today’s menu – (pok-pek)2..

hee.. baru kul 3+  ni, 4jam lagi patut baru sebut tang ni..  hah, camno – posa x? jangan 2ang posa tau… pompuan len… Allah bagi special xcuse’ ~ ABC (Allah Bagi Cuti)..hiihii.. ni istilah yang selalu depa sebut ganti uzur syarie.. haha..

bout 2hours td, kira2 cukuplah menu buka posa maghrib t buat ckniiit ku.. huhu… (cuma dia sorang je yang posa yang ada kat umah time sungkai’ t..)

nasi goeng sudan’ ( haha..fried rice ikut done!) ~ untuk bekalan bujangku yang berbuka di luar ( nak keje part time gak cuti ni…); sambal tumis sotong keing ~ my fav;  seperiuk bubur pulut hitam!! hee… nasi putih, ikan goeng, sup sayur tunggu a la minute’ cooking lah nanti.. nsyaAllah..

simple je menu bukak posa kami… kalau beramaipun biasanye – akan dibeli jugak sedikit-sebanyak juadah jualan di luar…. ni biasenye, hobi orang llaki.. haha.. tapi, heroes sume x de mase sungkai maghrib ni.. hee.. relax r..

sebenornye, idaklah rajin nak masak time sekerat-2 je makhluk yang ada kat umah ni.. tapi apo nak dikato.. tiada pilihan sebaik ini! pengalaman semalam mengajar diri, kita mesti tolak alternatif sekiranya ia bukan standard yang kita prihatinkan!

sikit punyalah sesak parking space & kawasan jalan berhampiran bazaar ramadhan di mana-mana..  semasa surveyed ‘xtra’ untuk bukak posa semalam… so, cubalah p cai @ area berdekatan tapi jauh sikit.. alhmdulillah, kurang sesak, tapi pilihan xbanyak… x sampai 15 geraipun asenye di situ (termasuk gerai minuman)! semua gerai dilewati… dan mahu xmahu beli jugalah laksa penang, kuih keria, ikan goreng bercili, air teh bunga, kari ikan! kebanyakan gerai hampir habis jualannya dan yang sesetengah yang masih berbaki agak kurang bersih kerana ada lalat yang berterbangan!! uhh..lebih rela x beli dalam keadaan sedemikian…!! mengenai harga makanan2 yang dijual di situ, juga dirasakan mahal sedikit berbanding saiznya yang telah dikecilkan – compared to waktu bukan  bulan posa! anehnya, orangramai masih berpusu di setiap gerai2 tersebut.. walau kelihatannya kualiti makanan kurang menarik.. haha… ni komen dari kacamata den SAHAJA yang memang cerewet bab2 ni.. hee..

sekiranya, kedapatan pilhan jualan makanan yang bersih termasuk penjual & gerainya; tidaklah salah jika kita mengalih arah sesekala untuk menukar selera, tapi dinasihatkan air tangan kita adalah lebih terjamin dalam banyak keadaan – untuk insan2 tersayang! insyaAllah..

well, pen-off dulu… ketemu lagi!

smile~

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s