sekejap je masa pantas berlalu…

Practice as if you are the worst,

perform as if you are the best!

time

Rabu & Khamis minggu ni sebok sikit ke hari anugerah sekolah anak.., tidaklah secemerlangan mana tapi, Alhamdulillah.. sempat jugak upenya dia naik ke pentas untuk sekolah pagi-petang, bagi tahun akhir persekolahan primari nya..

bukan tidak bersyukur di atas apa yang diperolehi, tapi agak terlalu kesal kerana lewat 4bulan lalu tidak sepenuhnya diisi dengan sepatutnya.. dan hampir 3 bulan dia sengaja x mahu ke sekolah.. bosan, cikgu x mengajarlah, ramai kawan2 x datanglah.. dsb alasannya..

sebenarnya jika dari dahulu lagi jika dia x mahu ke sekolahpun saya lebih suka jika dia mahu home school kat rumah.. insyaAllah, bole aje nak tunjukkan dia setakad subjek upsr/psra tuh.. bole je nak mumtaz..

saya x kisah dia xdapat any A pun kalu dia telah berusaha sesungguhnya… saya lebih suka begitu dari dia menidakkan kecerdikan yang Allah berikan sejak azali.. saya masih ingat dia telah bole respon ke anggota tubuhnya sewaktu umur hampir 3@4 bulan lagi.. telinga/uzunun/ear dll dapat disentuh sewaktu ditanya selepas memandikannya zaman bayi dulu..

awal 5 tahun dia telah bole texting kat hp membalas mesej ayahnya.. 1st kat tadika walau banyak hari x datang sekolah, full marked @ placement test tahun 1 untuk kelas pertama.. dia sering menjadi pilihan teman2 dan guru2 bila menganjurkan sesuatu event.. kerjanya pantas & cekap, tulisan bersih, kemas & pantas, tapi mereka x memilih dia sebagai ketua kelas kerana dia lembut hati.. tidak suka memarah/ mengarah orang! di bidang sukan juga dia terpinggir kerana cikgu memilih dia untuk sukan yang mudah walau sebenarnya dia cekap menangkap bola, badminton! kesian dia.. kerana saya memang tahu dia berbakat serba boleh! cikgu pilih dia dahulu untuk pertandingan bercerita dan kebanyakan aktiviti kelas!

tapi, semua itu sewaktu saya temannya yang satu.. selepas menginjaki tahap 2 dan mempunyai ramai peminat (hee..), dia semakin lalai dan kurang perhatian bila dinasihati.. results exam semakin merosot kerana buku jarang dibuka.. kalu ada homework baru sebok nak buat, itupun kadang2 tengah malam baru nak tanya ibunya ni.. (tapi saya tunjukkan jugak!)

selalunya, dia akan kami hantar bertuisyen intensif sewaktu cuti sekolah untuk revision pantas yang komprehensif. hantarkan juga dia mengikuti MAP untuk upgrade motivasi diri sebelum memasuki tahun 6! tapi, kurang berkesan jugak kerana x konsisten sikapnya.. inna lillahi… masyaAllah laquwata illa billah!

terasa amat sedih kerana banyak buku terbaik yang telah dibeli untuk ditunjukkan tidak tercapai disasarkan kerana keengganannya.. x banyak yang perlu dilakukan olehnya jika hendak berjaya sebab jika diusaha setiap hari mengulangkaji semua pelajaran sekali imbas & buat latihan maths, sains pun berbaloi untuk otak cair sepertinya! bab bm penulisan/pemahaman biasanya dia juara..

itulah sekilas kisah anakku yang menginjak remajanya.. terpaksa jugak saya selalu on9 untuk mengintai dunia siber ni.. kerana dia lebih advance dgn bermacam sosial group spt fb, whtsap, wchat, instag, line, telegr, dsb..

haha.. and i am her hacker! kih3..

syyyyt..

(sonyum @ songeh je bole..)

rumi88

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s