Solat Tasbih & keutamaannya..

Solat sunat Tasbih ini amat dianjurkan dilakukan pada setiap malam / minggu – Jumaat / bulan / tahun / atau paling kurang dan setidak2nya sekali seumur hidup!! Masya Allah.. hebatkan pelawaan Allah buat kita semua bagi meraih keampunanNya?? terbuka pada setiap masa – terutamanya melalui solat sunat Tasbih yang dilakukan secara ikhlas …. SubhanAllah.. Dinamakan […]

Rate this:

Salam Eidul Fitri 1437h!

assalaam wbt. Saya mengambil peluang ini memohon kemaafan dari kalian atas segala ketelanjuran bicara dan sikap sepanjang perkenalan di sini.. Harap sudi juga dihalalkan segala bentuk perkongsian ilmu yang disentap tanpa rela.. uhh2x.. sekadar niat pengamatan diri untuk semua.. MAAF ZAHIR BATIN, k! EID MUBARAK! EID MUBARAK! wassalaam wbt. #1Syawal,1437h=6Julai,2016(Khamis)  

Rate this:

Solat Tasbih & keutamaannya..

Solat sunat Tasbih ini amat dianjurkan dilakukan pada setiap malam / minggu – Jumaat / bulan / tahun / atau paling kurang dan setidak2nya sekali seumur hidup!! Masya Allah.. hebatkan pelawaan Allah buat kita semua bagi meraih keampunanNya?? terbuka pada setiap masa – terutamanya melalui solat sunat Tasbih yang dilakukan secara ikhlas …. SubhanAllah.. Dinamakan…

Rate this:

2016 my Ramadhan’s remarks

huhu.. bukan apa, sekadar mencatat kenangan, mencoret peristiwa supaya esok tidak lupa ~ bisa dikenang lelama… memori posa di musim ini (yang separuh telah terhutang kini!)..  begitulah, kesayangan … ;D special cuti kurniaan Ilahi.. jangan jealous, k! MasyaAllah laquwwata illa billah! Rencana Allah Baik, Dia mengetahui yang terbaik buat hamba kerdil ini.. Apa sahaja yang…

Rate this:

13 Sya’aban, 1438h today!

Nisfu Sya’aban bermula masuknya maghrib 21 MEI, 2016 (malam esok), ye? huhu.. dah sedia ke? posa x hari ni, sok & lusa (13, 14 & 15 Sya’aban) @ hari putih?

Rate this:

Ahlan Wasahlan, wa Marhaban Bikum, ya Ukhti Tim!

Alhamdulillah… cer teka sapo ni?? huhu.. Berita gembira , kemunculan Tim setelah sekian lamanya kami mencari.. Terdengar desus daripada Naai melalui mesejnya tadi, wah, Nickey dah dapat jejaki geng Pilah  tuu..!! X sabar nak tau… Pl. Share lah ngan kami ye awak.. Bolehkah Tim joining our next gathering this 12th September, 2015? Please do, okay?…

Rate this:

Raye Day~

huhu.. i raye @ my own kampung yesterday! huhu.. smpai gak hjat walau smp a bit lewat! bertolak bout 3pm fo kmman on 2nd rye n smp mlka bout 3pagi (3rd rye!)… kesian kNgah sorang je yg mndu! jzkk. opqrst…..xyz, banyak kesah rye thun ni… i.A. lpang2 t den smbung citer kat sni lg! penat…

Rate this:

tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan…

insyaAllah… sekira panjang umur, ingatan masih jelas tiada lagi di sini, tapi kekal di hati mendoakan, titipan keamanan, keharmonian hati dari jauh, namun dekat buat sahabat! hadirlah, bersama nur suci mengharum: bagai ikatan dengan penjual minyak wangi yang menjelas meski tanpa bekas… terkelas! suatu waktu, jika ada ruang temu jangan lagi menunggu – cukuplah Allah bagi…

Rate this:

PESTA BUKU ANTARABANGSA KL (KLIBF) 2015 @ PWTC bermula esOk! (24 April – Jumaat)

YES, KLIBF’15 is BACK!! KLiBF Organised by the Ministry of Education, Malaysia through the National Book Council of Malaysia (MBKM), together with the six associations of Malaysian Book Industry and with the participation of the major players of the local book industry, KLiBF is definitely one of the major events in the global publishing calendar. Now…

Rate this:

Saranan2 amalan di bulan Rejab, jom semak!

