bersyukurlah…akanKu tambahi nikmat….

...dan mintalah pertolongan Allah dengan jalan sobar n solat!!...........dan mintalah pertolongan Allah dengan jalan sobar n solat!!........

betapa banyak nikmatNya yang tidak terhitungkan…???


hari ini kita melangkah maju dengan izinNya; walau semalam merangkak dengan segala kelemahan yang ada…

kita lahir di dunia tanpa apa-apa; dijanjikan kita reziki bersama ujianNya

dijelaskan; sesudah setiap kesulitan itu pasti ada kemudahan

digalakkan kita berusaha sesungguhnya, berdoa dengan yakin lagi tulus, lalu serahkan padaNya semua urusan..

dengan jalan sabar dan sembahyang’ pasti Allah Tempat Bergantung

satu-satunya; tiada lain melain DIA


yang wajib dirujuki

yang mesti dipohoni

yang patut disyukuri…

(dalam senang @ susah!!!)

– kalau bukan padaNya, siapa lagi???

marilah sesama,


kita panjatkan kesyukuran

yang bersangatan…

memadai dengan awalan;

sujud syukur setiap selesai solat fardhu

ringkas; tapi begitu diamatiNya….

ayuh, ayuhlah teman…,


REBUTLAH KURNIAAN TUHAN….


SUJUD SYUKUR  jom kita laksanakan…..!!!


(semoga kita beroleh keampunanNya…..)

ameeen…….

smile….

———————————————————————————————————————————-

sujud syukur


APA DIA SUJUD SYUKUR ITU ?

Sujud syukur ialah sujud untuk menyatakan terima kasih atas nikmat yang dilimpahkan Allah Subhanahu wa Ta‘ala atau atas terhindarnya seseorang dari malapetaka.

HUKUM SUJUD SYUKUR

Jumhur ulama berpendapat bahawa sujud syukur itu adalah sunat berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abdur Rahman bin Auf katanya:

خَرَجَ النبى صلى الله عليه وسلم فتوجَّه نحو صَدَفَتِهِ فدخل فاستقْبَل القبلةَ فخرَّ ساجدًا فأطال السُّجودَ , ثمَّ رفع رأسَه وقال : إنَّ جبريل أتانى فبشَّرنى , فقال : إن الله عز وجل يقول لك : مَنْ صلَّى عليك صلَّيْتُ عَلَيْهِ , ومَنْ سلَّم عليك سلَّمْتُ عليه, فَسَجَدْتُ لله شكرًا

(رواه أحمد)

Maksudnya :

“Sewaktu Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam keluar menuju ke dalam bangunan-bangunan tinggi lalu memasukinya. Kemudian Baginda menghadap kiblat dan sujud, dan memanjangkan sujud Baginda. Kemudian Baginda mengangkat kepalanya seraya bersabda: “Sesungguhnya Jibril mendatangiku dan memberi khabar gembira kepadaku. Jibril berkata:“Sesungguhnya Allah mengatakan kepada engkau: “Siapa yang memberi selawat ke atas engkau Aku akan memberi selawat kepadanya dan siapa yang memberi salam kepada engkau, Aku akan memberi salam kepadanya” Lalu saya bersujud sebagai tanda syukur kepada Allah”.

(Hadis riwayat Imam Ahmad)

Dalam hadis yang lain pula yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan selainnya bahawa Baginda Shallallahu ‘alaihi wasallam jika sampai kepada Baginda sesuatu perkara yang menggembirakannya, Baginda akan melakukan sujud.(Syarah Al-Minhaj)

Sujud syukur di dalam mazhab Asy-Syafi‘ie tidak boleh dilakukan di dalam sembahyang. Ianya hanya sunat dilakukan di luar sembahyang ketika seseorang mendapat limpahan rahmat daripada Allah atau terhindar daripada malapetaka.

Di antara sujud yang dikategorikan sebagai sujud syukur ialah sujud selepas membaca ayat 25 daripada surah Shad iaitu:

فغفرنا له ذلك وإن له عندنا لزلفى وحسن مآب

Tafsirnya: “Maka Kami mengampuni kesalahannya. Sesungguhnya dia dekat dari Kami dan mempunyai tempat kembali yang baik”.

Dari itu sujud kerana ayat ini tidak boleh dibuat di dalam sembahyang kerana sujud pada ayat di atas adalah atas dasar syukur dan sujud syukur tidak boleh dilakukan di dalam sembahyang. Jika dia sujud maka batallah sembahyangnya menurut pandapat al-ashah, kecualilah jika ia tidak mengetahuinya atau ia terlupa.

BAGAIMANA SUJUD SYUKUR DILAKSANAKAN ?

