdapat masjid-masjid utama di Malaysia, amnya, mengundang imam-imam favorit Haramain untuk memeriahkan Ramadhan kita di tanah air; selain menambah feel‘ seakan berada di tanah suci sewaktu menunaikan solat berjemaah di negara kita, seminimalnya… pasti, terubat sedikit kerinduan…

Rate this:

Nota belum bernoktah!

Nota belum bernoktah yang tercatat di sini, Adalah irama hati yang bersenandung lagi Mencari nilai diri di mata sendiri,  Menunduk malu pada Pemilik Abadi! Teraba di kepekatan malam x berbintang, Kelabu pada siang hari yang kekalutan… Amat malang dikau diri yang tidak sedar diri, Sedang cctv ajal terus mengekori tanpa henti! Wahai Pemilik Buana segala…

Rate this:

Saranan2 amalan di bulan Rejab, jom semak!

1 REJAB, 1436h hari ini ye? huhu.. Alhamdulillah… kita diiziniNya berada di bulan haram yang disucikan ini lagi.. mudah2an kita lebih bersemangat menambah ilmu di bulan2 barakah ini agar semakin bermakna amalan2 baik yang telah dimulai atau terus membaiki amalan2 lalu berpandukan ilmu yang benar! insyaAllah.. #keutamaanmenuntutilmu# aameen.. SALAM BARAKAH RAJAB ye! ❤

Rate this:

Ahlan wa sahlan, Ya Rajab 1434h!

Alhamdulillah, esok 1 RAJAB, 1434h! Malam ini bermula malam pertama Rajab (tonite?) ( 5 malam barakah )yang sedang dinanti penuh rindu oleh sang pencinta kalbu! Malam penyucian yang diberkahi – JOM PERBAHARUI NIAT, ILMU, AMAL & IMAN dengan CEPUMAS ini! memasuki bulan2 mulia Rejab, Sya’aban & Ramadhan…ibarat membeli tiket ke syurga… ??? Banyak hadis Rasulullah…

Rate this:

MAKLUMAN: MEGA REUNION STTJ ’13

Assalaam..wbt. & selamat sejahtera buat semua bekas pelajar STTJ, Seremban, Negeri 9. Majlis Mega Reunion STTJ’13 Tempat:  Sekolah Teknik Tuanku Jaafar, Seremban, Negeri 9 Tarikh: 11 Mei, 2013 (1 REJAB, 1434H ) AGENDA UTAMA: 2.30 p.m. – Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Bekas Pelajar STTJ di Bilik Mesyuarat STTJ 8.00 p.m. – Majlis Makan Malam Mega Reunion Alumni…

Rate this:

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @ DOA HADRAT HIDHIR): Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah.. ameen.. “Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi…

Rate this:

terasa ingin mengenalimu… huhu..

pertemuan di KLIBF @ PWTC kelmarin dulu ( hari terakhir ) bukanlah kebetulan atau memang ditakdirkan.. meski sedikit kehairanan kerana namamu, dipamer di sana semacam diagungkan… tidak begitu tererat untuk membeli karya berjodol namamu kerana kejahilanku, uhhh2.. malunya.. RUMI, maaf, hanya sempat kuabadikan mutiara katamu di sini .. Alhamdulillah, foto bicaramu yang menyentuh hati menyeret…

Rate this:

4 Mei, 2013 : hari terakhir KLIBF @ PWTC!

MAKLUMAN: HARI INI ( SABTU: 4MEI, 2013 ) ADALAH HARI TERAKHIR KLIBF @ PWTC! (sepatutnya tamat esok – jadual asal 5/5/2013) so, JOM, P KLIBF @ PWTC hari ini..  JANGAN TERLEWAT lak, t…  sebab; PARKING  DEKAT2 bese2nye udey FULLY OCCUPIED .. coz, Malaysian loves last minute bargains very2 much… ELAKKAN~KESESAKAN… & PILIH UNDI TEPAT & BIJAK di hari PRU13 ; ESOK (5.5.2013)…..