1 REJAB, 1436h hari ini ye? huhu.. Alhamdulillah… kita diiziniNya berada di bulan haram yang disucikan ini lagi.. mudah2an kita lebih bersemangat menambah ilmu di bulan2 barakah ini agar semakin bermakna amalan2 baik yang telah dimulai atau terus membaiki amalan2 lalu berpandukan ilmu yang benar! insyaAllah.. #keutamaanmenuntutilmu# aameen.. SALAM BARAKAH RAJAB ye! ❤

Rate this:

Tazkirah Ramadhan: Doa Mustajab di bulan Ramadhan

Jom, review memaksimakan amalan & doa di bulan Ramadhan! Timbal balik posisi diri… usah berputus-asa dari rahmat Allah Yang Maha Luas.. perbaiki ilmu / amalan… MAAF ZAHIR BATIN 😀 25 Ramadhan, 1435H @ 23 Julai, 2014 (Rabu)

Rate this:

Ahlan wa sahlan, Ya Rajab 1434h!

Alhamdulillah, esok 1 RAJAB, 1434h! Malam ini bermula malam pertama Rajab (tonite?) ( 5 malam barakah )yang sedang dinanti penuh rindu oleh sang pencinta kalbu! Malam penyucian yang diberkahi – JOM PERBAHARUI NIAT, ILMU, AMAL & IMAN dengan CEPUMAS ini! memasuki bulan2 mulia Rejab, Sya’aban & Ramadhan…ibarat membeli tiket ke syurga… ??? Banyak hadis Rasulullah…

Rate this:

MAKLUMAN: MEGA REUNION STTJ ’13

Assalaam..wbt. & selamat sejahtera buat semua bekas pelajar STTJ, Seremban, Negeri 9. Majlis Mega Reunion STTJ’13 Tempat:  Sekolah Teknik Tuanku Jaafar, Seremban, Negeri 9 Tarikh: 11 Mei, 2013 (1 REJAB, 1434H ) AGENDA UTAMA: 2.30 p.m. – Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Bekas Pelajar STTJ di Bilik Mesyuarat STTJ 8.00 p.m. – Majlis Makan Malam Mega Reunion Alumni…

Rate this:

doa kumail (doa Nabi Hidhir)

DOA KUMAIL @ DOA HADRAT HIDHIR): Mungkin baiknya dikongsi bersama berkenaan doa Kumail ni agar dapat kita praktikkan bersama.. terlebih di malam Jumaat – malam ini!! doa yang amat berhalus, bersantun dan penuh sayu & hiba doa ini bila dihayati bagi sesiapa yang tulus mahu mendamba kebaikannya..nsyaAllah.. ameen.. “Doa Kumail dikenal juga sebagai doa nabi…

Rate this:

4 Mei, 2013 : hari terakhir KLIBF @ PWTC!

MAKLUMAN: HARI INI ( SABTU: 4MEI, 2013 ) ADALAH HARI TERAKHIR KLIBF @ PWTC! (sepatutnya tamat esok – jadual asal 5/5/2013) so, JOM, P KLIBF @ PWTC hari ini..  JANGAN TERLEWAT lak, t…  sebab; PARKING  DEKAT2 bese2nye udey FULLY OCCUPIED .. coz, Malaysian loves last minute bargains very2 much… ELAKKAN~KESESAKAN… & PILIH UNDI TEPAT & BIJAK di hari PRU13 ; ESOK (5.5.2013)…..

