Kelainan Beraya di tahun ini@ 1436h.

assalaam wbt.

Eid Mubarak, all!

SALAM EID MUBARAK, 1433H

Wah, sekejap jer rasanye berposa tahun inikan, kini Syawal pula muncul kembali ..

Alhamdulillah…

Bagaimanakah kita  di malam raya semalam (malam mustajab doa, tau?)

Hee.. Tak balik kampung ke?

nGeH… Surely we all sume nk balik kampung kan walau parents dah tiada lagi, but, some of our siblings are still there, including too, our relatives!! so, be kind, fair n square, right men? We never know; how & when our turns r next?!

Memperbaharui & mempereratkan silaturrahmi amat dituntut di dalam Islam sehingga diberi kita amaranNya bahawa tidak termakbul doa bagi mereka yang memutuskan pertalian persaudaraan, kerana Umat Islam itu bersaudara!!

I left home last evening  and headed for Lpt and having iftar at RnR just on time  ..

Alhamdulillah, we safely reached kampung at nine. Bout 4hrs journey from Shahlm to Kmman with an iftar stop jamak/qasar prayer! Rase mcm nek f1 jer nk terbang… Huhu.. Orang muda bwk mcm depa men racing kete kat playstn .. Orang tua macam saye pejam mata xlena nk tido @ kete, bukak mata, doa2 agar Allah permudahkan lah perjalanan kami ke destinasi..  Alhamdulillah… smp selamat!eid_mubarak  : MAAF ZAHIR BATIN, ye?

Aameen…

For the first time, i prayed rye openly outside the musolla.. A saff only with 13 women plus children! (ruang dalam muslimah dh ponuh!)

The newly built musolla here couldn’t accommodate many jemaah, esplly after the heavy flood season this year.. Remember, the worst Ganu’s floods this year?

InnaLillahi..

Sound terrific but not actually..  Feeling a bit of masyhar on that situation with a bright sunny morning bout 8am. (terik mentari..)

However, i felt fulfilled this raye with the spread khutbah given by the guest speaker..

Alhamdulillah.. He concluded the meaning of Ramadhan n Syawal comprehensively with the stressed on Alquran as the Muslim’ s referer as what quoted by Saidina Abu Bakr AsSidiq

Tiada masalah yang tidak kurujuk melainkan kepada AlQuran jua!

AlQuran adalah cahaya kehidupan!

Jom bersama kita pertingkat penghayatan kepada AlQuran samada  pembacaan, pemahaman pengamalan, dan sumber kebenaran!

Bukankah kalimah2 syurga itu Kitabullah, mukjizat yang terpelihara ke akhir zaman ini?

Jika kita ingin berbicara dengan Allah, dirikanLah solat, 

Jika ingin Allah berkata2 dengan kita, bacalah AlQuran!!,

Salam Idilfitri, k!

eid_mubarak 1433h Maafkan zahir batin ye!!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s