Sujud syukur dilaksanakan sama halnya seperti melakukan sujud tilawah ketika ia dilakukan di luar sembahyang iaitu berniat untuk melakukan sujud syukur,takbir,sujud dan juga salam.

Syarat-syarat sahnya juga sama seperti syarat-syarat yang terkandung di dalam sujud tilawah iaitu suci dari hadas kecil dan besar, menutup aurat dan menghadap kiblat.

Dari segi zikir yang sunat dibaca ketika sujud syukur ini adalah sama seperti zikir-zikir yang telah dijelaskan di dalam sujud tilawah.

BACAAN ATAU ZIKIR  KETIKA SUJUD SYUKUR / TILAWAH

Adalah sunat hukumnya membaca zikir ketika di dalam sujud syukur / tilawah. Di antara zikir yang digalakkan itu ialah:

سَجَدَ وَجْهِى لِلَّذِى خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ بِحَوْلِهِ وَقُوَّتِهِ

فتبارك الله أحسنُ الخالقين

Ertinya:

“Telah sujud wajahku kepada (Allah,Zat) yang Menciptakannya, yang Membentuknya dan yang Membuka pendengarannya serta penglihatannya dengan daya dan kekuatanNya maka Maha berkat (serta maha tinggilah kelebihan) Allah sebaik-baik Pencipta”


Dan zikir yang lain sebagaimana yang di sebut dalam hadis Baginda Shallallahu ‘alaihi wasallam:

اللهمَّ اكْتُبْ لى بها عنْدَكَ أجرًا واجْعلها ذخرًا وضَعْ عنِّى بها وِزْرًا واقْبَلْها منى كما قبلتها مِنْ عبدك داود

(رواه الترمذى وغيره بإسناد حسن)

Maksudnya :

“Ya Allah tuliskan bagi ku dengan sujud ini pahala dan jadikanlah sujud ini berharga di sisiMu dan hindarkanlah daripadaku dosa dengannya terimalah ia daripadaku sepertimana Engkau menerima sujud hambaMu Daud”

(Hadis riwayat Al-Tirmidzi dan lainnya dengan sanad yang hasan)

Sementara itu Al-Ustaz Ismail Al-Dharir di dalam tafsirnya menaqalkan bahawa Imam Asy-Syafi‘ie memilih untuk diucapkan di dalam sujud tersebut :

سُبْحانَ رَبِّنا إنْ كَان وعدُ رَبِّنا لَمَفْعُولاً

Ertinya:

“Maha suci tuhan kami, sungguh janji Tuhan kami tetap terlaksana”

Walau bagaimanapun adalah harus dibawakan zikir yang biasa digunakan di dalam sujud sembahyang.

Menurut Imam Al-Qalyubiy bahawa sujud tilawah atau sujud syukur itu boleh diganti dengan zikir berikut bagi orang yang tidak melakukan sujud walaupun ia suci dari hadas (dalam keadaan berwudhu) seperti ucapan:

سُبْحانَ الله والحَمْدُلله ولاَ إِلَهَ إلاَّ الله والله ُاَكْبَر

Ertinya:

“Maha suci Allah dan segala puji-pujian bagiNya, tiada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan Allah itu Maha Besar”.

Dibaca zikir tersebut sebanyak empat kali kerana ia boleh menggantikan tempat tahiyatul masjid.

(Al-Fiqhu Al-Islami Wa Adillatuhu 1136)

Begitulah cara Islam mengajarkan kita bagaimana cara mensyukuri nikmat Allah Subhanahu wa Ta‘ala atau terlepas daripada bala. Di samping sunat melaksanakan sujud syukur disunatkan juga bersedekah dan melakukan sembahyang sunat syukur. ( Mughni Al-Muhtaj 1/219).

Menurut Al-Khawarizmi pula, jika ia menggantikan tempat sujud itu dengan bersedekah atau sembahyang dua rakaat maka itu adalah yang lebih baik.

Menurut Imam Al-Ramli bahawa sujud syukur itu terluput waktunya jika jarak di antara sujud itu dan sebabnya terlalu lama.

PENUTUP


Sujud sujud syukur seperti yang dijelaskan di atas merupakan satu ibadat yang tuntutannya adalah sunat. Cara melakukannya pun mudah tetapi nilainya tinggi di sisi Allah sepertimana yang dijelaskan oleh hadis Baginda tentang kelebihan sujud tilawah. Dari itu, sayugialah diingatkan supaya jangan dilepaskan peluang melakukan ibadat sujud ini, walaupun ia hanya merupakan tuntutan sunat tetapi dengan melakukannya bererti kita menghidupkan sunnah Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam dan dan tidak mengabaikan ajaran Islam.

source: pejabat mufti brunei darussalam.


Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s