hari ini,(29 Feb) ~ dalam tahun lompat (2012)

29feb. tahun lompat

zaman sekolah dolu2 aku sering confused berkenaan ‘tahun lompat’ ni.. hehe..

sebab utama rasanya kerana kurang penjelasan @ penekanan dari pihak guru sendiri… tapi bentuk soalan yang tricky’ biasanya akan keluar semasa peperiksaan (especially in maths!).. uwahhh…uhh2… selalu tercalar’ full marks sebab kantoi’ bab ni…

pada zaman anak-anak sekolah sekarang ni pun dirasakan masih sama lagi tahap kesedaran dan pemahaman berkenaan dengan topik ini.. nape, ye!? benda mudah ni sepatutnya ditekankan sampai murid betul2 paham dan ingat sampai kiamat… hehe… ( cikgu/i, tolonglah bertindak!)

sebenarnya, aku sekadar tahu yang basics je tang bab ni.. hehe.. tapi, mungkin asas yang mudah ini akan berguna buat anak-anak yang kelabu’ dan takut tanyakan kat guru.. huhu..

Mari Kita Cuba Pahami FAKTA TAHUN LOMPAT!

1.   TAHUN LOMPAT ( bukan si lompat katak, ye! ) :
TERJADI 4 TAHUN SEKALI; DIKENALI APABILA TAHUN DIPILIH TIDAK BERBAKI SETELAH DIBAHAGI DENGAN 4.

2008-tahun lompat

contoh:

tahun dipilih – 2000, 2004,  2008, 2012, 2020

iaitu, 2008 / 4 = 502  ( baki 0) !

2.   JUMLAH HARI PADA TAHUN LOMPAT ADALAH 366  HARI SAHAJA KERANA PERTAMBAHAN SEHARI DALAM BULAN FEBRUARI ( 29 HARI ~ macam hari ni lah…😉

2012-tahun lompat

1 TAHUN LOMPAT = 366 HARI (FEBRUARI: 29 HARI)

so,

JANUARI         = 31 HARI

FEBRUARI      = 29 HARI

( TAHUN BIASA @ SELAIN TAHUN LOMPAT; FEBRUARI CUMA ADA 28 HARI SAHAJA)

MAC                 = 31 HARI

APRIL              = 30 HARI

MEI                  = 31 HARI

JUN                  = 30 HARI

JULAI               = 31 HARI

OGOS               = 31 HARI  ( HARI MERDEKA! )

SEPTEMBER  = 30 HARI

OKTOBER      = 31 HARI

NOVEMBER  = 30 HARI

DISEMBER    = 31 HARI

KIRAAN:

# bila dijumlahkan bilangan hari pada 2012 – rujuk kalendar 2012 di atas ( tahun lompat )

(31+29+31+30+31+30+31+31+30+31+30+31 = 366 hari

366 hari = 1 tahun lompat!)

#tahun biasa cuma 365 hari sahaja setahun kerana bulan Februari 28 hari)

(31+28+31+30+31+30+31+31+30+31+30+31) = 365 hari!

well,

camno, bole pahamkan sekarang anak-anak?
semoga info di atas akan dapat membantu sedikit-sebanyak kekeliruan mengenai tahun lompat, k!
hee..

hati-hati menjawap soalan ujian / peperiksaan t, k !

semoga berjaya!

smiLe ~

TAQWIM HIJRAH PULA SILA RUJUK DI SINI: http://lamanfalak.blogspot.com/

taqwim hijrah

KLIK LINK di bawah untuk info lanjut tahun lompat!

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Asalusulkalendar/Article/index

http://lamanfalak.blogspot.com/

http://zaqaziq.perubatan.org/v1/2012/02/29-februari-4-tahun-sekali/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s