Rate this:

KLIBF ‘s BACK!! DON’T MISS IT!

huhu… dalam sibuk2 hari penamaan calon PRU13 bermula sok;  kita janganlah terlupa untuk set a date for KLIBF@ PWTC tau.. KLIBF’13 tu bout a week after hari penamaan calon PRU13 sok (starts on 26 April’13) and ends on 5 May, 2013 (HARI MENGUNDI!) @ PWTC! Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM), Ministry of Education (Malaysia) in collaboration…

Rate this:

Bicara ini Demi Ilahi

Alhamdulillah, seronok tahu mengenai pelancaran buku terbaru Bicara ini Demi Ilahi karya Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat (Menteri Besar Kelantan) terbitan Karya Bestari Sdn Bhd, anak syarikat Kumpulan Media Karangkraf yang telah selamat dilancarkan pada 15 April, 2013 Pelancaran tersebut adalah seiring dengan program anjuran Sinar Harian – wacana intelek – Bicara Minda yang kerap…

Rate this:

DOA BUAT AYAHBONDA…

masyaAllah.. Alhamdulillah… tertemukan doa yang amat simfonis sebentar ini… apakah kalian juga dapat  merasakan kekerdilan insan yang bergelar anak? JOM HAYATI DOA INI.. DOA UNTUK KEDUA ORANGTUA Ya Allah… Limpahkanlah sholawat teruntuk Nabi Muhammad; hamba-Mu sekaligus rasul-Mu, dan juga teruntuk keluarganya yang suci. Istimewakanlah mereka dengan kesejahteraan-Mu, rahmat-Mu, keselamatan-Mu, dan keberkahan-Mu yang paling mulia. Dan…

Rate this:

BerSEDIAlah – PR13! hari ini 3/4/2013 dirasmi Parlimen Malaysia dibubar)

KLIK TAU: REALITI SENSASI! Alhamdulillah… akhirnya, 3April, 2013– diumumkan rasmi– Parlimen Malaysia dibubar – welcome PR13! GEMPAQ GAK.. hihi.. terkejut gak den bila Pak Najib umumkan tadi di tv.. DENGAQ HATI2, BUKAK HATI-BIAR TELITI, JAGA HATI JANGAN MATI!  😀 xcaya, bukak tv, tenet ke pape.. tgok sendirile.. hee..   Berkenaan pilihanraya di Malaysia, infonya klik di sini,…

Rate this:

Kisah Nenek Si Pemungut Daun:

aduhai diri yang kerdil, bagaimanakah diri tatkala tersua dengan mereka yang berumur lanjut…?? tentu terhiris juga perasaan pabila kita melihat memana kelibat warga emas yang seolah merempat di tempat-tempat yang sepatutnya bukan tumpuan mereka lagi bersama kedhaifan diri… semoga Kisah Nenek Si Pemungut Daun yang dikongsi ini dapat menilai diri kita & mereka dengan terlebih…

Rate this:

wahai anak kesayanganku..

  “Wahai anak kesayanganku, dirikanlah solat, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang amat besar dan penting untuk dilakukan”. [Luqman 31: 17] Ibnu Abbas ra. berkata: Nabi saw. bersabda: Allah ta’ala berfirman: “Sesungguhnya Aku hanya…

Rate this:

EKSPO SELANGKAH KE UiTM 2013 (23&24 MAC, 2013)

MESTI RAMAI YANG TERNANTI-NANTI KEDATANGAN EKSPO SELANGKAH KE UiTM’13 ini, terutamanya bakal-bakal siswa/i ; termasuklah ayah-bonda & famili masing-masing.. SILALAH DATANG BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN MUSIM PERMOHONAN BAGI KEMASUKAN AKADEMIK TERDEKAT @ UNTUK MENGETAHUI TERLEBIH LANJUT MENGENAI UiTM & KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN BERSERTA SYARAT KELAYAKAN KEMASUKAN.. ENTRI ADALAH TOTALLY GRATIS! 😉 Ekspo Selangkah Ke UiTM 2013    …

Rate this:

EBI (Ekspo Buku Islam) 6 @ PUTRAJAYA ‘s BACK!