Rate this:

KLIBF ‘s BACK!! DON’T MISS IT!

huhu… dalam sibuk2 hari penamaan calon PRU13 bermula sok;  kita janganlah terlupa untuk set a date for KLIBF@ PWTC tau.. KLIBF’13 tu bout a week after hari penamaan calon PRU13 sok (starts on 26 April’13) and ends on 5 May, 2013 (HARI MENGUNDI!) @ PWTC! Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Ministry of Education (Malaysia) in collaboration…

Rate this:

Bicara ini Demi Ilahi

Alhamdulillah, seronok tahu mengenai pelancaran buku terbaru Bicara ini Demi Ilahi karya Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) terbitan Karya Bestari Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Media Karangkraf yang telah selamat dilancarkan pada 15 April, 2013 Pelancaran tersebut adalah seiring dengan program anjuran Sinar Harian – wacana intelek – Bicara Minda yang kerap…

Rate this:

CARA MAKAN IKUT SUNNAH RASULULLAH saw.

Banyak penyakit bermula daripada penyalah-gunaan makanan seperti penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung & keracunan makanan. Diriwayatkan, Rasullulah s.a.w. tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah saw., anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan. JANGAN MAKAN: SUSU bersama DAGING; DAGING bersama IKAN; IKAN…

Rate this:

DOA BUAT AYAHBONDA…

masyaAllah.. Alhamdulillah… tertemukan doa yang amat simfonis sebentar ini… apakah kalian juga dapat  merasakan kekerdilan insan yang bergelar anak? JOM HAYATI DOA INI.. DOA UNTUK KEDUA ORANGTUA Ya Allah… Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad; hamba-Mu sekaligus rasul-Mu, dan juga teruntuk keluarganya yang suci. Istimewakanlah mereka dengan kesejahteraan-Mu, rahmat-Mu, keselamatan-Mu, dan keberkahan-Mu yang paling mulia. Dan…

Rate this:

BerSEDIAlah – PR13! hari ini 3/4/2013 dirasmi Parlimen Malaysia dibubar)

KLIK TAU: REALITI SENSASI! Alhamdulillah… akhirnya, 3April, 2013– diumumkan rasmi– Parlimen Malaysia dibubar – welcome PR13! GEMPAQ GAK.. hihi.. terkejut gak den bila Pak Najib umumkan tadi di tv.. DENGAQ HATI2, BUKAK HATI-BIAR TELITI, JAGA HATI JANGAN MATI!  😀 xcaya, bukak tv, tenet ke pape.. tgok sendirile.. hee..   Berkenaan pilihanraya di Malaysia, infonya klik di sini,…

Rate this:

Kisah Nenek Si Pemungut Daun:

aduhai diri yang kerdil, bagaimanakah diri tatkala tersua dengan mereka yang berumur lanjut…?? tentu terhiris juga perasaan pabila kita melihat memana kelibat warga emas yang seolah merempat di tempat-tempat yang sepatutnya bukan tumpuan mereka lagi bersama kedhaifan diri… semoga Kisah Nenek Si Pemungut Daun yang dikongsi ini dapat menilai diri kita & mereka dengan terlebih…

Rate this:

wahai anak kesayanganku..

  “Wahai anak kesayanganku, dirikanlah solat, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang amat besar dan penting untuk dilakukan”. [Luqman 31: 17] Ibnu Abbas ra. berkata: Nabi saw. bersabda: Allah ta’ala berfirman: “Sesungguhnya Aku hanya…

Rate this:

bermula di hati ~

indah sungguh pertemuan yang menyatu: MasyaAllah SubhanAllah.. Alhamdulillah, ALLAHU AKBAR!! ~ bermula di hati ~ satu hala menuju ikhlas: berperang nafsu mengangkat tulus, menebarkan sayap ilmu… bermulanya di hati, kalian berkelana ke serata alam; menawan salaam, di bumi ALLAH Islam mesti diangkat!! terimakasih saudara2ku.. semoga Allah membalas TERBAIK usaha kalian!

