sabar dalam islam

image

Our Ref:
PJ-0811 author: Dr Yusuf Al-Qardawi

ISBN:
983-077-825-8 Pages: 253, Paperback, penerbit: Jahabersa

SABAR DALAM ISLAM:

Synopsis:

Sebenarnya kalimah sabar,merupakan ungkapan yang amat lumrah diperkatakan orang dan dengannya bolehlah kita katakan bahawa setiap lapisan masyarakat mengenali perkataan ini.Walaupun begitu, di sana terdapat pengertian dan hakikat yang tidak semua orang mengetahuinya,lebih-lebih lagi berhubung dengan konsep dan matlamat ianya acapkali diulangsebut di dalam surah-surah yang banyak di dalam Kitab Al-Qur’an.

Sabar adalah rahsia kejayaan insan dalam seluruh bidang kehidupannya.Tanpanya bererti kegagalan jua yang terhasil. Sabar inilah juga senjata utama para Rasul;dipesankan oleh Allah dengan begitu sungguh-sungguh agar para utusan-Nya berteguhsetia dengannya;menegah mereka agar lekang dan berpisah darinya ketika mereka melaksanakan tugas dakwah mereka.Hakikat ini lebih terasakan lagi dengan kitab langsung Allah kepada Rasul teragung Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam agar mencontohi mereka yang sabar di dalam Al-Quran.Dan inilah juga yang perlu diteladani oleh umat ini,khususnya oleh pembawa panji-panji kebenaran di sepanjang zaman.

Dalam buku ini kita dapati bagaimana sifat sabar itu seharusnya bersemadi di dalam jiwa orang-orang Mu’min terutama bilamana mereka ditekan dan ditindas oleh pendusta-pendusta Agama Allah yang sentiasa merencanakan kejahatan untuk menyekat kelangsungan bersinarnya cara hidup Al-Qur’an di bumi Allah ini. Mudah-mudahan kita semua dihimpunkan oleh Allah dalam kumpulan orang-orang yang sabar menurut hukum dan ketentuan-Nya.

Price: RM 13.90

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s