  JOM BERAMAI KE EBI6 BERMULA 24/2/2013! (jika belum sampai lagi semalam/kelmarin..) 😉   TARIKH: 22 FEBRUARI – 3 MAC, 2013 ( 10 HARI) TEMPAT: DEWAN CEMPAKA SARI, KOMPLEKS PERBADANAN PUTRAJAYA PRESCINT 3. MASA: 9 PAGI – 9 MALAM ( SABTU-AHAD ); : 9 PAGI – 8 MALAM ( ISNIN – JUMAAT ) Kesempurnaan Ilmu…

Rate this:

passport renewal on9 masih lembap!

hah, korang pernah x cuba laguuu niii… hoho…ngatkan rock upenya ca_ca_haru_biru…, u knOw… ……ngeh….. just nak share something weird ngan u all … mana tau korang pun tergerak nak renew pape on9  someday t ‘an? x salah mencuba, even kalu u all g kat IMI pun bole wat kat kiosk machine renewal passport tu gak…

Rate this:

sihir & ruqyah syariah (c&P)

MAKLUMAT BERKAITAN SIHIR Takrif Dan Pengertian Sihir: Syeikh al-Zahri menafsirkan sihir sebagai berikut: “Sihir ialah amal perbuatan yang dilakukan dengan cara mendekatkan diri kepada syaitan dan meminta tolong kepadanya.” Pengertian asal kalimat ‘sihir’ itu sendiri ialah ‘memalingkan sesuatu dari hakikatnya kepada selainnya.’ Maka, orang yang kena sihir melihat kebatilan sebagai kebenaran dan membayangkan sesuatu tidak…

Rate this:

nice knowing u all… :D

my tenet tenat… haha.. so xleh on9 sllu.. so, i switch on 2 texting kt hp mraba2, kalu xjmp speks… huhu.. tpaksa r bli sim bru sbb yg lmo sume dh xpired! i sms mis, fred n skodeng mis’s opis, msgg fb rhmah unt mntk no. bru  dia kok ada tp dbtau msih guna no.lmo……

Rate this:

Karnival Karangkraf ’13 berulang lagi ~

Jangan ketinggalan ke Karnival Karangkraf di Shah Alam bermula 1-3 FEBRUARI, 2013 nanti ye! Pekarangan Kompleks Kumpulan Media Karangkraf No. 1, Jalan Renggam 15/5, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor Membarakan Jiwa dan Minda @Karnival Karangkraf 2013! Peta ke Karnival Karangkraf di sini:

Rate this:

4u Ya Rasulullah saw.

Ya Rasulullah saw… SALAM MAULIDURRASUL 1434H .. KHUTBAH WIDA’ RASULULLAH SAW. Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini. Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan…

Rate this:

Mega Reunion of STTJ’s coming ~

WANTED!! Tentu ramai yang dah tau hal Mega Reunion of STTJ yang bakal diadakan di Dewan Besar STTJ pada 2 Mac, 2013 (8.30 malam), kan?? tapi, saya baru saja tau hal ni bila taip ‘sttj_reunion’ @ google.. Alhamdulillah, dapatlah info sikit ‘tang ni.. koma dah lama tau pun xhabaq …sampai ati korang.. uwahhh… ( xmo…

Rate this:

ambang 2013 di shah alam ~

ada x sesiapa yang sempat bersama di malam ‘ambang 2013 di dataran shah alam’  ? saya sendiri x berkesempatan ke sana, tapi Alhamdulillah, terasa jugak ke sana selepas mengikutinya di youtube… huhu.. u all pun bole gak review detik awal 1 januari, 2013 masihi di sini, k! ~buka minda, buka jiwa~

Rate this:

welcome home, missripah s!

Alhamdulillah..   MISSRIPAH S. is BACK!    Subhanallah..she’s coming on this barokah Friday~like aina!! I feel TOUCHED! THANK U, ALLAH for this BEST EVER GIFTED FRIDAY on my b/day.. ( huhu.. tuo doh, tp lom smp 1/2 ye, bad! k3..) SMILE, all..

Rate this:

QIBLA : SET & FACE YOURS RIGHTLY!!

LOCATE YOURS RIGHTLY!!     “Dan dari mana saja engkau keluar (untuk shalat), maka hadapkanlah mukamu ke arah Masjidil Haram (Ka’bah), dan sesungguhnya perintah berkiblat ke Ka’bah itu adalah benar dari Tuhanmu. Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali lalai akan segala apa yang kamu lakukan.” (QS. Al-Baqarah 149) “Baitullah (Ka’bah) adalah Qiblat bagi orang-orang di dalam…

Rate this:

MALAYSIA ISLAMIC BOOK FAIR @ PWTC (21-23DISEMBER’12)

    ada x ssapa yang dah sampai ke  Pameran Buku Islam di PWTC hari ini?   huhu… berhajat gak nak pergi tapi hari ini agak sibuk sikit, mungkin esok atau lusa (hari penutup _ 23/12/2012 Ahad), nsyaAllah… harap2 dapatlah menjenguk ke Islamic BookFair di Legar Putra & Tun Dr Ismail Hall, Tun Hussein Onn..   …

Rate this:

11 Disember, 2012 ~ bermulanya AgroFest di Shah Alam ~

Kebanyakan warga Shah Alam bercuti umum di hari Selasa ini bersempena Hari Keputeraan (Birthday’s) Sultan Selangor! Agrofest Selangor juga bermula hari ini (10 pagi- jam 10 malam) di Stadium Shah Alam , Seksyen 13, (kawasan parking _sekitar pasar tani) ! Ada pelbagai acara menarik disediakan, so, silalah ke Shah Alam yo! hehe… den sempat terjah…

Rate this:

korang x ke M.A.H.A. @ M.A.E.P.S. ke?

Alhamdulillah, cuaca nampak molek pagi ni di shah alam… semoga cerah sampai ke petang.. aameeen! energetic,good 4 outing’kan? so, cadangannya ke mana ye ? I neglected my own plan nak ke MAHA pagi ni asalnya….huhu… the others r there right now!  😦 it’s not because of i don’t want to go there this time, but,…

Rate this:

19 PERISTIWA di 10 MUHARRAM, tahukah anda?

MENGENANGI ~ 10 MUHARRAM @ ASSYURA: APAkah sekadar hari atau tersembunyi pelbagai indikasi? renungkan & ambillah iktibar & rebutlah peluang sedaya berkesempatan…. nsyaAllah.. antara 19 PERISTIWA BERSEJARAH ISLAM 10 muharram yang tercatat dalam kitab Mukasyafatul Qulub inisiatif Imam al-Ghazali iaitu : (1) Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala’. (2) Diterima taubat Nabi Adam a.s. (3) Dicipta Adam a.s. (4)…

Rate this:

REMINDER: Things should do on Assyura’s Day!

Asyura diambil dari perkataan ‘ASYARAH’ dalam bahasa Arab yang bermaksud 10 (sepuluh). Jadi Hari Asyura itu bermakna hari yang kesepuluh bulan Muharam! Ia merupakan hari agung yang amat digalakkan berpuasa, bersolat, berzikir dan mengerjakan amalan sunat lain seperti: puasa sunat hari assyura  mandi awal pagi serta niat mandi sunat assyura pakai celak solat sunat assyura 4 rakaat (…

Rate this:

posa sunat 9 & 10 muharram (assyura) : tuntutan, kelebihan & ganjaran

Seafdhal-afdhal puasa selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang diharamkan (Muharram). Seafdhal-afdhal solat selepas solat fardhu ialah solat malam.   kisah sirahnya KLIK di sini…   اَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سُئِلَ عَنْ صِيَامِ يَوْمِ عَاشُوْرَاءَ فَقَالَ : يُكَفِّرُ السَّنَةَ الْمَاضِيَّةَ “Bahawasanya Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam ditanya tentang puasa Assyura, maka Baginda saw.bersabda:…

Rate this:

Aku Cermin Shalatku ~ uhh2..malunya…

dalam banyak2 buku2 di Jakarta Bookfair bermula 17Nov, 2012 kelmarin; hati terpaut sangat dengan buku yang satu ni.. kecil tapi agak compact kandungannya.. biarpun harganya terlebih murah jika dibeli on9 upe2nya.. haha..  biarlah.. penjual di bookfair ada mengesyorkan the latest_best seller books in his collections; tapi, hati x tlioq pun … haha.. aku memilih kerana hanya…

Rate this:

~ c’est la vie ~

  tik-tok, tik-tok… selepas final exam’12… merdeka kononnya anak2 sekolah (rendah terutamanya..); markah xsiappun lagi cikgu tanda – mereka dah mula memonteng bosan giler… p sekolahpun cam xde guna… belajar tidak lagi – cikgu kata bole bawa mainan? ikut suka…  musim jamuan kelas la yang paling depa suka… dera ibubapa suh masak mende2 ..hee.. xpun…

Rate this:

pat SAHUR, JOM POSA 9 Zulhijjah, 1433h @ 25 Oktober,2012(posa sunat Arafah/Wukuf)!

nsyaAllah… Mahkamah Agung Arab Saudi Tetapkan Wukuf Di Arafah 25 Oktober 2012 M JOM SAHUR  PAT … DON’T MISS IT … POSA SUNAT ARAFAH 25/10/2012 (KHAMIS) – today lah..   Disunnahkan berpuasa pada hari Arafah bagi selain orang yang melakukan haji berdasarkan hadits riwayat Abu Qatadah bahwa Rasulullah shallallohu ‘alaihi wasallam bersabda, صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ أَحْتَسِبُ…

Rate this:

2012/2013 posa2 sunat ‘CHECKLIST’… udey ke lom?

ramadhan almubarak telahpun berlalu, dan kelansungan ibadah serupanya bolehlah diteruskan melalui posa2 sunat yang tidak kurang pahalanya jika dilakukan dengan penuh ikhlas dan sebaik mungkin…nsyaAllah.. ngat, ibadah posa hanyalah kerana Allah untuk meraih ridhaNya…  aamiiin.. so, meh kita scan check-list posa2 sunat  2012/13, yang masih berbaki, k… (dari awal syawal, 1433h – 30 syaaban, 1434h!…

Rate this:

HALFEST 2012 ~ Ekspo Halal Terbesar Malaysia di PWTC (10-14 Oktober)

korang dah sampai x, ke EKSPO HALFEST’12 ni? huhu… MESTI PERGI TAU..!!  den lom p lai tapi dah hantaQ  3 wakil petang ni… nsyaAllah… sok2 cuba nak jenguk gak ke sana…nsyaAllah (tunggu report wakil !) 🙂 ada 700 booths pameran di sana, termasuklah di bawah ni.. (poster)… mesti teruja anak2 untuk ke HALFEST ni bila…

Rate this:

end of september ’12

Septemberku, yang penuh warna kehidupan ini bakal berlalu jua.. kepulangan & pemergian kedekatan & kejauhan kekemelutan & kelegaan… Alhamdulillah… ( kesyukuran menutup bicara! )   namun diri tiada daya & upaya, menghalang september di musim lalu: kehilangan Dewi yang  penuh cinta dijemputNya di Jumaat barokah _ selamanya…. innalillahi….. (semoga diampuni, dirahmati, dikasihi, dilindungi, diredhaiNya AyahBonda…

Rate this:

balik, pergi, pulang & ulang ~

begitulah musafir, kita berkelana segala makna:   datang kita bersebab, pergi kita bermaksud, sampai kita dijemput, pulang kita disambut…rindu kita bersahut! kita tidak sendiri, kita memandiri bukan kita jaguhan, tidak pula kita ini buruan   kita bermusafir, kita berkelana dengan segala maksud tujuan mencari sinar diri; mendokong visi  & misi Ilahi!   permudahkanlah O Tuhan,…

Rate this: