microwave o microwave!

sejam lepas baru saja menikmati dodol raya posa 2010… alhamdulillah.. masih boleh dimakan g walau sebelumnya telah diliputi sedikit kulat di permukaannya! just lalukan air sampai kulat tu hilang je… xberapa banyak sangat kulat tu…. dodol yang telah dibasuh tu agak keras membatu, so i reheated it for 2minutes (high power) @ dalam microwave! wow, it bubbled again macam dodol baru siap dikacau! hoho..dodol tu dikeluarkan dan dikacau rata sekejap, then i reheated it again for another 30seconds;  and it turned up marvellously!

alhamdulillah, ..xde pembaziran, macam ‘dodol raya’ baru siap dikacau u.. enak, panas, bertali… huhu.. sodap!!

actually, microwave is the most kitchen appliance i use for cooking.. though, i use 4burners + hot plate @ electric oven as well.. haha.. microwave macam my close friend kat kitchen…reheating drink, steaming fish, baking, defrosting frozen.. , cooking rice-plain, briyani/pilau/tomato/serai etc..just set d time n know d usage..  things work easier.. hehe…

sedar x sedar, upenye udah lebih 18 tahun microwave gets closer to me…(style orang rajin’) …hee.. bermula pada ulangtahun kelahiran ke 29.. di musim winter UK yang cepat mendinginkan makanan! Alhamdulillah, alat ini sangat berjasa setakad untuk memanaskan secawan minuman panas seminit-dua!

panasonic dimension 4 genius’ itulah brand yang dipilih, itupun ikut nasihat member2 di sana yang lebih advance tang bab ni after depa wat price comparisons n its advantages!! sebenarnya harga mc’we ni bout harga kt m’sia gak brand ‘national’…tp since kami afdhal menggunakannya di sana, so x tunggu lamo!

excited bebenor bila kawan yang promo btau memang sodap grilled fish ke pape  guna mc’we tu!! haha.. tu r dah btau mesti baca n faham guidelines / booklet yang diberi tu dulu.. baru r boleh cuba masak @microwave! huhu… ini sampaikan terbelah – dua pinggan microwaveable sebaik ikan panggang masak!!

ayoyo, wrong utensil!!

keh3.. sapo suh xdengaQ nasihat!!??

😀

memang kita sepatutnya mesti baca instructions n guidelines dengan cermat sebelum menggunakan sesuatu terutamanya alatan elektrik.. sebagai langkah keselamatan & berjaga pabila terjadi sesuatu..  hehe…macam undang2 jalanraya le..

patuhi undang2 jalanraya untuk keselamatan semua!!

take care tau.. berhati2 di jalanraya terutamanya di musim perayaan n cuti sekolah ni!!

SPEED KILLS!!

BIO LAMBAT, ASAL SOLAMAT!!!

……2B CONTINUED….nsyaAllah…..


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s