Rate this:

Karnival Karangkraf ’13 berulang lagi ~

Jangan ketinggalan ke Karnival Karangkraf di Shah Alam bermula 1-3 FEBRUARI, 2013 nanti ye! Pekarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf No. 1, Jalan Renggam 15/5, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor Membarakan Jiwa dan Minda @Karnival Karangkraf 2013! Peta ke Karnival Karangkraf di sini:

Rate this:

Ayat 46: Surah alKahfi

Semua kita akan berhitungan dengan segala kurniaanNya yang dipinjamkan di dunia ini –  barangkali kita menyukai sesuatu tapi ianya padah bagi kita dan sebaliknya; mungkin apa yang kita perlekehkan kini adalah alat yang menghampirkan kita kepadaNya… mari sesama kita prakira tindakan yang telah kita lalui selama ini – apakah ianya mendekatkan kita ke pintu syurga…

Rate this:

Tasbih Tangan ~

handy! portable! trendy… hee.. known yours… jom zikir..  

Rate this:

do u like apples?

hoho… APPLES, anyone? stay healthy with these simple tips, k! which apples do you prefer? EPAL ~ DOKTOR SEMULAJADI? Banyak hasil kajian menunjukkan bahawa epal sangat besar manfaatnya: 1) Menurunkan kolesterol darah 2) Menurunkan tekanan darah 3) Menstabilkan gula darah 4) Meningkatkan high density lipoprotein (HDL=kolesterol baik) 5) Membunuh virus infeksi 6) Mengurangkan selera makan…

Rate this:

ambang 2013 di shah alam ~

ada x sesiapa yang sempat bersama di malam ‘ambang 2013 di dataran shah alam’  ? saya sendiri x berkesempatan ke sana, tapi Alhamdulillah, terasa jugak ke sana selepas mengikutinya di youtube… huhu.. u all pun bole gak review detik awal 1 januari, 2013 masihi di sini, k! ~buka minda, buka jiwa~

Rate this:

QIBLA : SET & FACE YOURS RIGHTLY!!

LOCATE YOURS RIGHTLY!!     “Dan dari mana saja engkau keluar (untuk shalat), maka hadapkanlah mukamu ke arah Masjidil Haram (Ka’bah), dan sesungguhnya perintah berkiblat ke Ka’bah itu adalah benar dari Tuhanmu. Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali lalai akan segala apa yang kamu lakukan.” (QS. Al-Baqarah 149) “Baitullah (Ka’bah) adalah Qiblat bagi orang-orang di dalam…

Rate this:

MALAYSIA ISLAMIC BOOK FAIR @ PWTC (21-23DISEMBER’12)

    ada x ssapa yang dah sampai ke  Pameran Buku Islam di PWTC hari ini?   huhu… berhajat gak nak pergi tapi hari ini agak sibuk sikit, mungkin esok atau lusa (hari penutup _ 23/12/2012 Ahad), nsyaAllah… harap2 dapatlah menjenguk ke Islamic BookFair di Legar Putra & Tun Dr Ismail Hall, Tun Hussein Onn..   …

Rate this:

11 Disember, 2012 ~ bermulanya AgroFest di Shah Alam ~

Kebanyakan warga Shah Alam bercuti umum di hari Selasa ini bersempena Hari Keputeraan (Birthday’s) Sultan Selangor! Agrofest Selangor juga bermula hari ini (10 pagi- jam 10 malam) di Stadium Shah Alam , Seksyen 13, (kawasan parking _sekitar pasar tani) ! Ada pelbagai acara menarik disediakan, so, silalah ke Shah Alam yo! hehe… den sempat terjah…

Rate this:

korang x ke M.A.H.A. @ M.A.E.P.S. ke?

Alhamdulillah, cuaca nampak molek pagi ni di shah alam… semoga cerah sampai ke petang.. aameeen! energetic,good 4 outing’kan? so, cadangannya ke mana ye ? I neglected my own plan nak ke MAHA pagi ni asalnya….huhu… the others r there right now!  😦 it’s not because of i don’t want to go there this time, but,…

Rate this:

Aku Cermin Shalatku ~ uhh2..malunya…

dalam banyak2 buku2 di Jakarta Bookfair bermula 17Nov, 2012 kelmarin; hati terpaut sangat dengan buku yang satu ni.. kecil tapi agak compact kandungannya.. biarpun harganya terlebih murah jika dibeli on9 upe2nya.. haha..  biarlah.. penjual di bookfair ada mengesyorkan the latest_best seller books in his collections; tapi, hati x tlioq pun … haha.. aku memilih kerana hanya…

Rate this:

~ c’est la vie ~

  tik-tok, tik-tok… selepas final exam’12… merdeka kononnya anak2 sekolah (rendah terutamanya..); markah xsiappun lagi cikgu tanda – mereka dah mula memonteng bosan giler… p sekolahpun cam xde guna… belajar tidak lagi – cikgu kata bole bawa mainan? ikut suka…  musim jamuan kelas la yang paling depa suka… dera ibubapa suh masak mende2 ..hee.. xpun…

Rate this:

welcome ~

STOP  &  SMILE, k!     THANX FOR COMIN’

Rate this:

pat SAHUR, JOM POSA 9 Zulhijjah, 1433h @ 25 Oktober,2012(posa sunat Arafah/Wukuf)!

nsyaAllah… Mahkamah Agung Arab Saudi Tetapkan Wukuf Di Arafah 25 Oktober 2012 M JOM SAHUR  PAT … DON’T MISS IT … POSA SUNAT ARAFAH 25/10/2012 (KHAMIS) – today lah..   Disunnahkan berpuasa pada hari Arafah bagi selain orang yang melakukan haji berdasarkan hadits riwayat Abu Qatadah bahwa Rasulullah shallallohu ‘alaihi wasallam bersabda, صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ أَحْتَسِبُ…

Rate this:

2012/2013 posa2 sunat ‘CHECKLIST’… udey ke lom?

ramadhan almubarak telahpun berlalu, dan kelansungan ibadah serupanya bolehlah diteruskan melalui posa2 sunat yang tidak kurang pahalanya jika dilakukan dengan penuh ikhlas dan sebaik mungkin…nsyaAllah.. ngat, ibadah posa hanyalah kerana Allah untuk meraih ridhaNya…  aamiiin.. so, meh kita scan check-list posa2 sunat  2012/13, yang masih berbaki, k… (dari awal syawal, 1433h – 30 syaaban, 1434h!…

Rate this:

HALFEST 2012 ~ Ekspo Halal Terbesar Malaysia di PWTC (10-14 Oktober)

korang dah sampai x, ke EKSPO HALFEST’12 ni? huhu… MESTI PERGI TAU..!!  den lom p lai tapi dah hantaQ  3 wakil petang ni… nsyaAllah… sok2 cuba nak jenguk gak ke sana…nsyaAllah (tunggu report wakil !) 🙂 ada 700 booths pameran di sana, termasuklah di bawah ni.. (poster)… mesti teruja anak2 untuk ke HALFEST ni bila…

Rate this:

end of september ’12

Septemberku, yang penuh warna kehidupan ini bakal berlalu jua.. kepulangan & pemergian kedekatan & kejauhan kekemelutan & kelegaan… Alhamdulillah… ( kesyukuran menutup bicara! )   namun diri tiada daya & upaya, menghalang september di musim lalu: kehilangan Dewi yang  penuh cinta dijemputNya di Jumaat barokah _ selamanya…. innalillahi….. (semoga diampuni, dirahmati, dikasihi, dilindungi, diredhaiNya AyahBonda…

Rate this:

balik, pergi, pulang & ulang ~

begitulah musafir, kita berkelana segala makna:   datang kita bersebab, pergi kita bermaksud, sampai kita dijemput, pulang kita disambut…rindu kita bersahut! kita tidak sendiri, kita memandiri bukan kita jaguhan, tidak pula kita ini buruan   kita bermusafir, kita berkelana dengan segala maksud tujuan mencari sinar diri; mendokong visi  & misi Ilahi!   permudahkanlah O Tuhan,…

Rate this:

kesanimbungan ramadhan ~ rebutlah bonus puasa 6 syawaL pulak!!

HAPPY EID MUBARAK… macamana? bagi mereka yang merasakan kelazatan ramadhan akan memulai puasa sunat 6 syawal ini secepatnya di hari raya ke-2 (syawal) lagi, meski lambakan rezeki halal dibebaskan menikmatinya di siang hari kembali… insyaAllah.. kerinduan melepas ramadhan yang baru sahaja berlalu sedikit-sebanyak terubat dengan kehadiran puasa sunat 6hari di syawal mubarak pula yang jika…

Rate this: